GeenStijl-sukkel wil geboden voor z’n kind

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Dit kunnen stukjes zijn die we overnemen van andere weblogs, zoals dit stuk van Grootinquisiteur, dat eerder op zijn eigen weblog verscheen.

Wat is er gevaren in Dominique Weesie, beter bekend als Fleischbaum, één van de oprichters van GeenStijl? Weesie gaat aspirant-omroep PowNed leiden en schoof daarom woensdag aan in het praatprogramma Knevel en Van den Brink. Daar liet hij zich ontvallen voornemens te zijn eventuele latere kinderen zeer beslist op een christelijke school te zullen doen. Want dan krijg je onderricht in een aantal geboden en leer je wat niet mag.

De eveneens aanwezige minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet sloeg steil achterover. Presentator Andries Knevel keek alsof hij net onder zijn eigen ogen water in wijn zag veranderen. Collega Tijs van den Brink kon zich van ergernis wel de punt van de tong bijten, dat er voor die krappe 50 minuten talkshow wederom teveel gasten aan tafel waren uitgenodigd. Daardoor moest hij het gesprek met Weesie wel afbreken als was het een ongewenste zwangerschap. Verdomme! Net nu het voor de EO-kijkertjes zo allemachtig interessant begon te worden… Het gevoel van de vele veren die Weesie zojuist in de christelijke kont had gestoken, schreeuwde eigenlijk om meer, meer, meer.

Kijk, dat Weesie van huis uit een christelijke opvoeding heeft gekregen, is gezien zijn vermoedelijke leeftijd nog goed te begrijpen. Ook prima te snappen is zijn uitleg dat hij niet meer aan het geloof doet. Maar echt ronduit verbijsterend is de grote naïviteit van deze GeenStijl-man van het eerste uur, dat hij zijn kinderen positieve normen en waarden denkt bij te brengen door ze op een christelijke school in contact te laten komen met de tien geboden. Onder wat voor steen heeft Weesie zijn leven doorgebracht? Heeft hij indertijd wel opgelet tijdens de godsdienstles? Waarschijnlijk niet.

Wat je als kind van de tien geboden kunt leren is dat zoiets als Grote Smurf ook in werkelijkheid lijkt te bestaan en dat je daar bang voor moet zijn. Dat vrouwen minder zijn dan mannen. Dat de Grote Smurf van de christenen geen problemen heeft met slavernij (vierde en tiende gebod). Van de christelijke school kunnen de jonge Weesietjes leren dat je je baan verliest als je, zoals meester Gerard van de ene op de andere dag deed, bij een andere meneer in huis gaat wonen.

Die tien geboden zijn echt vol-sla-gen ruk. Weesie had beter kunnen weten. Door indertijd beter op te letten op school, zodat hij een fout uit zijn opvoeding niet zou doorgeven aan een volgende generatie, waardoor het gezeik weer van voren af aan begint. Door zich eerst in de materie te verdiepen, mogelijkheden te over: George Carlin, Maarten ’t Hart, Sam Harris. Of desnoods Grootinquisiteur, die bij het recenseren van Brief aan een christelijke natie van Sam Harris de volgende zin noteerde: “Wie tegen beter weten in de tien geboden nog altijd hoog houdt als moreel richtsnoer, en je zult die sukkels de kost moeten geven, mag op die houding worden aangesproken.” Dominique Weesie blijkt nu zo’n sukkel te zijn.

Reacties (24)

#1 Peter

Het is 6 uur na publicatie en oorverdovend stil. Dat zie je hier niet vaak na zo’n stukkie.

Nog even en ik kom op GC voor mijn rust. Hetgeen natuurlijk veel beter voor mijn spirituele balans is dan de 10 geboden of Knevel en Van Den Brink of Weesie.

 • Volgende discussie
#2 Lenin Strawskim

Weesie is gewoon een saai lulletje. Daar valt niets meer over te zeggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Beddus

Als er in dit land FLAPDROLLEN rondlopen is Weesie zonder meer de grootste: fout rechts, dom, opportunist en hypocriet. Ik vind “sukkel” veel te lief klinken. Daar is vast wel een betere benaming voor te bednken!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Mario

Als je je voormalige achterban zo naait als Weesie doet verdien je maar een ding. Een afwijzing van Plassterk om toe te treden tot het publieke bestel. Wie het laatst lacht, lacht het best.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Willem

Dominique Wezel is een oplichter. Die verschijnt vanzelf als lijdend voorwerp bij Peter R. de Vries.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 inje

