1. 2

  Ik denk eigenlijk dat GS door dit stuk wilde zeggen dat overal de schuld op links schuiven niet goed is, maar op pvv of rechts ook niet goed is, kijk wat gebeurd is in allerlei comments.
  Vanuit damagecontrol is het redelijk geslaagd te noemen, zie de comments.
  Ik ben benieuwd hoe De Telegraaf het gaat aanpakken…

 2. 3

  De reacties onder dat stuk vallen me nog best mee. Het stuk zelf doet wanhopig z’n best om toch maar vooral naar ‘links’ te blijven wijzen.

 3. 4

  “Wanhopige gekken, of ze nou links, rechts of religieus zijn, ontstaan op het moment dat er frictie tussen verschillende politieke, ideologische of religieuze denkbeelden ontstaat. Daar zijn de linkse polariseerders van afgelopen weekend dus net zo schuldig aan als de PVV daar volgens hen schuldig aan is.”

  Wacht even hoor, dus als de dader Links is, is het de schuld van Links (Volkert); als de dader moslim is, dan is het de schuld van de islam (Mohammed B.); maar als de dader islamofoob-rechts is dan is het niet de schuld van islamofoob-rechts, maar van de polarisatie?

  Bwahaha!

 4. 7

  Zoiets noem ik “eggbeater logic” (tip: goede Google zoekterm): net zolang woorden en denkbeelden door elkaar husselen en nooit je ongelijk toegeven, totdat je toehoorders uit pure verwarring en vermoeidheid op- en toegeven.

  De GeenStijl vervelio’s zijn hier ware meestertjes in. Gewoon op grote afstand gaan staan en laten uitrazen.

 5. 8

  Als er één partij constant links en de sociaal democratie gedemoniseerd (om dat irriterende jeukwoord eens te gebruiken) heeft dan zijn het die gladjakkers van GeenStijl wel. En zich dan ook nog neutraal of ‘centrum’ durven te noemen. Ik vind dat stukje dan ook ronduit zielig te noemen. En ik zeg het gewoon; het enige verschil tussen die geenstijl gasten en reaguurders is dat zijn niet de guts hebben om die Noor na te doen. Er niks dan haat dat om gaat in die bolletjes van ze. Stukken menselijk wrakhout.

 6. 11

  Ik zou heel, heel graag een vliegje op de muur bij GS geweest zijn vanaf het moment dat ze doorkregen dat de dader geen Al Qaida was, maar deze onverwachte medestander.

 7. 12

  Over 100 jaar staat in de geschiedenisboekjes dat de kogel van links kwam en de genocide -wederom- van rechts.

  Of is dat teveel Godwin?

 8. 14

  @micowo: ‘iedereen in de redactieruimte, nu! Hoe gaan we *hier* zo veel mogelijk pageviews uithalen? We gaan dus niet meteen op de knieen maar eerst gaan we die jolo nog even een knietje geven. En kijk ff of die breedveld nog wat schunnige foto’s heeft geplaatst de laatste tijd. Fair game, nietwaar. Dan, na een dag of drie, als iedereen over ons heengevallen is, dan komen we met een heel braaf stuk waarin we zeggen dat geweld eigenlijk niet mag.’

 9. 16

  @7 – Zoiets noem ik “eggbeater logic” (tip: goede Google zoekterm): net zolang woorden en denkbeelden door elkaar husselen en nooit je ongelijk toegeven, totdat je toehoorders uit pure verwarring en vermoeidheid op- en toegeven.

  Dacht ik toch even dat je het over de Prediker hebt.

 10. 18

  @Micowoco & gronk, dat aasgieren gedrag zit toch standaard ingebakken bij praktisch elke journalist cq mediabedrijf.

  Ze zeggen wel eens “Sex sells”

  daar zou ik aan willen toevoegen :
  “but death and suffering sell even better.”

 11. 20

  Toch wel vermakelijk dat GeenStijl, dat de afgelopen weken veelvuldig heeft geroepen dat het land het zat is (C’est ça!) en nog net niet gepleit voor knokploegen om Marokkanen in elkaar te tremmen, nu de schuld voor het drama in Oslo/Utøya in de schoenen probeert te schuiven van Links.

 12. 21

  @4: ik vind dat we de politiek veel meer verantwoordelijk moeten houden. Niet omdat het hun schuld is, maar omdat ze toch een grote verantwoordelijkheid dragen over de openbare orde.

