Geen bal op tv | Zwarte Piet

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022 copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
Serie: ,

COLUMN - Zwarte Piet deed wat ie altijd deed in het Sinterklaasjournaal. De zwartepietendiscussie leek ver weg. Maar dat was buiten de extremisten gerekend, zag ik in PowNews.

Eerlijk gezegd dacht ik dat de zwartepietendiscussie dit jaar klaar was. De Hoofdpiet had gesproken en beloofde elk jaar wat minder diep in het schoensmeerpotje te roeren en de rode lippenstift weg te gooien. De rust kon wederkeren in ons eens zo vredige landje. Sinterklaas was welkom met zijn gevolg. De anti-pieten moesten geduld hebben. En de pro-pieten moesten niet zo huilen, het feestje kon gewoon doorgaan.

En zo kwam gisteren tot ons, de eerste aflevering van Het Sinterklaasjournaal. Dieuwertje Blok zat op haar vertrouwde plek in de studio. Jeugdjournaalpresentatrice Dolores Leeuwin zat in de trein naar Groningen, waar de Stoomboot dit jaar aanmeert. Vorig jaar zat de Surinaamse Dolores nog in het Pietenhuis, waar ze ongewild fungeerde als object van verlangen voor de vele Pieten, die het weken zonder vrouwelijk schoon hadden moeten doen. De plaats van Dolores in het Pietenhuis is overgenomen door de roomblanke Jeroen, die vorig jaar nog de intocht had geleid en in de voetsporen leek getreden van Aart Staartjes. Ik vermoed dat deze wisseling van de wacht een poging is om de angel uit de zwartepietendiscussie te halen. Maar meer dan een vermoeden is het niet. 

Verder gebeurde er niet zoveel bijzonders. De Pieten waren nog steeds zwart en hadden nog steeds rode lippen en donker kroeshaar. Ik zag geen grote verschillen met vorig jaar. De Pieten zaten reeds op de boot. Enig probleempje was dat men de staf van Sinterklaas was vergeten. Maar dat leek mij geen reden om onverhoopt weer terug naar Spanje te gaan. Zoals mijn zoontje zei: “Hij heeft toch een paard?”

De zwartepietendiscussie leek ver weg. Maar dat was buiten de extremisten aan beide zijden gerekend. Die bleken hun hakken nog maar eens extra stevig in het zand te willen zetten. In PowNews zagen wij eerst een item over een maatschappijleraar van een scholengemeenschap in Reigersbos (Amsterdam Zuid-Oost) die tegen zijn leerlingen zou hebben gezegd dat hij geweld tegen Zwarte Piet dit jaar niet zou veroordelen. Hij leek het te menen. In het volgende item zagen wij dat de PVV weer eens van one issue was veranderd. Sietse Fritsma zei dat de PvdA Nederland wilde afschaffen. En Martin Bosma, die ongetwijfeld heeft gemerkt hoezeer zijn achterban onversneden racisme weet te waarderen, deed een neger na. Hij zette een stem een terts lager en zei iets in een Surinaams accent. Het klonk nergens naar en de zin die hij in zijn hoofd had, liep vast voordat deze goed en wel begonnen was, zodat onduidelijk was wat hij precies wilde zeggen, maar dat de discussie voor de PVV nog maar net begonnen is, moge duidelijk zijn. Die hebben er zin an. Met instemming van De Telegraaf, waarin ik las: “Zwarte Piet verjaagd uit ziekenhuis.” Verder lezend bleek dat het Lucas Andreas besloten heeft om het ziekenhuis dit jaar niet met afbeeldingen van Zwarte Piet te versieren.

Zojuist zat ik in de auto. Antony van Antony and the Johnsons zong Bob Dylan’s Knocking on heaven’s door. Ik dacht te horen: “Mama, whipe the black from my face / I’m sick and tired of the war.” Maar black bleek blood te zijn. Het gaat een hete novembermaand worden.

Reacties (37)

#1 merijn2

Er staat een klein foutje in. De presentatrice heet niet Dolores van Leeuwen maar Dolores Leeuwin. (en ik geloof dat ze nooit het jeugdjournaal heeft gepresenteerd, wel Klokhuis)

 • Volgende discussie
#2 Hansje ter horst

Ik was inderdaad ten diepste geschokt door de op POWNEWS getoonde beelden…hoewel ik van nature geneigd ben PowNed voor geen seconde serieus te nemen vond ik deze reportage schokkend.

