Gedwongen seks

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Uit gezamenlijk onderzoek van drie organisaties blijkt dat 1 op de 5 meisjes tussen 12 en 25 jaar wel eens gedwongen seks heeft gehad. Lees goed EEN OP DE VIJF!

Dat vind ik schokkende resultaten. Bovendien snap ik het niet. Weet ik zo weinig van de wereld en de mensen om me heen dat dit kan? Komt dit op het conto van een aantal klootzakken of betekent het ook dat 1 op de 5 van mijn mannelijke vrienden zich er schuldig aan heeft gemaakt (we gaan er nu wel even van uit dat de vrouwen de gedwongen seks niet leuk vonden, maar op een klein percentage na zal dat wel kloppen). Is deze wereld ziek of ben ik eigenlijk niet normaal???

Reacties (10)

#1 camera obscura

Kleine denkfout: één man kan tien meisjes dwingen tot seks. Recidive is juist bij seksueel misbruik erg hoog. Met andere woorden: één op de vijf misbruikte meisjes maakt zeker niet één op de vijf misbruikende jongens. Er hoeft dus niet direct met argusogen gekeken te worden naar de vriendenkring. En verder is er een spreekwoord: “Zo de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.” Anders gezegd: “Zeg me wie uw vrienden zijn enz.”
De verbazing over het percentage van 16,3 procent (dat is dus lager dan 1 op de 5, maar onderzoekers ronden graag naar boven af) begrijp ik maar gedeeltelijk. Dat mannen ‘assholes’ zijn als het om seks gaat, zou bij een slimme denktank toch bekend moeten zijn. Gedwongen seks (dat is iets anders dan een verkrachting door duistere mannen in hoog struikgewas) ontstaat snel genoeg, na een avondje stappen: meisje geen zin, haar vriendje wel, hij dringt langdurig aan, zij geeft dan toch maar toe enz. Dat kan dan, terecht, worden ervaren als gedwongen seks.
Op dit forum zitten vooral mannen, is mijn indruk. Iemand die zelf eens zoiets gedaan heeft en achteraf denkt: oh, daar heb ik dwang uitgeoefend?

 • Volgende discussie
#2 Mark

Kleine leesfout: ik zeg toch OF een klein aantal klootzakken OF 1 op de 5 jongens. Dat laatste is het grootst mogelijke getal, maar het is niet duidelijk hoe VER het ECHTE getal hier nu vandaan zit. Is dat 1 op 6, of 1 op 10, of 1 op 100…?

Mja, met jouw voorbeeld is dus de vraag of we het allemaal zo erg moeten vinden… Wederom: niet goed duidelijk wat de onderzoeksresultaten zeggen (in dat korte nieuwsbericht, misschien is de echte uitgebreider).

Ik heb bij mijn weten nooit dwang uitgeoefend. Maar misschien zeggen mijn vrouwen dat niet, misschien vinden ze het geen issue?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Sabine

Waarschijnlijk wordt dit helemaal verkeerd geinterpreteert, want wat is seks onder dwang? Aanranding, verkrachting, wat zijn de begrippen?

Het is in ieder geval 20% te veel. Laten we het daar over eens zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Scalpel

Ik vind het getal van minstens 1 op de 20 jongens die gedongen worden tot seks net zo schokkend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 camera obscura

Ik wilde geenszins de cijfers kleineren met mijn voorbeeld van een avondje stappen. Want gedwongen seks door een partner is juist extra traumatisch. Soms wordt dat op dat moment niet zo ervaren, maar later -terugkijkend- wel.
Voor wat betreft jongens: dit cijfer lijkt mij veel te laag. Ik denk dat jongens het tegen onderzoekers niet durven te zeggen. Uit schaamte, omdat vaak seksegenoten bij gedwongen seks met jongens komen kijken. Overigens ken ik nogal wat jongens die gedwongen zijn tot seks. Daar zit ook een jongen bij die herhaaldelijk door een meisje werd gedwongen, en die heeft daar veel last van gehad.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Henk

Blijkbaar is bij 20% de evolutie van aap naar mens nog niet geheel gelukt ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Packet Storm

Volgens mij spelen de media hier een grotere rol in dan verwacht.
Stel je voor je bent een jongen van 16. Je kijkt regelmatig mtv/tmf/the box… Wat is dan het enigste wat je dan ziet?
TIETEN en KONTEN.

Dan is het toch logisch dat je op een gegeven moment niet meer weet wat normaal is en wat niet?

En ik ben voor mijn werk afgelopen week op een VMBO geweest en hoe die meiden zich daar kleden is op zijn minst “uitdagend” te noemen….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 camera obscura

Ah, daar hebben we een bekende mannenreflex, beste Packet Storm. De uitdagende kleding… Dat klopt. Ik zie ze wulps over straat lopen, de frisse meisjes van het VMBO (en de andere middelbare scholen). Dat is inderdaad de norm door MTV, BNN en BreakOut. Maar daarmee vragen deze muurbloempjes natuurlijk niet om seks tegen hun zin. Zo ken ik een meisje van 15 jaar die winter en zomer in bikini met doorschijnende bloesjes en korte rokjes loopt (ik zou gekscherend naar haar blaasontstekingen kunnen informeren maar doe dat niet). Maar deze seksbom is overtuigd katholiek en wil beslist als maagd het huwelijksbootje in. Anderzijds weten wij van studentes in stijlvolle kledij (de zogenaamde hockeytutjes) dat zij er juist wel -en bovengemiddeld- pap van lusten.
Enfin. Nee is nee. Toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Mark

Wij mannen zijn nou eenmaal beesten. Een stier houd je toch ook geen rode lap voor? Tenzij je in Pamplona woont…

Zonder gekheid, het lijkt me wel duidelijk dat MTV, kleding, etc. de lusten wel stimuleert. Hoeveel misbruik zou er in strenge moslimlanden bestaan? Ik denk wel dat die gewaden daar tegen helpen, in die zin heeft Mohammed toch misschien wel vrouwen willen helpen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 camera obscura

@ Think Tank

Ach ja, die vrouwen in moslimlanden boffen maar met de sharia! Dat was ik even vergeten! :-)

 • Vorige discussie