  Dus:
  1. Bush had moeten aftreden na 9/11
  2. Kok was al demissionair in 2002
  3. Balkenende had moeten aftreden na 2004-11-02
  4. En de Noorse regering in Noorwegen (van mij hoeven ze niet weg want ze zijn zelf het meest slachtoffer, maar je moet in zo’n geval niet kijken wie er slachtoffer is geworden, maar er is iets gebeurt buiten je schuld, wat je gezag aan kan tasten. Ik verwacht dat het Noorse volk dan dezelfde regeringsploeg weer vertrouwen gaat geven en dat men met die steun in de rug, weer gesterkt aan de slag kan gaan)

 13. 22

  @20
  Was het niet marck burema die riep “sterf, rechtsstaat, sterf”, omdat een stel verdachten in een mishandelingszaak vrij gelaten waren. Bert Brussen vond zelfs een gestolen iPod voldoende rechtvaardiging voor een flink potje eigenrichting.

  maar geweld mag niet hoor.

 14. 23

  Hahaha! Wauw. Ik geloof dat “Domrechts” en “Domlinks” behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn, als ik zo de gemiddelde discussie op de gemiddelde website volg. Ideologies don’t kill people, jongens. People kill people.

 15. 24

  Tienjarige jochies die hun middelvingers uitsteken naar een rouwstoet is al reden voor een knokploeg – maar als je GS daar op aanspreekt dan bedoelden ze dat ineens heel anders.

  Maar Oslo/Utøya komt omdat Links zo polariseert!

 16. 25

  @24: Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf ook een beetje uit het veld geslagen ben. Het geweld van vrijdag dreunt nog behoorlijk na.

 17. 28

  @Bolke 26, ja en nee. Voor een jongere oudere buitenstaander kan ik GeenStijl en hun navolgers het beste vergelijken met de status van popmuziek in de jaren ’60.

  /Behalve dan dat popmuziek leuk en goed bedoeld was.

 18. 29

  @Monade, ik lees GS ook wel hoor, ik lach er enkel om wat ze daar af en toe raaskallen.
  Maar serieus nemen, nee da’s nou nog nooit in me op gekomen, ik lees af en toe ook wel eens een Story en/of Prive bij de kapper/tandarts etc, valt wat mij betreft in dezelfde catagorie.

 19. 30

  Wat gronk ook al zag, er zijn nogal een aantal reacties op dat ranzige stuk van GS die me positief stemmen en dan ook nog het aantal keren dat die reacties geplust worden. Het gaat dus de goede kant op.

 20. 32

  29:Bolke de big | 25 July 2011 | 23:01
  @Monade, ik lees GS ook wel hoor, ik lach er enkel om wat ze daar af en toe raaskallen.
  Maar serieus nemen, nee da’s nou nog nooit in me op gekomen, ik lees af en toe ook wel eens een Story en/of Prive bij de kapper/tandarts etc, valt wat mij betreft in dezelfde catagorie.

  een story of privee probeert niet mensen tegen elkaar op te zetten, en zijn er ook niet veel mensen die het WEL serieus nemen

 21. 33

  Tjonge wat een hypocrieten. Toen de dader nog niet bekend was druipte de rechtse blogs met beschuldigingen tegen moslims. Men wist het vrijwel zeker. Gelukkig is de dader snel gepakt, maar wat zou er gebeurd zijn als dat niet was het geval zou zijn? Stel je voor dat we nu nog geen dader zouden hebben.

  Zie bijvoorbeeld wat deze -door mij volkomen willekeurig gekozen reaguurder- vrijdag schreef op Geenstijl:
  https://sargasso.nl/archief/2011/07/24/gewonden-bij-explosie-in-oslo/#comment-514686
  Inderdaad al eerder door mij gepost.

 22. 35

  Wel een stukje waarin de laatste helft zo serieus is dat gs haar motto kennelijk niet vol kan houden!

  Tja, het is natuurlijk vrij simpel, men is in verwarring aangezien een groot aantal mensen die destijd claimden dat de kogel van links kwam nu moeten claimen dat de kogel van rechts kwam.
  Het enige alternatief is de evidente waarheid te erkennen dat geweld niet aan een specifieke ideologie gebonden is en dat beide uitspraken nergens op slaan. En dat strijdt weer tegen de achtergrond van de recente islamretoriek.

 23. 36

  Geenstijl was de allereerste die in de updates van één van de topics een link maakte met Wilders, en die vervolgens onthutst gaat doen als “de linkse media” dat ook doen. Ik zag dit meteen al aankomen toen die eerste Wilders-link op Geenstijl werd genoemd. Het komt op mij over als een vooropgezet verhaal om er weer een lekkere gepolariseerde links-rechts discussie van te maken die ze zelf hebben aangezwengeld.

