Geen zwarte én witte scholen meer?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

RacismeAls het aan de gemeente Amsterdam ligt hebben we over een paar jaar geen zwarte én witte scholen meer. In beginsel een nobel streven, uiteraard.

Dat gaan ze op de volgende manier doen. Ouders die een “wit” kind op een zwarte school of een “zwart” kind op een witte school aanmelden krijgen voorrang. Ook ouders die twee kinderen aanmelden, duo penotti, krijgen voorrang.

Om al die vermaledijde (witte) ouders die hun kinderen erg vroeg inschrijven op de gewenste school tegen te gaan hebben de scholen onder druk van de gemeente er nu voor gekozen om aanmeldingen pas vanaf het derde levensjaar mogelijk te maken, en kinderen worden vanaf nu geplaatst op volgorde van geboortedatum.

Op volgorde van geboortedatum? Wat een totale onzin! Je introduceert een nieuwe soort apartheid. Als je kind in september geboren wordt kan je het plaatsen waar je wilt, een kind geboren in juli moet worden geplaatst waar er nog plek is, hoogstwaarschijnlijk een zwarte school als het kind blank is, en een witte school als het kind gekleurd is.

Welke gek heeft die regel bedacht?

Oh ja, nog een klein detail. Scholen op religieuze basis mogen hier uiteraard van afwijken.

Reacties (8)

#1 Mark

Waarom niet gewoon op wijk selecteren? Dan ben je iig af van de gesegregeerde scholen binnen een gemengde wijk.

Het zou te absurd voor woorden zijn als een wit kind vanuit een huis in West naar school moet in de Bijlmer moet of andersom om het tekort aan een bepaalde kleur op te lossen.

 • Volgende discussie
#2 Joost

Dat hebben ze ook in de VS geprobeerd. Groot fiasco.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Mark

Waarom?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joost

Geen idee…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Arnoud

Geheel onverwacht zal er in 2008 een opleving plaatsvinden in het aantal geboortes in september. Het wordt aan het einde van jaar rond kerst & oud en nieuw erg stil op straat in Amsterdam.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Adriaan Pek

Teneinde discriminatie tegen te gaan moeten ouders de naam, het geslacht en de leeftijd van de kinderen verwijderen uit het inschrijvingsformulier. En als godsdienst ook een probleem is, dan mogen ze dat gegeven ook weglaten. Oplossing ala die van de PvdA, in dit geval omgedoopt tot Partij van de Anoniemen. Als dat allemaal te lastig is, dan krijgen we islamscholen, christelijke scholen, katholieke scholen, humanistische scholen, hindoescholen en restscholen. Tenslotte moet vanaf het prille begin onderscheid worden gemaakt. Dat in alle gevallen 1+1=2 geldt, is toeval. Dat kinderen onvoldoende van taal en rekenen opsteken is oninteressant. Hoe minder ze van aardrijkskunde en geschiedenis weten hoe beter voor de godsdienstlessen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 micha

Alsof het probleem is dat kinderen geweigerd worden. Niet dus.

Zeker in amsterdam waar er hele buurten domweg zwart zijn kan je helemaal niet praten over witten en zwarte scholen. Die zijn gewoon een gevolg van de buurt en de keuzes van de ouders (van welke afkomst dan ook) om hun kind op een bepaalde school in te schrijven. Wat eigenlijk ook totaal geen probleem is.

Daarnaast scholen met een geloofsrichting juist buiten beschouwing laten. Hoezo? Die zorgen juist voor een scheve verdeling. Je kan daar gewoon dezelfde regels toepassen. Er is geen enkele reden voor afwijkende criteria.

Heerlijk dat we op gemeentelijk niveau nog steeds bezig zijn met een dergelijke non-issue. Laat de ouders lekker zelf bepalen waar hun kind naar toe gaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Peter

Krijgen voorrang? Zie je maar weer. Discrimineren mag niet, behalve als we het zelf doen.

 • Vorige discussie