Geen bal op tv | Neutrale Kijkers

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022 copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
Serie: ,

COLUMN - Het lijkt er verdacht veel op dat dit het leukste WK is dat ik in mijn leven heb meegemaakt. Niet dat ik nu zo ontzettend geniet van alle wedstrijden. Ik heb ze ook bij lange na niet allemaal gezien. Maar het grote verschil met alle andere WK’s, is dat ik nu elke ochtend begin met de podcast Neutrale Kijkers van Peter Buurman en Yordi Yamali. Die laatste kende ik nog niet, de eerste wel. Heeft nog een blauwe maandag een column gehad hier.

Voetbal, als ik het mij goed herinner, is ooit door iemand omschreven als de belangrijkste bijzaak ter wereld. Peter Buurman en Yordi Yamali hebben een manier gevonden om die bijzaak in te kapselen in nog veel meer bijzaken. Een bijzaak, gewikkeld in onbenulligheden, verpakt in banaliteiten, om de beroemde Engelse midmid Winston Churchill maar eens te parafraseren. En daarmee hebben ze op een of andere manier de essentie van een WK te pakken. En van het leven, dat immers voor het overgrote merendeel uit bijzaken bestaat.

Na een korte intro van Peter Buurman, begint elke uitzending met een beschrijving van de dag. Meestal heeft Peter niet veel meer gedaan dan op zijn nieuwe bank hangen. En is Yordi met zijn verhuizing bezig geweest. Sinds een paar dagen heeft hij de sleutels. In de anderhalve week ervoor heeft hij ons op de hoogte gehouden van de betaling aan de notaris, de ontdekking van asbest en de even hartverscheurende als passief-agressieve laatste ronde door het huis die de oude bewoners met hem maakten. 

Dankzij de Neutrale Kijkers weet ik bovendien dat je de lekkerste nootjes van Amsterdam bij C’est Bon haalt. Dat de familie Buurman elke EK en WK een poule heeft die onder de strakke leiding van oom Paul staat. Dat oom Paul Duits geeft op een middelbare school. Dat Peter Buurman een Spaanse tante heeft. Dat hij eergisteren Pho heeft gemaakt. Dat Yordi thuis degene is die kookt. En dat beiden liever ijs uit een bakje dan uit een hoorntje eten.

Na de dagbeschrijving volgen de rectificaties. Wordt uitgebreid de tijd voor genomen. Kom daar maar eens om! Van oudsher worden die dingen weggemoffeld in een donker hoekje dat in geen jaren is gekuist. Zo niet bij Peter en Yordi, die zetten de vol in de schijnwerpers. En zo kom je nog eens ergens, want niet zelden moeten de volgende dag de rectificaties van de dag ervoor worden gerectificeerd. Omdat het allemaal toch weer net iets genuanceerder lag. Met bijvoorbeeld running rectificaties over de uitspraak van de naam van de Colombiaanse verdediger Jerry Mina als gevolg. Of een poging Arno Vermeulen te laten stoppen met de denigrerende bijnaam De Toverdwerg voor de Zwitsere spits Shaqiri en hem ‘de machtige Kuifarend van Giljan’ te laten gebruiken.

Tegen het einde van het eerste half uur kunnen dan eindelijk de wedstrijden behandeld worden. En dat gebeurt met zoveel liefde voor deze nobele sport en al z’n eigenaardigheden, dat je er bijna emotioneel van zou worden. ‘Met precies de juiste dosis onredelijkheid’, schreef Arjen Fortuin in De Volkskrant. U zegt dat u dit soort gebabbel ook zelf kan voeren in de kroeg en wilt verdieping? Ook dan wordt u door Neutrale Kijkers op uw wenken bediend: in elke uitzending krijgt voetbalanalysewonderkind Pieter Zwart een minuut de tijd om zijn kijk op een wedstrijd uiteen te zetten. En in die minuut (die soms anderhalve minuut duurt) zegt Pieter Zwart meer interessants dan alle Rafaël van der Vaartjes, René van der Gijpjes en Hugo Borstjes bij elkaar.

Het fijne is: je voelt je onderdeel van het programma. Alslof je deel uitmaakt van een klein clubje dat precies begrijpt waar het allemaal om draait. Dit in schril contrast met de cinische bankhangers van de NOS en het onder de druk bezwijkende soepie dat de Belg heeft opgetrommeld om het op te nemen tegen vader en zoon Mulder. Om over de ridders van RTL nog maar te zwijgen. Niet dat ik ook maar iets van ze heb gezien, maar veel kan het niet zijn. Nee, de voetbalprogramma’s op de televisie hebben hun beste tijd gehad. Te cynisch, te zelfvoldaan, te serieus. Zelfs de teckel van Hugo Borst lijkt z’n taak plichtmatig uit te voeren. Er zit geen greintje liefde meer in, de toekomst is aan de Neutrale Kijkers.

Luisteren naar Neutrale Kijkers doet u bijvoorbeeld op iTunes. Of op Spotify.

Reacties (7)

#1 P.J. Cokema

Yordi Yamali doet ook WKDaily op FC Afkicken.

En Peter Buurman, ja, die missen we hier wel. Was die niet voor het geld overgelopen naar een ander internetkrantje? Oh wacht, hij zocht en vind iets meer prikkelends….

 • Volgende discussie
#2 Max Molovich

Vergeet Zondag Met Lubach niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 beugwant

Zonder apple of faecesboek inlogding, zou het bij deze link direct in de browser moeten lukken: http://www.dagennacht.nl/serie/neutrale-kijkers/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Henk van S tot S

Ik heb een paar wedstrijdgedeelten gezien:

Had soms het idee dat ik naar het ballet ” de stervende zwaan” of een naar een wedstrijd schoonspringen (aanstellerig duiken) zat te kijken.
;-)
Het wordt tijd dat ze daar kaarten voor geven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 beugwant

@4: Alleen op een HarryPotter-ansichtkaart zie je die beweging.
O wacht, je bedoelt rood, groen en geel!
Tja, ik wil best ruiterlijk toegeven dat mijn vriendin mij pas op mijn 35e de buitenspelregel uitlegde. ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Niels

Rectificatie: ‘Yerry Mina’

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Max Molovich

Rectificatie volgt volgende week.

 • Vorige discussie