Geen medaille voor emancipatie

Hij doet wel zijn best!De slachtofferrol is een veel voorkomende voorkeurspositie. In de wereld van vandaag voelen 1 miljard moslims zich underdog, vechten Nederlandse gemeenten ‘in de polder’ tegen de zogenaamde suprematie van de randstad en Naties tegen Brussel. Soms is het verschil in macht overduidelijk, soms verdient een speler van dit geraffineerde spel een oscarnominatie. Dat laatste geldt zeker voor de vrouwen in het westen. Tuurlijk, mannen verdienen volledig onterecht wat meer en hebben het nog net iets meer voor het zeggen. Maar de roep van vrouwen om naar gelijkheid te streven wordt volledig doorkruist door de bescheiden positie waarin zij zich soms opperbest voelen. Neem nu de Olympische spelen.

Het is traditie dat bij sportevenementen de mannen en de vrouwen een aparte sportcompetitie opzetten. Mannen hebben wat meer spierkracht en als de beiden seksen zich samen in een strijd begeven zullen de vrouwen op meters achterstand finishen. Dat tekort aan spierkracht wordt door vrouwen over het algemeen als iets banaals en onbelangrijks gezien – waarschijnlijk terecht, wie zal het zeggen – en omdat die gedachte tot algemene consensus is verworden kan een vrouwencompetitie evenveel cachet hebben als dat van de mannen. Het gaat om de onderlinge strijd, de relatieve prestatie.

Maar gaat die rationale wel op als we het hebben over een sport als curling? Bij dit jeu de boules op ijs is het zaak meer granieten kazen in de cirkel te krijgen als je tegenstanders en dat streven wordt kracht bijgezet met enkele bezemers die het ijs voor de schijf verwarmen en nog wat invloed kunnen uitoefenen op de snelheid van het projectiel. Het bestaan van een aparte curlingcompetitie voor vrouwen duidt erop dat ze ervan uitgaan dat ze de mannen op dit onderdeel niet kunnen bijbenen. Zijn vrouwen minder strategisch? Kunnen ze minder goed bezemen? Zakken ze op een andere manier door het ijs?

Vrouwencurling is een prima voorbeeld van de vrouwelijke underdogpositie die op geen enkele manier gerechtvaardigd wordt. Vrouwendarts, vrouwenschaken, vrouwensnooker; door een gescheiden wedstrijdschema versterken zij de indruk dat vrouwen zich niet durven meten. En juist omdat zij allesbehalve protesteren onderhouden ze hiermee het gebrek aan kwaliteit dat zij als behendigheidssporters hebben. Zij blijven voor spek en bonen meedoen, terwijl je geheel storten in deze sporten weliswaar even pijn doet maar … hé dat is sport. Daar word je hard en goed van. Of blijven vrouwen liever in hun eigen vrouwenblaadjes de man afschilderen als die sukkel die ze gemakkelijk kunnen hebben? Als ze zouden meedoen natuurlijk…

Vrouwencurling vanaf vandaag op NOS.nl
Zie Wikipedia voor de rest van het schema.

 1. 1

  Hee, pas op met wat je zegt hier. Dit soort dingen werden vroeger ook geroepen over de dienstplicht (iedereen kan een pistool vasthouden, en als je dan gelijkheid wil, dan moeten de vrouwen ook in dienst). Toen daar te veel over gelijkheid werd gepraat, werd die hele dienstplicht afgeschaft. Straks doen ze dat ook met curling op de OS. Waar moeten we dan nog naar kijken?

 2. 4

  Dat er aparte competities zijn voor mannen en vrouwen heeft in veel gevallen niets te maken met verschil in niveau of prestaties. Mannen willen zich gewoon niet continu ergeren als ze leuk aan het sporten zijn. Je gaat ook niet met je vriendin op stap toch? (‘Nog een biertje en dan gaan we naar huis hoor…’)

 3. 5

  ‘door een gescheiden wedstrijdschema versterken zij de indruk dat vrouwen zich niet durven meten’
  Ik heb altijd de indruk gehad dat het juist andersom was; mannen die de vrouwen er niet bij wilden hebben. (Ik kan me vaag een discussie herinneren over een steengoeie juniore die niet met de mannen mocht meevoetballen.)

  Gelukkig hebben we altijd nog korfbal.

 4. 6

  Is er in de Amerikaanse Indicars geen dame die de mannen naar huis rijdt? Met meteen protest van hen en de eis dat ze gewichten aan boord zou meenemen, want o o o, concurrentievervalsing…

 5. 7

  Volgens mij heeft dit gewoon met evolutie te maken. Het jacht instinct van de mannen om te overleven. Kijk maar bijvoorbeeld bij schaken(niet echt een sport, maar goed), geen vrouw te bekennen. Ergo mannen zijn beter in spelletjes(met of zonder spierkracht) dan vrouwen.

 6. 9

  @7 “(niet echt een sport, maar goed)”
  Niet echt een sport??? Gij ongelukkige!

  Dat wordt nu vaker gezegd dat vrouwen niet mee mogen doen. Maar is er een regel die dat verbiedt? Op misschien enkele protesterende mannen na (losers zijn dat), als je ze naar huis sport kun je dat toch laten zien? Ik kan me niet voorstellen dat het glazen plafond nu ook al op de sport van toepassing is, waar alles te meten valt.