@ 3,4 en 5

Fleischbaum is een zeer succesvol ondernemer, dat heeft wel gebleken. Ik snap jullie afkeer niet zo van deze man. Hij is zeer ondernemend, slim, creatief, beschikt over veel inzicht en dat hij christelijk onderwijs hoog heeft zitten vind ik meer dan normaal. Ik ben ook van mening dat christelijk onderwijs beter is voor de opvoeding van je kind (ook al ben ik aheist). Ze vertellen die kinderen niet de letterlijke tien geboden hoor, zoals het artikel doet voorkomen. Zie het meer als de beginselen van ons wetboek en gedragsnormen…. Gij zult niet stelen, je zult geen relaties kapotmaken van anderen…Op deze manier wordt het uitgelegt aan kinderen.
Dat sommige nog steeds roepen dat hij niet toegelaten mag worden tot het Publieke Bestel is werkelijk schandalig. Hij heeft namelijk het benodigde aantal leden verworven, is zeer zeer verschillend van het nu Linkse/Christelijke bestel. Gelijke monniken, gelijke kappen lees ik hier vaak, maar dat geldt blijkbaar niet als het om ”rechts(staat vaal gelijk aan dom op deze site) Nederland. Niet iedereen heeft altijd zin in de Vara/EO.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 HPax

Weesie van GS verklaart op de EO Tv: ?zijn eventuele latere kinderen zeer beslist op een christelijke school te zullen doen. Want dan krijg je onderricht in een aantal geboden en leer je wat niet mag.?

De reactie van de introducerende gastlogger op W.s verklaring – een simpele mededeling – is zo gejaagd en buitensporig, dat het lijkt alsof zij al lang op fust lag om eruit te komen. Het was alleen wachten op het geschikte moment om de hond te slaan. Ook wekt die gastlogger de indruk niet veel gewend te zijn en voor objectieve verslaggeving weinig aanleg te hebben.

Voor het overige sluit ik mij aan bij de sublieme reactie van 6. inje

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 pedro

@1:

Het is 6 uur na publicatie en oorverdovend stil. Dat zie je hier niet vaak na zo’n stukkie

Misschien worden we allemaal wel een beetje GS-moe. Altijd hetzelfde voorspelbare ‘populair-journalistieke’ gezever daar.

@6: als hij het benodigde aantal leden volgens de regels van het spel heeft binnen gehaald, krijgt hij gewoon toegang. Het heeft imho ook niets met rechts-links te maken, want van mijn gezichtspunt uit is het publieke bestel juist rechts en christelijk. Ik heb niet altijd zin in TROS/AVRO of EO/KRO/NCRV. Grappig inconsequent trouwens, dat je christelijke tv niet ziet zitten, maar christelijk onderwijs weer wel hogelijk waardeert.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Kropotkin

@6: Zie het meer als de beginselen van ons wetboek en gedragsnormen…. Gij zult niet stelen, je zult geen relaties kapotmaken van anderen…Op deze manier wordt het uitgelegt aan kinderen.

Wat een ongelofelijk lulkoekverhaal. Heel #6, lijkt geschreven als een onzinnige poging tot ‘damage control’. Alsof bijvoorbeeld het openbaar Jenaplan onderwijs (ken ik toevallig … 2 dochters …) geen ‘waarden en normen’ (tsja) hebben en onderwijzen.
Heb aflevering niet gezien maar Weesie doet of een poging ‘op het verkeerde been zetten’ of is echt zo. en dan is ’t een l*l.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 jimmie

Geniet op m’n oude dag nog steeds het meest van alles wat me ooit verboden is…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Robert

@10
Zonder meer een schitterende en diepzinnige opmerking en waarneming.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 HPax

@ 10
Wat is je startpunt? De Quran? Dan zal je nu wel blij zijn dat je zonder hoofddoek je verdere leven kunt slijten. Of ben je een man?

Of zijn het de 10 (Sinai)geboden? Dan kun je nu onbekommerd gaan stelen en liegen.

U een goede {‘diepzinnige'(@ 11)} oude dag toegewenst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Dicky !

Zonder mij waren ze nooit op het idee voor die site gekomen.

I’m the real bad boy of the internets!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 pedro

on topic: als je zelf je kinderen geen geboden bij kunt brengen, moet je daar wel rekening mee houden bij je schoolkeuze. Hoewel dan weer wel te betwijfelen valt, of je dan wel in staat bent om daar een goede keuze in te maken.

