1. 1

  Pff, als je dit ziet…

  Ze hadden nooit op de boot moeten landen, als je een horde idioten met metalen stokken op het dek ziet staan dan laat je als commandant toch nooit je mannen landen?

  Ongelovelijk en dan gek vinden dat ze gaan schieten….dit lijkt me duidelijk noodweer,

 2. 2

  @1:

  Noodweer? Van de militairen of van de opvarenden?

  Als een inbreker jouw huis betreedt, jij die inbreker met een honkbalknuppel te lijf gaat, en die inbreker vervolgens jou neerschiet, is dat dan noodweer van die inbreker?

 3. 4

  De waarheid ligt zoals meestal waarschijnlijk in het midden, waar twee vechten hebben twee schuld.

  Het hele konvooi was natuurlijk een media genieke provocatie. Niet zo’n grote boten met een beetje hulpgoederen maar wel 700 mensen aan boord. Voor het oog van de wereld ’s kijken of er door de Israelische blokade gebroken kan worden en wat er dan gebeurt.

  Nou, dat hebben we gezien.

  Een uitstekend resultaat voor de pro-palestina / anti-israel lobby. Israel is zo dom om zich uit de tent te laten lokken. Maar de bewering dat het hulpeloze en onschuldige hulpverleners waren op die boot die zomaar zonder meer werden afgeslacht door de Israelis is te makkelijk.

  Ze hebben geprovoceerd, Israel hapt zoals gewoonlijk buiten proportie.

  De pro-palistina lobby beleeft goede tijden want de sympathie voor Israel neemt wereldwijd steeds meer af. Eigen schuld van Israel.

  Maar dat wil niet zeggen dat de tegenstanders van Israel in deze allemaal frisse mensen zijn. De hulpverlenersclub IHH uit Turkije steunt schijnbaar Hamas op allerlei manieren. Hamas is natuurlijk een ordinaire terroristenclub, wat de Gretta Duisenbergs van deze wereld ook beweren.

  Nu zijn er alweer berichten dat ze nog een paar boten willen sturen. Allemaal idioten – beide kanten.

 4. 5

  Eens met VBB.

  Overigens heeft een Palestijn weinig keus: het corrupte PLO/Fatah of de fundamentalistische Hamas. Die overigens – zo heb ik begrepen – steun geniet omdat zij wel voedsel, medische zorg en onderwijs weten te regelen.

 5. 6

  @4: beide partijen hebben hun doel bereikt. De Palestijnse sympathisanten maken een goede beurt op het internationale toneel, zoals je goed beschrijft, maar ook de Israëlische regering heeft haar doel bereikt. Zij hebben aan de eigen fundamentalisten weer laten zien, dat niet met hen te spotten valt en dat de internationale gemeenschap machteloos is om iets tegen hen te ondernemen.

 6. 7

  @5: Ik verwijt de ‘doorsnee’ Palestijn ook niets. Die moet in ellendige omstandigheden overleven en kan niet anders dan afhankelijk zijn van Hamas. Ze hebben geen keus. Israel voedt de haat tegen Israel zelf met een hele rits aan domme acties en maatregelen.

  Israel zou slimmer moeten zijn en door ‘sympathieke’ acties de Palestijnse bevolking moeten helpen met voedsel, gezondheidszorg en huizen etc. Maar goed, een humanitaire effort door Israel voor de Palestijnen is natuurlijk utopisch en waarschijnlijk wil Hamas dat ook helemaal niet. Die varen wel bij het onwaarschijnlijk domme beleid van Israel.

  Ik heb al vaker gezegd: net kleine kinderen daar. Als buitenstaander zonder extra sympathie voor een van beide partijen kan ik alleen hoofdschuddend bekijken hoe stuitend dom alle betrokken zijn. Dat geldt voor Israel, maar ook voor types als Gretta Duisenberg die gisteren op TV weer ’s mocht laten zien hoe intolerant en verblind van woede zij zelf is.

  Triest is het.

 7. 9

  @6 Pedro: of het voor Israel zo goed betwijfel ik. Ze kunnen het zelf wel stoer vinden, maar internationaal brokkelt de steun wel af.

  Nu jagen ze Turkije tegen zich in het harnas. Niet slim. Misschien onvermijdelijk, met die Erdogan aan de macht, maar beter zou zijn om dan Turkije eerst ‘iets’ fout te laten doen. Misschien heeft het Turkse aanbod om Iraans uranium voor Iran te gaan verrijken er wel iets mee te maken. Misschien heeft Turkije ook wel nucleaire ambities. Hoe dan ook: Israel isoleert zich steeds verder en met de groeiende antipathie jegens Israel en de groeiende pro-palenstijnse sentimenten in de Westerse wereld kan Israel op termijn toch een probleem hebben.

  Als het Westen de handen van Israel aftrekt wordt het spannend voor ze.

 8. 10

  Eens met VBB, ook wat betreft de schade die Israel zich heeft toegebracht.