 7. 10

  Nog over schaken: Judith Polgar weigert al jaren aan vrouwencompetities mee te doen en dat is vast één van de redenen waarom ze enkele jaren in de top tien meedraaide en momenteel de 14e plaats op de wereldranglijst versiert. Overall.

 8. 11

  De eerste vrouw op plaats 14. Dat is gelijk Gunda Niemann, die in de jaren negentig bij de mannen op de 10 kilometer bij de top 10 zou hebben staan.

  Een enkele uitzondering die zich met de mannelijke subtop kan meten. Maar het blijft bij uitzonderingen en de echte top halen ze dan nog niet.

 9. 12

  Ja, zolang al die kerels vrouwen de toegang ontzeggen en ze maar dagelijks inprenten dat ze nullen zijn en niks kunnen, slappelingen die alleen het aanrecht hebben, dan zal het ook nooit wat worden. Geef ze de ruimte en ze gaan kerels overheersen. Dat is bedreigend! Dat is de rem op emancipatie.

  Polgar champion!

  (NB: curling kent in de gewone competitie gemengde teams hoorde ik vandaag in het commentaar tijdens de wedstrijden op Eurosport :)

 10. 14

  @9/EVH: je hebt een vreemde voorkeur voor sporten. Schaken is wat mij betreft een bezigheid voor doorgedraaide mannen (vb Bobby Fischer). Misschien wel intelligent, maar wel wereldvreemd.

  Maar goed je mist mijn punt . Je merkt op dat de enige schaakvrouw die blijkbaar meedeed met de ‘mannencompetitie’ zich niet kon meten met de top. Blijkt mijn stelling dus te kloppen: ‘mannen zijn beter in spelletjes’. Ongeacht of mannen vrouwen buiten sluiten of vrouwen de concurrentie niet aandurven.

 11. 16

  @13 Mag ik een anti-pendant van deze poster noemen, negatief, en net zo waar: er bestaan geen romantische verhalen over het zenden van USA WO2-pakjes aan de soldaten door de tienduizenden vrijwilligen (vrouw). Zelfs niet in Hollywoordfilms.

 12. 17

  @15/toinerz : Wil je mijn mening weten over darts?

  Maar blijkbaar voeg je dit toe aan deze discussie omdat vrouwen beter zijn in dit spelletje?

 13. 22

  @mescaline#18
  Tuurlijk! Dat was alleen vanwege de oorlog. Daarna was het gauw weer terug bij af bij het aanrecht.

  Alleen als vrouwen zich als bitches gedragen mogen ze meedoen in de competetieve mannenmaatschappij.

  Concurrentie is een typisch mannelijke bezigheid om vrouwtjes te winnen. Als vrouwen competitie aangaan om mannen te winnen (lijkt leuk maar pas op) dan krijg je bitches. Dat werkt uiteindelijk niet. Heeft geen evolutionair voordeel.

  Concurrentie is de oorzaak van vrouwendiscriminatie!

  Dat is wat voor de toekomst ;)

 14. 24

  Naast spierkracht is een biologisch verschil tussen mannen en vrouwen in ruimtelijk inzicht, wat bij een aantal van de genoemde sporten een rol zou kunnen spelen.

  Paardrijden en autoracen zijn wel gemengd, maar dat vind ik dan net weer baggersporten, omdat wie het beste paard/de beste auto heeft een veel te grote rol speelt (alhoewel onze eigen Anky op verschillende paarden keihard heeft toegeslagen.)

 15. 25

  Veel mensen missen mijn punt hier. Tuurlijk zijn de meeste vrouwencompetities zwakker dan die van de mannen. Maar de clou is volgens mij dat dat in stand wordt gehouden doordat ze onderling spelen en niet een tandje bij steken door tegen die mannen te darten/curlen/schaken/biljarten. Je houdt de zakheid in stand.

  @ Pannekoekenman
  Een speelster die jarenlang in de top10 medraaide – en met wat extra moeite weer zou kunnen meedraaien – zou ik nou niet kwalificeren als iemand die niet tegen de top kon meekomen. Ben je ergens top10er van de wereld in?

 16. 27

  Is iedereen Bettine Vriesekoop vergeten? Jarenlang mepte ze (vrijwel) alle kerels van de nationale tafeltennistafel. Ze scoorde dacht ik rond de 70%. Internationaal was dat dan wel weer een ander verhaal, maar toch!

 17. 28

  Het Nederlandse camping-jeu-de-boules-gebeuren is een gemengde sport met gelijke kansen (en uitkomsten) voor iedereen, man of vrouw.

 18. 29

  Vrouwen zijn mannen al lang de baas in sociale eigenschappen zoals bijvoorbeeld marketing en manipulatie.
  Laatst was ik toevallig op de VSK-beurs (loodgietersbeurs). Daar bleek dat de dames bepaalde beroepen stelselmatig overslaan bij hun emancipatie en blijkbaar alleen voor de beter betaalde witte boorden/schone-handen-baantjes met de mannen willen concurreren.