  Ik kan die Wilders-update op een topic nu niet meer vinden op Geenstijl, maar weet zeker dat deze er was op één van de eerste topics toen het drama zich voltrok. Misschien kan ik gewoon niet zoeken (ben tenslotte een man), misschien heeft Geenstijl het alsnog weggejorist.

  Jammer dat Bas Paternotte hier ook aan meedoet en op slag weinig coherent wordt zodra hij stukjes over dit soort onderwerpen schrijft op Geenstijl, die heb ik hoger zitten.

 24. 37

  Détente, dus. Als deze tragedie al één lichtpunt heeft dan is het misschien dat het woord polarisatie na al die jaren eindelijk in de mainstream media aan het belanden is. Al bij al vind ik al dat hysterisch demoniseren van socialisten en links op de internetfora maar één stap verwijderd van Dewinter en twee van lunatic Breivik. Quo vadis N-VA?

  Reminder: https://sargasso.nl/archief/2006/11/04/weekendquote-afrikaner-mentaliteit/ (vijf jaar geleden).

 25. 39

  komt er een keer een stadscommando in actie, is het nog niet goed.
  Maar ik geloof de hele discussie wel. Met elk woord doe je mee aan die polarisatie.

 26. 40

  GeenStijl is wel aardig als je naar de linkjes kijkt in hun betoog, net zoals bij deze site. Voor de rest is het sensatie, en de reacties kan je beter overslaan.

  Om je nou bezig te houden met GeenStijl dat zich in de verdediging gedrukt zou voelen wegens het een en ander vind ik daarom een lose of time.

 27. 41

  wat @33 zegt.
  Moet je de eerste reacties zo’n Snebbert eens lezen op de Jaap.
  Zo dom: “Waarschijnlijk was het een tot de Islam bekeerde Noor. Vaak zijn deze bekeerlingen de grootste malloten.”

  ..of, er na van Brussen: “Demoniseren kun je leren en na al die jaren van aanslagen door moslimextremisten is het ook wel eens een keer fijn de schuld in de schoenen van een andere ideologie te kunnen schuiven.” (huiliehuiliemodus)

  Dan nu dit stuk? Schizofreen of hypocriet?

 28. 43

  ik lees GS ook wel hoor, ik lach er enkel om wat ze daar af en toe raaskallen.
  Het interessante aan sites als GeenStijl en Powned.tv is dat ze hetzelfde wereldbeeld en framing van de rest van de TMG groep (Telegraaf, etc.) uitdragen, maar dan gericht op jongeren. Daarom volg ik ze.

 29. 44

  Laten we nou niet gaan doen alsof GeenStijl geen invloed heeft, omdat het allemaal zogenaamd tongue in cheeck is.

  GeenStijl laat ministers vallen, zorgt voor fietsenhokaffaires die wethouders de kop kosten, stelt handenschudweigerende HBO-docenten kallt (Karel van der Toorn is n.a.v. die affaire zelfs als bestuursvoorzitter van een HBO-instelling in Amsterdam opgestapt); en als GeenStijl je morgen op hun met je kop op hun weblog plaatst, dan heb je de rest van de week een tsunami aan scheld en dreigmailtjes in je inbox.

  Maar verder is het allemaal heel erg hahaha-hihihi-hohoho en ‘dat moet je niet zo serieus nemen’. Yeah, right…

 30. 45

  Of in de woorden van ene Pritt Stift: “Sinds Marcel van Dam in een uitzending van Het Lagerhuis (Vara) de heer Fortuyn ‘een minderwaardig mens’ noemde en daarmee de doodseskaders uit Wageningen opdracht gaf Professor Pim te liquideren is het politieke debat springlevend.”

 31. 48

  @47: je bedoelt dat “wageningen” vijf jaar nodig had voor de voorbereiding. Toch weer wat minder dan de Noorse mafkees.

 32. 50

  Op 23-7 even na 04:07 uur AM schrijft Geenstijl:
  “Update: De terrørist was Max Manus-fan, anti-socialist en sympathiseerde met de PVV”

  Hiermee zijn ze volgens mij echt zelf de eerste die in Nederland de PVV bij berichtgeving over de Noorse aanslagen betrekt. En nu lekker polariserend roepen dat “links” dat doet. Framen, dat is.

  Wie een eerdere melding kan ontdekken mag het zeggen.

  Bron: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/07/even_voorstellen_anders_behrin.html