  In het grote plaatje is een oplossing voor de problemen in de regio alleen maar verder weg geraakt. Dat hebben de actievoerders moeten weten en Israel ook.

 9. 11

  @10: Er komt ook nooit een oplossing. Beide partijen willen dat niet. Er zijn maar 3 mogelijkheden:

  1. Doormodderen zoals nu.
  2. Een partij moordt de andere helemaal uit.
  3. Een partij gaat verhuizen.

  Ik stel voor dat de Israelis hun boeltje pakken en in het laatste land met sympathie voor ze, de USA, gaan hervestigen. Een stuk land ter grootte van Israel in Montana (leegste staat) of Texas (net als thuis woestijn met een groot hek aan de grens). Hoofdstad Nieuw Jerusalem.

  Maar ja. Gezichtsverlies he? En iedereen moet perse precies op dat stukje dorre grond wonen vanwege die religieuze onzin. Is al ruim 1000 jaar een bron van conflict en dat zal ook wel zo blijven. Hopeloos.

 10. 12

  @9: daar ben ik het helemaal mee eens hoor (zoals ik in #8 al duidelijk probeerde te maken), en ook met wat je onder #7 schrijft, behalve dan dat ik niet denk, dat de actie van Israël dom is, maar juist goed beredeneerd, vanuit hun gezichtspunt bekeken.

  Internationaal is dit voor Israël helemaal niet gunstig, zeker niet op de korte termijn. Maar de Israëlische regering doet dit puur en alleen voor de interne fundamentalistische markt, waar deze actie wel goed scoort, en gaat er van uit, dat de internationale reactie weer bij een storm in een glas water blijft: veel verontwaardiging, een paar harde woorden, en men gaat weer over tot de orde van de dag.

  Als het westen de handen van Israël af zou trekken, zou het spannend kunnen worden, maar dat gebeurt toch niet.

  @10: ik denk dat de invloed gering is. Er zijn 2 partijen, die niet met elkaar willen praten en na deze actie willen ze dat nog steeds niet.

 11. 13

  Enig commentaar bij deze video’s is wel gewenst. Bijvoorbeeld dat het verhaal van Israel nu domineert, omdat alle opvarenden vast zitten en verstoken zijn van communicatie.

  Ten tweede lijkt het zo te zijn dat er al geschoten werd voordat de soldaten aan boord kwamen. Hier een link met video en toelichting.

  We zullen de komende dagen zien waar de balans naar doorslaat.

 12. 16

  Ik vind het argument dat het noodweer was van de Israëliërs wel grappig. Het schip voer in internationale wateren, dus het enteren van het schip was sowieso illegaal.

  Als iemand zwaar bewapend je schip op komt, dan heb je alle recht te twijfelen aan zijn/haar goede bedoelingen.

  Overigens heeft Israël nu 500 mensen gekidnapt. Ze zijn op illegale wijze “gearresteerd”.

 13. 17

  @14: dat had ik niet verwacht. Het feit, dat de Turken nu zo kwaad zijn, kan betekenen, dat de situatie nu toch verslechtert, nu de enige islamitische bondgenoot van Israël in de regio zich zo duidelijk tegen hen begint te keren. Ik hoop niet, dat dat de bedoeling van de Israëlische regering was, maar het geeft Roy in #9 wel gelijk (al betwijfel ik of de actievoerders of Israël dit hebben voorzien).

 14. 18

  @14: Nu gaan ze dus kijken wie het langst z’n adem kan inhouden.

  Dit is weer niet zo slim van Turkije – Israel laat ze er echt niet zomaar door. Ik zou Israel wel adviseren te wachten met schieten totdat de boten in Israelisch water zijn. En vantevoren weer even waarschuwen.

 15. 19

  @17: Je weet wel dat Turkije de jure seculier is he ;-)

  Het land is trouwens niet de enige bondgenoot, als ik het goed heb speelt Egypte redelijk vaak de go-between. Ook interessant: niet alleen Israel had de doorgang naar de Gazastrook versperd, Egypte deed er net zo hard aan mee, tot vandaag dan.

  In ieder geval is dat Turkse konvooi niet bepaald een poging tot de-escalatie.

  Nou, vertel het maar: wordt het oorlog?

 16. 20

  @VBB: Inderdaad. Als Israel deze actie had uitgevoerd in territoriale wateren, dan zou het er heel anders voorstaan.

  Het was nog steeds een PR-disaster, maar het officiële recht zou aan hun kant staan.

 17. 22

  @17 Pedro: wat ik eerder al aankaarte – Turkije wordt steeds closer met Iran op verschillende gebieden.

  Misschien is een confrontatie wel wat ze willen; zowel Turkije als Israel. Israel om te laten zien dat als je met de vijand heult je een vijand bent en Turkije omdat het wel goed is voor hun image in de islamitische wereld.

  Of is het echt zo simpel dat ze allemaal oerdom zijn…?

 18. 23

  @19: klopt. Niet de enige, wel de oudste (en misschien de enige met wie ze nog geen oorlog gehad hebben?).