Ik neem aan dat Gario, in het zadel geholpen door de VARA en in het zadel gehouden door JOOP.nl deze ontwikkeling niet echt zal waarderen….hij moet zich een soort tovenaarsleerling voelen die een kleine ramp heeft veroorzaakt.

Of Quinsy Gario vindt dit een verheugende ontwikkeling…

In dat geval met ik me even heroriënteren , en neem ik deze ontwikkeling direct VARA en JOOP.nl kwalijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Maaike

Het Sinterklaasjournaal is al eerder opgenomen en Dolores zit er overigens nog steeds in.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Arduenn

Als ik op het schoolplein een roze plopbal in mijn gezicht geduwd zou krijgen door zo’n vlotgevooisde rattenkop, dan zou ik ook mijn hoodie over mijn ogen schuiven en de Fatwa uitroepen over Zwarte Piet, met wat gang signs erbij en de groeten aan mijn matties. Er is niets vermakelijkers dan een stel mensen rood aan te zien lopen van woede als je ‘aan hun Zwarte Piet komt’. (Niet letterlijk, natuurlijk, maar televisie is er tenslotte voor gemaakt om de kijkertjes thuis met wat gespierde taal op de kast te krijgen, want dat zijn reclame-inkomsten.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Gert-Jan

@2: Kno’Ledge Cesare, de compagnon van Gario, was 2 weken terug in ‘je zal het maar zijn’ op nl3. Een flink deel van de reportage ging over hoe hij bang was voor zo’n escalatie en hij dit juist ten alle tijden wenst te voorkomen. Hij ving al signalen op dat zwarte mensen zich niet serieus genomen voelen in de discussie en steeds meer gefrustreerd werden.

Dit was opgenomen op de dag dat Shepard net voor het eerst in het nieuws kwam.

Dus houdt maar op met je verdachtmaking. Het beeld wat jij schetst is absoluut niet het doel van de groep.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Rigo Reus

Ach, de donkere dagen en Sinterklaas, daar word ik altijd zo nostalgisch van: http://nurksmagazine.nl/2010/12/het-wonder-van-sinterklaas/
Ik bedoel, iedereen heeft het nu over Zwarte Piet, maar die Sint is ook geen lieverdje hoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 pedro

Het wordt hoog tijd dat Sinterklaas eens met pensioen gaat. Dan kan Piet als enige geloofwaardige opvolger van de sint eindelijk eens de zaak overnemen en heeft niemand meer wat te klagen.

Hoewel dat natuurlijk voor de nu nog pro pieten wel een zure appel zou zijn.

[edit] voor sommige pro pieten… laten we ze niet allemaal over een kam scheren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Joseph Morika

De Hoofdpiet had gesproken en beloofde elk jaar wat minder diep in het schoensmeerpotje te roeren

Dat heeft me om meerdere redenen nooit zo’n goed idee geleken. Van Muiswinkel realiseert zich namelijk kennelijk niet dat Zwarte Piet een volksgebruik is kunnen worden omdat het zwartste zwart ook prima de functie van vermomming vervult: een kind herkent zijn buurman of zijn oom of zijn ouder neefje namelijk niet meer als ie helemaal zwart is. (Het is trouwens als familie- en gezinstraditie ontwikkeld, en niet zozeer als iets van TV en omroepen). Wanneer je dat Muiswinkel-bruin erop smeert is die functie weggevallen en wordt de mogelijkheid van het sprookje onderuit gehaald. Bovendien lijkt Muiswinkel qua kleur veel meer op een echte neger dan iemand die roetzwart geschminkt is, en ik had nou net begrepen dat men zich eraan stoorde dat Zwarte Pieten teveel op echte negers zouden lijken of ze zouden “karikaturiseren” ofzo. Op zich is dat weliswaar niet volgens de geschiedenis van het Sinterklaasfeest, want in de eerste helft van de 20e eeuw waren er in Nederland gewoon de mensen niet die überhaupt nagedaan zouden kúnnen worden, maar geef dat soort kritikasters (als je tenminste de Sinterklaas-traditie een goed hart toedraagt) dan ook geen extra argumenten in handen om Zwarte Pieten als negers af te schilderen, zou ik zeggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Jules Vismale

