GeenCommentaar interviewt Jonathan Maas

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Dit is een fictief interview. De echte Jonathan Maas heeft hier het interview overgedaan!

Weer gedoe over hufterigheid op het Nederlandse deel van internet. Daar moet GeenCommentaar natuurlijk bij zijn. Aan de lijn: Jonathan Maas, auteur van onder andere dit stuk in Trouw, afgelopen maandag.

GeenCommentaar: Goedemorgen!
Jonathan Maas: Ja, ook goedemorgen!

GC: Nou, u heeft ze mooi te pakken, niet?
JM (trots): Inderdaad, knock out, mag ik wel zeggen. In da pocket!

GC: Kunt u voor onze lezers nog even melden wat u precies gedaan heeft?
JM: Uiteraard! Ik heb een diepgravend onderzoek gedaan naar het Nederlandse online debatklimaat.

GC: En de uitkomst was?
JM: Niet geheel verrassend, dat klimaat is in Nederland compleet verpest.

GC: En u baseerde dat op…
JM: De reactiepanelen op de sites van de Telegraaf, het AD, GeenStijl en de Volkskrant. Een gedegen, fair en balanced studie mag ik wel zeggen. En uiteraard, een selecte groep sites uit het buitenland.

GC: En in het buitenland…
JM (droomt weg): Is het veel beter gesteld. Ironie, de Nederlander vreemd, viert er hoogtij. Men is wel hard, maar blijft altijd beleefd. Men probeert daar de begroting bijvoorbeeld niet anaal in te brengen bij de minister van Financiën. Ja, het is daar fantastisch. Hoogopgeleiden die elkaar op taalkundig gebied proberen te overtroeven, de crème de la crème van die op het hoogtep…

GC: Het lijkt me duidelijk. Dank. Maar wat is daar nou de oorzaak van?
JM: Nou, in mijn uiterst gedegen stuk komen een paar Gezaghebbende Sociologen aan het woord. De sterke nadruk op individuele vrijheid en met name de vrijheid van meningsuiting en de verzuiling zouden oorzaken kunnen zijn.

JM barst spontaan in zingen uit:


GC: Is dat nummer niet een wat idyllische voorstelling van zaken?
JM: Ja, natuurlijk. Maar daar ligt wél de basis. Het elkaar in de waarde laten, en de lak aan gezag. Dat is hier helemaal doorgeschoten. In het buitenland niet, want op het overgrote deel van de sites die we vergeleken mag je helegaar niet schelden!

GC: Dus… Als er daar wordt gescholden worden die reacties direct verwijderd?
JM: Ja! Mooi hè?

GC: …
JM: In die landen heeft de elite dus duidelijk niet de regie uit handen gegeven. Net goed, de zweep erover!

GC: Oké, nog even terug naar het binnenland. Heeft u ook nog gekeken naar andere serieuze debatsites, zoals het forum van Fok, Sargasso en GeenCommentaar?
JM: Nee, eigenlijk niet. Nou ja, gezien de ophef tussen GeenStijl en GeenCommentaar heb ik die laatste nog even benaderd. Maar dat ettertje dat ik aan de telefoon kreeg wilde niet zeggen wat ik wilde horen.

GC: Wat wilde u dan horen?
JM: Nou, dat het heel erg gesteld is, natuurlijk. Aan een stuk door gescheld, en dat je constant bedreigd wordt. Dat er totaal geen normale discussie meer mogelijk is.

GC: En?
JM: Hij begon heel geitenwollensokkerig dat het de laatste tijd weliswaar moeilijker was geworden, maar dat het nog steeds wél mogelijk was. Hij zei zelfs dat er op GS af en toe ook nog een intelligente discussie wordt gevoerd. De horror! Volgens hem moet je alleen even door het geblaat in het begin in de discussie aldaar heen. Mietje. Je bent of voor of tegen GeenStijl, een tussenweg is niet mogelijk. Enfin, allemaal totaal irrelevant gezwets, gezien de boodschap die ik wilde brengen.

