GeenCommentaar @ Last.fm

Geen Commentaar nu op Last.fm!

De vaste GeenCommentaar-volger weet dat we hier niet alleen politiekjunkies en wetenschapsnerds zijn, maar ook muziekliefhebbers. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de regelmatig terugkerende Spotlight reeks.

Als muziekliefhebbers anno 2008 zitten wij bijna vanzelfsprekend ook op Last.fm. Voor wie deze fantastische site nog niet kent: het is een combinatie van de muzikale inhoud van 3voor12 en YouTube met een gemeenschapssite à la Hyves/MySpace, alleen dan esthetisch meer verantwoord.

Je installeert software op je computer en daarmee stuur je de liedjes die je hebt afgespeeld op je computer en/of mp3-speler naar de site; het zogenaamde ‘scrobblen’. Zo bouw je langzaam een profiel op van favoriete artiesten en nummers. Op basis daarvan worden andere gebruikers gevonden met een gelijke smaak, de zogenaamde ‘neighbours’. Maar het belangrijkste is dat Last.fm licentiedeals heeft met een zeer groot aantal labels, waardoor ze webradio kunnen aanbieden gebaseerd op je smaak. Je kunt luisteren naar streams van artiesten die klinken als bijvoorbeeld U2 (gebaseerd op andere artiesten waar veel U2-fans naar luisteren), naar artiesten waar je muzikale buren naar luisteren, naar muziek die getagd is met ‘kankerherrie’ of juist ‘music for lovers’ of simpelweg naar je favorieten.

En net als bij Hyves kun je ook vrienden maken, die je vervolgens kunt afzeiken omdat ze stiekem alleen maar naar Coldplay blijken te luisteren, terwijl ze in het openbaar altijd hoog op geven van het zoveelste onluisterbare Mike Patton-project. Of je gebruikt de uitstekende concertagenda om weer eens in real life af te spreken.

De Last.fm variant van de ‘hyve’ heet simpelweg ‘group’. GeenCommentaar heeft nu zijn eigen groep. Word lid en zie waar je mede-GeenCommentaar-lezers naar luisteren en wat nou typisch GeenCommentaar-muziek is.

 1. 1

  Het over-en-weer sluisen van gegevens over mp3 gebruik lijkt mij een riskante zaak met de huidige heksenjacht op piraterij. Of gaat het om alleen streams?

  PS: Patton alweer gestopt met Peeping Tom?

 2. 3

  Het nadeel van Last.fm is dat alle nederlandstalige artiesten in een hoop zijn gegooid. Dus als je voor Ilse de Lange kiest, krijg ook allerlei Eurovision rotzooi.

 3. 4

  Ik heb me inmiddels aangemeld als groepslid. Nu moet ik er wel aan denken om audioscrobbler uit te zetten als ik Krezip wil luisteren ;-)

 4. 5

  @3: Dat komt dan omdat Ilse de Lange-luisteraars ook Eurovision-luisteraars zijn. De soortgelijke artiesten worden namelijke gebaseerd op de voorkeuren van de luisteraars.

 5. 6

  Heerlijk. Ik heb weer eens een very low music compatability met iedereen.
  Mocht je je afvragen waarom iemand dit om 3.23 tiept: mijn onderbuuv heeft keihard R&B en Urban radio aanstaan, terwijl ze niet thuis is. Nacht 2 al. Binnenkort de politie en Ymere inlichten.