Het kan natuurlijk ook gewon angst zijn, dat je kinderen zelfstandig leren denken en jouw geboden overboord zullen gooien, wanneer ze op school met andere en meerdere waarheden geconfronteerd worden. Dat gaat dan wel uit van de veronderstelling, dat je niet wil, dat je kinderen zelfstandig nadenken, anders had je ze dat wel bij kunnen brengen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Robert

@13
Kon je Dick geen vrouw vinden?
Slecht sperma waarschijnlijk!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 amido

We hebben het toch over deze 10 geboden:
1. Gij zult geen afgoden vereren, maar Mij alleen aanbidden en boven alles beminnen.
2. Gij zult de naam van de Heer, uw God, niet zonder eerbied gebruiken.
3. Wees gedachtig dat gij de dag des Heren heiligt.
4. Eer uw vader en uw moeder.
5. Gij zult niet doden.
6. Gij zult geen onkuisheid doen.
7. Gij zult niet stelen.
8. Gij zult tegen uw naaste niet vals getuigen.
9. Gij zult geen onkuisheid begeren.
10.Gij zult niet onrechtvaardig begeren wat uw naaste toebehoort.
???

Knap als je in deze tekst kan lezen dat vrouwen minder zijn dan mannen, slavernij geoorloofd is en je je baan verliest als je bij Gerard gaat inwonen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Willem

@ 6

Dominique Weesie is een briljante marketeer en succesvol ondernemer, dat is geen punt van discussie. Ik kijk op hem neer omdat zijn hoofd het afgelopen jaar is verworden tot de grootste botervloot van Nederland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 John

@amido
Lezen, beste amido, eerst goed lezen. Dat wil zeggen: terug naar de bron, dus naar de letterlijke tekst van Exodus 20, en niet een of andere populaire samenvatting opdreunen. Het aandachtig (!) lezen van het vierde en tiende gebod aldaar volstaat al.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 amido

@18
Uhh volgens mij heb jij de Christelijke bijbelvertaling onder ogen.
De tien geboden komen echter uit de torah en het zijn 10 ‘woorden’.
En daar wordt niet slaaf, verschil vrouw, man of homo genoemd.
De bijbel is een vertaling van de torah en de koran verwijst naar beide.
De 10 geboden zijn in alle drie de boeken het enige wat waardevol is om te volgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 John

@19
Amido, ter verduidelijking: het gaat in het artikel om christelijke scholen en wat daar wordt onderwezen. Daar liggen geen Thora-rollen maar bijbels. Het gaat dus om wat je in elke bijbel op de wereld kunt lezen bij Exodus 20 (zie de link).
En dan: het betoog van mensen als George Carlin, Maarten ’t Hart en Sam Harris (die links staan er niet voor niets) is nu juist dat er aan die tien geboden helemaal niets waardevols te ontdekken valt.x

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 amido

De bijbel heeft ondertussen vele vertalingen. Als er verwezen wordt naar dé bron dan zoek ik daar op en kom ik op de torah uit. Maar ik geef je helemaal gelijk dat het gaat om huidige Christelijke scholen. En dáár heb ik juist mijn opsomming vandaan!
Misschien dat zij geluisterd hebben naar Goerge Carlin, Maarten ’t Hart en of Sam Harris en daarom deze variant van de tien geboeden hebebn ‘bedacht’.
En dan nog: het is toch véél makkelijker om deze tien geboden te onthouden dan een dik Burgelijk Wetboek?
Een alternatief is natuurlijk de wet van de sterkste en het oude ‘oog om oog tand om tand’. dat zijn maar twee regels!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 amido

excuses voor de type-fouten….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Kees Stada

Niet alleen Weesie heeft wel een rare kijk op de plaats waar je ‘normen en waarden’ worden bijgebracht. K en vdB hebben nartuurlijk ook boter op hun hoofd. Ze hebben niet voor niets een voorgesprek en ze vragen niet voor niets naar dit opgelegd antwoord.
Jaja. Lees eens op de site van het Humanistisch Verbond, hv.nl: Wij zeggen niet WAT kinderen moeten denken, maar DAT ze moeten denken.
Evenals Rouvoet’s bewering over homo’s op scholen. Steeds weer opnieuw een vaag antwoord. En bij beiden wordt niet ingegrepen door de gesprekleiders.
Rouvoet: Homo’s mogen ook op christelijke scholen… en dan helemaal op het eind: maar de scholen mogen zelf de praktijk bepalen, of zoiets in die trant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 lizzy

Wat een ontzettend oppervlakkig, dom en zielig stuk. Schijnbaar mis jij een hoop in je leven.

 • Vorige discussie