GC: Dus, wat deed u met dat gesprek?
JM: Uiteraard compleet negeren. Kijk, hoor en wederhoor, dat is allemaal heel journalistiek enzo, maar het moet je vooraf gedefinieerde conclusies natuurlijk niet ondermijnen. Dat is flauw.

GC: Hoe denkt u dat de gemiddelde Nederlander die nog niet in aanraking is gekomen met weblogs nu over dat fenomeen denkt?
JM: De waarheid moet gezegd worden. Ik weet het, het is een zware taak, maar wel eentje die ik graag op me neem. 90% van de Trouwlezers heeft namelijk pas net televisie, en is nog helemaal niet toe aan actief zijn op internet. Deze mensen hebben nu een realistischer kijk op het internet en weblogs in het bijzonder. De tijd van pappen en nathouden hebben we wel gehad. Stuur de Apaches af op de weblogs zou ik zo zeggen!

GC: Goed, uw standpunt lijkt me duidelijk. Dank voor dit interview.
JM: Graag gedaan hoor!

GC: Dames en heren dan gaan we nu luisteren naar een leuk stukje muziek.


Dit was een fictief interview. De echte Jonathan Maas heeft hier het interview overgedaan!

Reacties (25)

#1 Basszje

hahaha : serieuze debatsites, zoals het forum van Fok,

Of was dat geen grapje?

 • Volgende discussie
#2 Jay

Grappig stukje :)

Even voor de duidelijkheid Joost, ben je echt opgebeld door deze meneer of is dat alleen om dit stukje wat meer sjeu te geven?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Joost

Ik ben echt opgebeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joost

En @1: Op het forum van Fok, en zeker het politieke deel, wordt soms op aardig niveau gediscuzeurd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Mark

In elk geval gaat niemand voor een goed debat naar de site van een krant of GeenStijl, dus beetje onzinnig om dat als enige in het onderzoek op te nemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 KnapZak

Ik kan ook wel een stukkie schrijven. Bijvoorbeeld over hoe er op de “serieuze sites” een select klein incrowdje stellingen inneemt die al een jaar of 8 ongewijzigd blijven.

Een facade. Mooi toepasselijk woord.

Volslagen oninteressant dus; dan zijn de reactiepanelen der Telegrof, GS en Fok toch echt een tikje belangwekkender. Onderschat ook de pensionado’s bij Elsevier niet trouwens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Joost

@KnapZak: Klopt, maar die hebben van hogerhand besloten beledigingen toe te laten. Zal je eens zien hoe snel mensen zich aanpassen las het platte beledigen niet meer mag. Dan krijg je dat semi-ironische gedoe.

Daarnaast vind ik de steekproef niet echt representatief, ook al zijn er geen andere partijen die hen qua grootte benaderen. Dan had je er nog een tiental kleinere forums bij moeten nemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 KnapZak

Nou bij Elsevier zijn ze niet zo makkelijk hoor. Ik had er ooit binnen 10 minuten een IP ban te pakken toen ik schreef dat Elian terug naar Iran moest gaan waar ie thuishoort, in plaats van hier haat te zaaien. Werd niet op prijs gesteld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Joost

@8: Niet meer dan logisch, lijkt me. Maar voor het onderzoek hadden ze Elsevier er dus misschien bij moeten trekken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 KnapZak

Stond anders geen scheldwoord bij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Niehielist

Logisch. Dat krijg je in een land waar je niet mag zeggen wat je denkt.
Dan krijg je vroeg of laat een ontlading.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Niehielist

Nee, grappen maken over de clitoris van Ayaan Hirsi Ali is fatsoenlijk.

Ja, daar lacht politiek correct Nederland om. JanJaap Hazelip.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Eurocraat

@12: wauw, nog geen 10 minuten op Geenstijl en nu al kom je hier het woord verspreiden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Jim Morrison

Mijn visie op GeenStijl.

GeenStijl hanteerd de censuur. Alhoewel ik eerder zou zeggen dat GEEN STIJL censuurt vanwege een PROPAGANDA opdracht. Welke in het licht van Amerikaanse FOX toestanden gezien moeten worden. GeenStijl is dus niet een medium om een discussie op te voeren. GeenStijl IS EEN propaganda opdracht om Nederland te verechtsen. Zoals Fox New een propganda opdracht heeft om Amerika te verechtsen.