Ik weet niet of het op de tv is geweest maar wéér vindt er iets plaats door bepaalde correcte anti-Zwarte Pietfiguren en (jawel hoor!) natuurlijk in Amsterdam! Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis wil daar opeens geen decoratieve Zwarte Pieten meer ophangen om patiënten en personeel met een allochtoonse achtergrond zo niet te schofferen! Het personeel is daar verbijsterd over omdat zij geenszins aangaven dat zij last hebben van Zwarte Piet en zelfs sommige patiënten zullen hier juist loeikwaad over zijn. Het bewijst weer eens dat degenen onder dat ziekenhuisbestuur, die hierachter zitten, compleet doorslaan met hun vreselijke correcte overbetuttelingen en hiermee zichzelf gigantisch gehaat gaan maken. Dit zal het ziekenhuis veel klanten kosten en extreme Zwarte Pietliefhebbers (?) sturen vast via allerlei e-mails haatzaaiende berichten naar die lui toe waarin ze hen de vreselijkste ziektes of de dood toewensen!
Ik ben er persoonlijker meer een voorstander van om die oerdomme bestuursleden met de roe te geven en in de zak naar ziekenhuizen in Spanje te sturen waar zij beter kunnen werken in hospitalen zonder Sinterklaas en Zwarte Pieten! Dan mogen ze zelfs alle Spanjaarden genezen die letterlijk en figuurlijk doodziek zijn geworden door armoede, stress, criminaliteit e.d. want dat bestuur hoort helemaal niet thuis in Nederland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bullie

Er staat een klein foutje in. Diewertje Blok heet Dieuwertje Blok.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Bullie

@2: De tovenaarsleerling, dat is een mooie. Of de doos van Pandora. Hoe dan ook, iedere idioot weet, sinds Powned dit volkomen non-issue zo buitengewoon vasthoudend onder de aandacht brengt, hoe de felbegeerde 15 minutes of fame deze november te behalen zijn. Gewoon een Zwarte Piet óf een anti-Zware Piet demonstrant molesteren en je bent verzekerd van enorme media-attentie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Andy Cap

@8: Toch wel grappig dat Morika iets met Zwarte Piet blijkt te hebben, daarin trouw bijgestaan door niemand minder dan Jules Vismale en HPAx (ik mis Daan nog),

het clubje intellectuelen van Sargasso.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Noortje

@5 niks compagnon hoor. Die twee hebben een stevige fittie gehad en zitten op geen enkel punt meer op 1 lijn. Ze vechten momenteel de toegangsrechten tot een ooit samen gestartte facebookpagina uit. http://www.groene.nl/artikel/143126

Er is geen “groep” en er is geen gezamelijk “doel”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 L.Brusselman

Blij dat ik ben attent gemaakt op het Sinterklaasjournaal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Hansje ter horst

@5:
Beste Gert-jan

Als je goed leest verdacht ik Gario en de zijnen niet, nergens van.
Wel is hij bij herhaling , door diverse reageerders, gewezen op het feit dat zijn actie gewelddadigheden uit zou kunnen lokken…
Dat is dus gebeurd, aan de ene kant door rechts-extreem volk op het Malieveld, anderzijds nu -aangekondigd-door antipiet scholieren(helaas aangemoedigd door een idioot van een leraar).

Wanneer je waarschuwingen als niet ter zake doende naast je neer blijft leggen heb je wel boter op je hoofd wanneer die waarschuwingen realiteit blijken te worden….

DAT neem ik hem kwalijk………de discussie die na zijn actie bij de VARA is ontstaan liep gigantisch uit de hand, en toen al had hij kunnen zien welke kant dit uit ging.

Wat ik schetste was NIET het doel van de groep, maar blijkt het resultaat te zijn, een resultaat waarvoor hij was gewaarschuwd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 pedro

@7: de minnetjes bewijzen mijn stelling dat een aantal pro pieten nogal wat problemen hebben met de vaststelling, dat zwarte Piet wel eens aan het hoofd van het sinterklaasbedrijf zou kunnen komen te staan.