  @20: dat Turkije steeds closer wordt met Iran is voor een groot deel te wijten aan het feit, dat zij als meest trouwe westerse bondgenoot en tegelijk islamitisch land als een van de weinige landen voor beide kampen in de ruzie over kerntechnologie min of meer aanvaardbaar zijn als leverancier van de stoffen, die Iran niet zelf mag maken. Of ze daar in Turkije wel echt blij mee zijn, betwijfel ik.

  Maar het idd ook mogelijk dat beiden of een van beiden welbewust op een confrontatie aan stuurt, gedreven door interne motieven (om de steun bij het eigen electoraat te vergroten of bestendigen).

  En domheid is ook een optie, ja, maar daar word ik ook niet blijer van.

 19. 24

  In de jaren 70 kaapte de PLO vliegtuigen waar ook europeanen en amerikanen in zaten, PR-technisch niet zo handig, terwijl de palestijnse kant van het verhaal (d.w.z. wat Israël voor de palestijnse bevolking betekende) de media bijna niet haalde.
  De laatste jaren heeft het lot van de gewone palestijnen steeds meer aandacht gekregen, waardoor de sympathie voor Israël steeds meer afbrokkelt (je hoeft alleen maar een hart te hebben om een hekel te hebben het israëlische Palestina-beleid).
  Er komt wel ’s een raketje neer bij (en soms op) een israëlisch grensdorpje, maar dat valt in het niet bij de beelden uit Gaza vorig jaar of die uit Zuid-Libanon wat eerder. Dan is de laatste jaren steeds meer bij het grote publiek (in het westen dan) doorgedrongen wat voor vervelends Israël al eerder had gedaan (bijvoorbeeld Sabra en Sjatila), dat vredesinitiatieven toch meer gesabotteerd worden door Israël of groepen in Israël dan door Fatah of Hamas.
  En nu dan zo’n aanval op boten waar ook europeanen en amerikanen op meevoeren.

  Israël heeft geloof ik niet helemaal door dat haar positie in de westerse publieke opinie niet meer die is van zo’n 30 a 40 jaar terug.

  Buiten het westen hoefde Israël toch al niet op veel sympathie te rekenen, dus ik zou zeggen: dom, dom, dom…

  Of ze moeten het nu bij China willen gaan zoeken?!

 20. 26

  Erg duidelijk zijn de filmpjes niet. Wie gooide nou die granaat? Was het een granaat? Wie heeft deze filmpjes gemaakt? Gezien de positie zal dat iemand van het Israëlische leger zijn geweest. Een onafhankelijk onderzoek (zowel door VN als door NAVO voorgesteld)lijkt me het minste. Maar het zou nog beter zijn als er onmiddellijk een internationale troepenmacht wordt geformeerd om de vrede in dat deel van de Middellandse Zee te bewaren. Zou de internationale gemeenschap dit nu eindelijk eens aandurven? Hoe is het mogelijk dat er in dit eeuwigdurende uitzichtloze conflict nog steeds geen interventie komt vanuit de wereldgemeenschap?

 21. 27

  @26 omdat iedereen weet dat niemand ’t ooit goed kan doen. Tenzij je radikaal partij kiest voor een van beide zullen beide partijen vinden dat je te veel naar de ander luistert en zich tegen je keren en ’t is nog maar de vraag of je iets kunt oplossen.

 22. 28

  ik vind het nergens op slaan wat israel heeft gedaan, ik heb net op het nieuws gezien dat de israelische troepen schietend aankwamen in hun boten. Btw, ik zou precies hetzelfde doen wat die mensen in de filmpjes deden , en dan is gewoon terugvechten. als jij ziet dat ze schietend aankomen, verwacht je tog wel dat de mensen op de boten iets terug zullen doen ? in dit geval waren is stokken. maar is er iemand van israel dood ? NEE, en van die activisten? 10 MENSEN !

 23. 30

  @7

  Waarom doet Israel geen symphatieke acties?

  Vorig jaar bijvoorbeeld kregen ruim 10.000 Palestijnen uit Gaza een medische behandeling in Israel.

  Ook arme Arabieren uit andere landen maken van deze service gebruik.

  Israel had het grootste veldhospitaal na de aardbeving in Haiti.

  Enzovoort, enzovoort.

  Maar onze ‘politiek correcte’ media melden dat soort dingen vrijwel nooit.

 24. 31

  @30: het zou veel beter zijn, als die mensen gewoon in Gaza behandeld kunnen worden.

  Je hebt gelijk, dat de media deze zaken meestal niet noemen, maar 10.000 keer per jaar is ook geen nieuws meer natuurlijk ;-) Soms komt het nog wel in het nieuws, maar dan alleen, wanneer een zieke of zwangere Palestijn in problemen komt, doordat hij te lang bij een van de vele controleposten heeft moeten wachten. Dat is helaas de realiteit en heeft niets met politieke correctheid te maken, maar met nieuwswaarde.