:)

Ik post al 2-3 jaar op Expatica.nl forums als Jim Morrison en heb nooit 1 opmerking van de moderators gekregen.

Terwijl ik EXTREEM vorm van Vrijheids van Meningsuiting vertegenwoordig. Ik ben van 25 politieke forums gebanned. Ik ben zelfs van Ogrish.com gebanned.

Enkel bij Expatica.nl forums begrijpen ze vrijheid van meningsuiting.

GeenStijl bande me in 4-5 posts. Ze zijn nog ergere nazi’s dan die gasten van Maroc.nl die bande me na 2 dagen.

JimMorrison of Expatica.nl forums

Ik ben rechtser dan rechts en linkser dan links.

Dit is het MOTO van GeenStijl => ?Education is dangerous – Every educated person is a future enemy?.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 bougeluk

Maar dat ettertje (= Joost) dat ik aan de telefoon kreeg wilde niet zeggen wat ik wilde horen. Lachu

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 bougeluk

@ 8 Naar mijn niet-bescheiden opvatting was dat een hele terecht IP ban geweest. Je pleit immers voor om meer haatzaaiers naar Iran te sturen. Als of ze daar gebrek hebben aan haatzaaiers. Je moet juist voor het tegendeel pleiten. Een paar haaizaaiers uit dat land deze kan opsturen om enigszins het leven van gewoon Iraniërs te verlichten

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Martijn

@16: Liever niet. Nog een Ellian erbij, dat trek ik niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Jim Morrison

16. Bougeluk

Hier in de Bijlmer waar ik al 22 jaar woon noemen we figuren met jouw intellectuele vermogens: naieve politieke dromers.

Denk je nu echt dat ze in Iran homoseksuelen ophangen omdat met niet het licht heeft gezien zoals wij dat zien in Nederland ?

Denk je nu echt dat ze de afgelopen 5.000 jaar daar homoseksuelen ophangen omdat de elite ze onderdrukt en mensen in de war zijn ?

Ze hangen homosexuelen op omdat ze daar een hekel aan hebben. En als je nu een paar honderdduizend Iraniers naar Nederland brengt doen ze dat straks hier ook.

Van mij mogen ze hun gang gaan. Dat is hun land hun volk. Blijkbaar hebben ze een goede reden. Ik zou ze adviseren om homo huwelijken toe te laten. Want 2 homo’s werken lekker hard en betalen veel belasting. Maar zij willen dat niet.

HET VOLK doet dit al 5.000 jaar. Elk volk is verantwoordelijk voor de leiders die het heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 bougeluk

wouw ik heb intellectuele vermogens!!!!!!! nu horen jullie het van iemand anders. hee Jimy Moerassen heel erg bedankt voor het compliment

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 anderS

Dacht anders dat ze in Iran met eunuchs aan het hof een van de oudste homoseksuele tradities hadden

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 KnapZak

HEEL toevallig zat Ayaan tijdens die grap net op de bank bij de Winter. Toevallig he? Toevalliger kun je het bijna niet krijgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Bookie

Grappig vrijdenkers worden hier haatzaaiers genoemd. Beetje omgekeerde wereld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Kropotkin

@22: Je moet je niet vergissen hoor maar de blinde autoriteit-liefhebbende spruitjeslucht socialisten die een afwijkende mening het liefst richting gulag archipel zien verdwijnen, bestaan nog steeds, ook op GC.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 KnapZak

Ellian is een haatzaaier. Die Leon de Winter was overigens nog erger. Maar die heeft zijn leven gebeterd; die is niet meer bang voor de moslims maar tegenwoordig is ie bang voor de chinezen en de russen of zoiets.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 pedro

Het verbaast me dat Kropotkin Nederland indirect een gulag archipel noemt, nadat bougeluk in #16 Ellian voor Nederland wilde behouden.

@Jim#18: Al 5000 jaar? Dat kan dus in ieder geval niets met de islam te maken hebben.

 • Vorige discussie