The oil revenues of Iraq could bring between $50 and $100 billion over the course of the next two or three years…We’re dealing with a country that can really finance its own reconstruction, and relatively soon.
In december is de olie export van Irak teruggevallen tot 1.1 miljoen vaten per dag. Voor de oorlog, onder het VN olie-voor-voedsel programma was de export nog bijna 2.5 miljoen vaten per dag. Voor de berekening van meneer Wolfowitz ging men er vanuit dat ze eind 2003 een productie van 3 miljoen vaten per dag zouden halen.
Dit wetende is het extra wrang om te horen dat de Amerikanen ook nog eens stoppen met geld geven voor de wederopbouw. Er was $18.4 miljard voor vrij gemaakt. De helft daarvan is weggelekt naar het trainen van veiligheidstroepen, het bouwen van gevangenissen, het opbouwen van de rechtbanken en het proces tegen Saddam. 20% is nog niet uitgegeven.
In heel Irak heeft men gemiddeld 12 uur per dag electriciteit.
Reacties (24)
En dat terwijl Bush net een aanvraag heeft liggen bij het Congres om zijn kredietlimiet te verhogen.
Treasury Secretary John Snow said yesterday the United States could face the prospect of not being able to pay its bills early next year unless Congress raises the government’s borrowing authority, now capped at $8.18 trillion.
(..)
Economists doubt Congress will refuse to raise the limit. A federal default is considered unimaginable because it would rattle bond markets, force interest rates higher and shake the economy.
The last time Congress agreed to boost the debt limit was in November 2004 — from $7.38 trillion to the current $8.18 trillion. The government’s statutory borrowing authority also was pushed up in 2002 and in 2003.
http://business.bostonherald.com/businessNews/view.bg?articleid=119225
Als complot-theoriedenker ben ik ervan overtuigd dat het een complot is. Sinds de inval van Irak zie je de mondiale productie dalen. Gevolg is een stijging van de olieprijs. Wie is daar bij gebaat? Oliemaatschappijen, overheden en de hawks in het witte huis… Er zijn nu lieden aan het geldscheppen ten koste van ons, eerzame burgers… : 0
9 miljard naar politie en veiligheidstroepen noem je weglekken?! Als irak iets nodig heeft, is het dat wel.
Had Wolfowitz in 2003 ook al rekening gehouden met de stijgende olieprijzen? Zo niet, dan zou 1.1 miljoen vaten per dag ook wel genoeg kunnen zijn.
@ Kink Die 9! miljard is besteed aan externe bedrijven als de dochteronderneming van Halliburton en andere particuliere organisatie’s. En daarvan is al duidelijk dat er op oneerlijke basis contracten verstrekt worden aan “vrienden”. Het had wellicht de helft goedkoper gekunt als het leger deze mensen zou opleiden.
@King: dat was niet nodig geweest als ze het goed hadden aangepakt. Het is dus eigenlijk onderdeel van de oorlogsinspanning ($9 miljard per maand!).
Nu gaat het niet naar reconstructie waardoor de ontevredenheid langer hoog blijft, waardoor er langer een voedingsbodem blijft voor het werven van opstandelingen, waardoor er langer aanslagen gepleegd blijven worden, waardoor er nog meer geld nodig is… etc..
@ Steeph, zo is het maar net!
@rennieb
“Sinds de inval van Irak zie je de mondiale productie dalen.”
Nee. Die stijgt nog steeds. Althans tot en met mei 2005. Mogelijk is toen de conventionele olieproductie gepiekt, zoals door “peakoiler” Kenneth Deffeyes is voorspelt. Deze maand zullen we zien wat de gecorrigeerde cijfers van het IEA zijn en kunnen we zien of de initiele inschatting dat december weer meer productie opleverde waar is.
Overigens wordt de olieprijs opgedreven door de “vraag”. Dat houdt dus in dat jij en ik verantwoordelijk voor zijn voor de hoge olieprijs, alle winsten van deze of gene ten spijt, alle complottheorietjes ten spijt.
Overigens heb je gelijk dat de verstrekking van contracten aan Halliburton van verstrekkend nepotisme getuigt. Dat hele verhaal stinkt van alle kanten. Maar die olieprijs, dan zijn jij en ik en de consumptie maatschappij.
@ Pelayo, Wellicht ben ik in de war. Maar heb recentlijk een grafiek onder ogen gehad die een duidelijke korrelatie liet zien tussen de inval en de, vanaf dat moment, stijgende prijzen.
Het kan zijn dat de mondiale vraag enorm aangewakkerd is door de onvoorstelbare energie consumptie van het leger en haar contractanten??
Ik denk dat die stijging minstens evenveel te maken heeft met speculatie- en hysteriepolitiek als met werkelijke vraag-aanbod verhoudingen.
Door de onrust in het Midden-Oosten kunnen de olieproducenten ons wijsmaken dat er een krapte aankomt. Die voorstelling alleen al drijft de prijs omhoog. Het gevolg van de huidige beurs-economie: Zo gauw er een voorspelling/gerucht gaat over een bedrijf(stak), veranderen de aandelen/prijzen ervan, omdat speculanten een wijziging in de koersen verwachten en daarop proberen te anticiperen.
Op dezelfde wijze zie je na een aardbeving in Taiwan ook meteen de electronicaprijzen stijgen. Niet omdat de productie stil ligt (die zit in China), maar omdat nogal wat chipfabrikanten (in naam) Taiwanese bedrijven zijn.
Het aanbod bepaalt wel degelijk ook de prijs! Bij een afnemend aanbod en gelijkblijvende vraag zullen de prijzen ook stijgen…
Offtopic:
Op de contact page: “Kies de persoon uit die je wilt mailen, en je krijgt een formulier om in te vullen.” doet het niet.
en het is ‘die je WIL mailen’
@Bismarck
Ja dat klopt. De $70,- was een hype. Maar na die hype daalde de prijs weer naar om en nabij de $60,-. En dat is de enorm aantrekkende vraag uit met name China die het consumptiepatroon van het westen na gaat volgen.
@Rennie B
Het duurt al wel flink lang he, die hoge prijs. Kijk ‘ns naar deze grafiek. In feite start de stijging al in 1998.
http://www.wtrg.com/oil_graphs/oilprice1947.gif
Lastig te interpreteren maar een constante is aanwezig. Bush en Irak. History repeating itself? Of is het toch een uitgedoktert plan??
@Dr Banner, zat net effe mee te lezen en ik heb het meteen opgelost. Bedankt voor de tip.
12 uur elektriciteit per dag gaan we hier ook krijgen, niet door oorlog maar door de privatisering. Plus dat de VS hier binnenvalt als er Amerikanen worden berecht bij Internationale Gerechtshof in Den Haag, dus we hebben internationaal de zelfde status als Irak. Alleen we hebben geen olie en oorlog (al wil Kamp nog zo graag..), maar een klein beetje gas blijkt uit de ruzie tussen Rusland en de Oekraïne. Oorlog is nu eenmaal zaken doen op een wat andere manier.
Is dat dus “the American dream” : We rammen eerst (voor veel geld) je land in elkaar, dan zorgen we dat onze eigen Happy Few die zelfde centen weer verdienen en jij zit de hele dag opgescheept met terreur en bovendien mag je er de helft van de dag in het donker van genieten.
Eigenlijk best aardige jongens die Amerikanen (Cynisch)
esgigt: Niet alle amerikanen zijn zo, alleen die jongens die dat geld ermee verdienen. Helaas zijn dat ook degenen die de politiek bepalen en de gewone amerikaan daar net zo hard mee pakken. Wie mag immers de rente van die 8180 Miljard dollar schuld betalen?
In nederland hebben we denk ik ook van die jongens rondlopen trouwens, alleen zijn ze minder professioneel en verdienen ze minder over onze ruggen. Oja en ze doen het niet met oorlogen, maar met leuke infrastructuurprojecten.
“Nation Building” nieuwe stijl
@Bismarck
Leuke infrastructuur projecten? Vertel…
Of bedoel je de bouwfraude? Daar is nog nooit iemand rijk van geworden (hoerenketen buiten beschouwing gelaten).
Zou dat alleen met infrastructuur gebeuren? Volgens mij krijgen we bijvoorbeeld ook wel volgend jaar de rekening voor de geprivatiseerde zorgverzekering. Ik gok erop dat de kosten gaan stijgen naar 1400 euro terwijl de dames en heren van de aanbieders er royaal van kunnen leven
@King, Niet rijker maar collectief wel armer…
@esgigt: En Neelie Smit-Kroes dan? Overigens lopen er hier in Limburg toch echt wel wat aannemers rond met een te dikke beurs van wie gewoon bekend is dat ze steekpenningen hebben uitgedeeld en ook wethouders met gratis zwembaden in de tuin.
Misschien kunnen ze dat grote zwarte gat dichtgooien met zand waar ze nu al die dollars in storten?