Geen plaats…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vandaag is het is kerst. Een (voornamelijk) christelijk feest waar we de geboorte van een markant persoon, ongeveer 2006 jaar geleden, vieren. Een persoon die met zijn aparte boodschap over vergevingsgezindheid, miljoenen mensen tot op de dag van vandaag weet te inspireren. Legendarisch was ook zijn afkeer van de betweterigheid van de schriftgeleerden, die aan de hand van lange studies in oude boeken bepaalden wat of wie er fout waren en wel of niet door de beugel konden.

Twee weken geleden overleed Pinochet. Oud dictator van Chili en ooit aan het hoofd van een regering die verantwoordelijk was voor 35,000 gemarteleden en meer dan 3,000 verdwijningen. Hij kreeg geen staatsbegrafenis, maar wel een mis geleid door bisschop Juan Barros Madrid. Voor aardse tribunalen te laat, maar misschien nog een hemelse kans voor gerechtigheid?

Gisteren is Piergiorgio Welby begraven. Schrijver, 60 jaar oud geworden en 40 jaar lang lijdend aan de verschrikkelijke ziekte spierdystrofie. Iemand die laatste jaren in leven werd gehouden door machines en die publiekelijk een oproep deed aan de president van Italië om te mogen sterven. In Katholiek en bijbelminnend Italië een abjecte vraag.

Dinsdag 20 december overleed Welby dan toch. Een arts had de “behandeling beëindigd”. Zijn religieuze familie wenste een katholieke uitvaart in de plaatselijke parochiekerk en vroeg deze ook aan. Als goed christelijke/katholieke kerk kon het Vaticaan natuurlijk niet anders dan dit verzoek weigeren. Welby is gisteren begraven, met een herdenkingsbijeenkomst buiten, naast de parochiekerk, en enkele uren voordat de paus de wereld weer allerlei mooie dingen toewenste op het Pietersplein.

Vrede voor iedereen…

Reacties (8)

#1 Savage

Waar komt dat rare idee toch altijd vandaan dat de RK kerk de ideologische erfenis van de historische figuur Jezus wenst uit te dragen?

De RK kerk heeft alleen tot doel om zichzelf in stand te houden, net zoals het regime van voornoemde Pinochet.

Als je dat in je achterhoofd houdt klinkt het allemaal vrij logisch toch?

 • Volgende discussie
#2 ElCapitan

en een italiaan die heel ernstig ziek was, zwaar verlamd en vond dat het dan maar beter was om zelf het tijdstip van vader dood t ebep[alen krijgt dus géén RK begrafenis. Evenals kortgeleden een oude vrouw hier uit mijn dorp, die graag ivm familie een Oekomenische dienst wilde, kon niet dus géén kerkelijke begrafenis. Zielig voor haar man. Ik ben er door dit soort zaken steeds trotser op atheist te zijn!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Heinz

En het rare is dat de italiaan een “natuurlijke” dood gestorven is nadat de techniek die hem “kunstmatig” in leven hield was uitgeschakeld. 50 jaar terug was de man allang overleden! Hoezo invloed van de mens in het stervensproces?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 larie

De paus is Jan Klaassen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Toussaint

Diegen die mensen een waardig sterven willen onthouden
gaan hier ook meer invloed krijgen, en dat beangstigt me zeer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Tess

@ Toussaint, er zullen altijd instanties zijn die je willen helpen om menswaardig te sterven toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Oplawaai

Stijn al een tijdje niet meer gezien, hier. Dat vind ik nu wel jammer, want ik ben erg benieuwd naar zijn mening hierover. Mijn mening: ik vind het onbegrijpelijk dat er nog weldenkende mensen zijn die zich associëren met een club die zo omgaat met ernstig zieke mensen die de pijn, de ellende en de aftakeling zat zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 larie

Kerst..isiealdood?

 • Vorige discussie