Zoals te verwachten was…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 euro

@8 is zonder enige twijfel de zieligste, treurigste pro-Pietenreactie die ik tot nu gezien heb.

“Zwarte Piet = racisme” is een hele controversiële claim en niet zomaar aannemelijk.

Maar ontkennen dat Zwarte Piet verwijst naar een “neger”, dat de zwarte schmink alleen maar een vermomming is zodat een kind bekenden niet kan herkennen is bedrog waar ik flabbergasted van ben, zelfs wetende dat die van de notoire charlatan Morika komt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Hansje ter horst

@5:

Dus het lijkt me dat je reacties waar je op reageert nog even goed moet doorlezen voor je wat zegt.

Afgesproken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Hansje ter horst

@16:
Huh?

Waar heb je het over?

Dat zwarte piet aan het hoofd van het sinterklaasgebeuren komt te staan?

Is daar dan sprake van of kans op?

En hebben we het daar al over gehad met zijn allen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Hansje ter horst

@4:

Ik begrijp inmiddels dat je dit soort kul , zowel van de leraar als van de leerlingen, acceptabel en normaal vindt?

Tja.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 pedro

@19: sinterklaas zal toch niet eeuwig leven zeker? En wie anders gaat hem opvolgen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 L.Brusselman

@19:Wij zullen hem iig niet overleven,daar durf ik gif op in te nemen.Dus de kwestie van zijn opvolging is nog lang niet actueel.
Ze hebben het al met die alcoholistische obese Coca Cola namaak-Sinterklaas geprobeerd,maar die heeft nooit vaste voet in ons land weten te krijgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 L.Brusselman

@22: was eigenlijk voor @21 bedoeld

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 pedro

@22: nee, natuurlijk zullen we hem niet overleven en zal het feest gewoon door blijven gaan zoals altijd. Maar sint en piet kunnen door op zo iets te zinspelen wel de voor en de tegenstanders de wind uit de zeilen nemen, op een manier, die bij het feest past. Sint gaat nog lang niet met pensioen, maar kan al wel zijn opvolger aanwijzen, bijvoorbeeld. Daarmee wordt piet nog meer de gelijke aan sint, dan hij nu al is (t.o.v. jaren / decennia geleden). Dan is er aan de ene kant minder reden om over racisme te klagen, en aan de andere kant kunnen alleen echte racisten zich tegen deze (denkbeeldige, net als de rest van de verhaaltjes) ontwikkeling verzetten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 pedro

@24: was gewoon voor @22 bedoeld.

Kijken of ik hier ook een plusje voor krijg ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 L.Brusselman

@25: Waarderingsscores zijn soms niet te volgen..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 L.Brusselman

@26: Herstel waarderingsscores zijn bijna nooit te volgen.
Maar het is verder onbeduidend of zou dat moeten zijn,aangezien dat dat waarderen (klein)burgerlijkheidsbevorderend werkt(rekening houden met wat anderen van je denken/vinden,en daar naar gaan handelen)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Naam verwijderd

Verwijderd

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 L.Brusselman

@28: reclame
Redactie?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Harry Gate

Verwijderd

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Naam verwijderd

Verwijderd

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 De heer Antonio

Verwijderd

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 L.Brusselman

Ze zitten zwaar te pitten bij de redactie.
Reacties @28 @30 @31 en @32 zijn reclame voor een of andere duistere kredietverstrekker
En als dat wordt toegestaan,ik heb nog het een en ander staan dat te koop is…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Joseph Morika

@33: Ik kan me inderdaad herinneren dat ze heel wat vlotter waren met het weghalen van bijdrages (en om heel wat minder goede redenen bovendien). Zouden ze pas aanslaan bij bepaalde reageerders? Het zal me benieuwen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Rodrigo Luli

Heeft u een lening? Bent u op zoek waar je een lening te krijgen? Heb je geprobeerd om elke vorm van lening te krijgen? gelden dan nu bij? ([email protected]) als u wilt een betaalbare lening te krijgen. Lening wordt hier aangeboden tegen een zeer lage rente van 3%. Contacteer ons nu indien u geïnteresseerd bent.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 L.Brusselman

@35: Sodemieter op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie