Geen bal op tv | Coen Verbraak wint Sonja Barend Award

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022 copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
Serie: ,

COLUMN - Coen Verbraak won gisteren de Sonja Barend Award voor zijn gesprek met Rijkman Groenink. Hij zat bij De Wereld Draait Door om zijn prijs in ontvangst te nemen.

Er zijn van die momenten dat ik me afvraag of ik niet gewoon een enorme zeikerd ben geworden. Gisteren overkwam mij dat gevoel weer, toen ik Sonja Barend enthousiast hoorde doen over de genomineerden voor de naar haar genoemde award. De Sonja Barend Award beloont het beste gesprek van het jaar. Dit jaar waren er twaalf gesprekken genomineerd. Geen enkele van de genomineerden zat bij de commerciëlen overigens. Of ze worden uitgesloten van deelname, of ze voeren daar geen goede gesprekken.

Voordat de winnaar bekend werd gemaakt, stak Sonja Barend nog even de loftrompet af over Sven Kockelmann, voor wie ik zelf een uitgesproken weerzin voel. De interesse van Sven Kockelmann in Sven Kockelmann zit elke oprechte interesse in zijn gesprekspartner in de weg. Het zal ongetwijfeld zo zijn dat botsende ego’s boeiende tv kan opleveren, maar mij lukt het niet om naar te kijken.

Zelfs voor de uiteindelijke winnaar, Coen Verbraak, die toch door iedereen geroemd wordt om zijn serie ‘Kijken in de ziel’, voel ik weerzin. Ik heb lang niet alle afleveringen van zijn series gezien, maar elke keer dat ik het zag, gebruikte Coen Verbraak zijn eloquente voorkomen en beschaafde dictie om wonden open te krabben die wat mij betreft dicht hadden mogen blijven. Coen Verbraak is een ramptoerist vermomd als keurige heer. Zo’n heer die, gekleed in driedelig grijs en een beige regenjas, in de buurt van het ongeluk blijft dralen, terwijl hij net doet alsof hij een lantaarnpaal aan het bewonderen is waarvan de stijl ‘m doet denken aan een vergeten hoofdstuk uit de kunstgeschiedenis.

Hij kreeg de Sonja Barend Award voor zijn gesprek met Rijkman Groenink. In de twee fragmenten die we ter gelegenheid van de prijsuitreiking te zien kregen, zagen we Coen Verbraak toewerken naar wat volgens Coen, Sonja en Matthijs de hamvraag was: hoe voelt het om al die miljoenen mee naar huis te krijgen terwijl je een bank naar de knoppen hebt geholpen. ‘U duwt mij telkens in de hoek van de graaiers,” zei Groenink. ‘Ik merk dat het u emotioneert,’ zei Verbraak. Met zijn zachte heelmeestersstem.

Coen Verbraak wees ons op een klein zenuwtrekje in het oog van Groenink. Een spiertje dat samentrok. Dat was het moment dat Verbraak wist dat hij beet had. Wat zag je precies in die blik, vroeg Matthijs van Nieuwkerk. Ik zag een leeuw die een antilope in het vizier had, zei Verbraak. Of woorden van gelijke strekking. De leeuw lag na het interview, zoveel was duidelijk, geveld op de grond. Ik kreeg de indruk dat Coen Verbraak de prijs had gewonnen, niet omdat het nu zo’n prachtig interview was, maar omdat hij de leeuw had verslagen. Eindelijk een graaier die in het stof had gebeten. Nu de leeuw op de grond lag, kreeg hij nog wat trappen na. Het waren keurige trappen, maar het waren trappen. Ik had medelijden met ‘m, ondanks al die miljoenen. Misschien ben ik wat overgevoelig geworden.

Reacties (11)

#1 Mangler

Medelijden voor een Rijkman Groenink? Die man had niet wat trappen na moeten krijgen, die had meedogenloos verscheurd moeten worden.

 • Volgende discussie
#2 Ximaar

Sven K vind ik ook een ramp om naar te kijken en het gesprek met Rijkman G heb ik nog niet in z’n geheel bekeken. Toch heb ik wel andere afleveringen van Kijken in de ziel gezien en die vond ik behoorlijk goed. Zeg maar compleet (goed voorbereid), niet drammerig (ik mocht Sonja ook nooit) en vooral mensen in hun waarden latend. Hij kreeg ook de prijs voor het geheel en niet alleen voor dit gesprek.

Omgekeerd spraken de andere genomineerden me niet aan en vond ik bijvoorbeeld dat Wilfried de Jong (die ik erg wardeer) in het geheel niet uit de verf kwam als Zomergastfiguur.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bolke

Sven Kockelmann is zo’n vervelende zuiger op Radio 1 dat het me nog steeds verbaast dat er nog steeds niemand na een interview met hem naar de studio is gereden om die eikel op zijn bakkus te slaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Olav

@3: Yo, Bolke, gaan we samen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Henk van S tot S

@3:
Wil je niet eerst die imbeciel(en) van PowNed aftuigen, daar doe volgen mij meer mensen een plezier mee ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 McLovin

Wat Sven betreft: ik snap er geen reet van (pardon my French) maar ik heb echt nog nooit iemand iets positiefs over die man horen zeggen…waarom werkt ie nog op de radio en tv? Echt, als er bezuinigd moet worden bij de publieke omroep doe hem dan bij de uitverkoop.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 sander_1583

Niveau daalt hier nogal, mijn oma zei al : ER ZIT EEN KNOP OP DAT DING’ Waar jullie nu achter komen is dat de NPO net zp’n kijkcijfermachine is als de commerciële omroep en die hele sonjabarendprijs is een inteeltprijsje.

Wel aansturen op het verscheuren van Rijkman Groenink terwijl hij 10.000den mensen onder zijn verantwoordelijkheid had en uiteindelijk niet zijn zin kreeg. (namelijk met Barclays) maar niet op die nepjournalisten en interviewers die er miljonair mee worden en niets te melden hebben….

Ook daarom ben ik blij dat juist Gijp de NS publieksprijs wint en heb genoten van de slechte verliezer/schrijver Tommy Wieringa hahah geniet nu weer… sorry Tommy. Gewoon een commercieel trucje net zoals dwdd en de sbprijs.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 mark3000

@7: De bekende wel.. (1) maar niet…(2) stroman. Ik begrijp deze nooit, bedoel je nou dat we eigenlijk tegen (1) moeten zijn of bedoel je nou dat we eigenlijk voor (2) moeten zijn?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bent

Een terechte prijs voor complete schijnvertoning,
Coen Verbraak.Vals,vilein,oprechtheid veinzend als mevr. Barend zelf.En als mr. Mathijs natuurlijk.Klaarblijkelijk zitten ze zo diep in dat veinzen dat ze zijn gaan geloven dat ze integer oprecht (bezig) zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 sander_1583

tegen de prijs en net zo kritisch op de prijs als op de journalist als op rijkman….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Henk van S tot S

@7:
Tja een NS-prijs:
Gaan ze dat boekje uitdelen bij vertragingen ;-)

 • Vorige discussie