Gedogen homoseksualiteit in de katholieke kerk leidt tot misverstanden

Terwijl paus Franciscus zijn uiterste best doet om de menselijke maat weer een beetje in de katholieke kerk terug te brengen, trekt het bisdom Den Bosch de stichtelijke teugels juist wat strakker aan. Kerkelijk adviseur Antoine Bodar wil een einde maken aan de pro-homo krachten binnen de studentenkerken in Tilburg en Nijmegen. Het idee is om de progressieve Nijmeegse pastoor Theo Koster, zelf homo en lid van het Werkverband van Katholieke Homo-Pastores, op termijn te vervangen door een conservatiever exemplaar.

Indachtig Romeinen 1:27, waarin de apostel Paulus de mannenliefde als schandelijkheid betitelt, ziet Bodar de katholieke homobeweging het liefst helemaal uit de kerk verdwijnen. Relaties tussen homo’s kunnen op zijn zegen rekenen. Maar dan wel thuis en niet in de kerk. De stiekemerd. De kerkleer staat het nu eenmaal niet toe. Seks is voorbehouden aan relaties tussen mannen en vrouwen. Punt uit. Het gedogen van homoseksualiteit leidt alleen maar tot misverstanden.

En zo hoort het natuurlijk ook binnen een religie die in essentie nog hetzelfde is als in de donkere middeleeuwen. Religieuze regels zijn immers niet gemaakt om zich aan te passen aan de moderne tijd en de actualiteit. Eeuwenoude geboden zijn er om nageleefd te worden. Om de orde te bewaren. Een kerk gooit de leer natuurlijk niet om vanwege een paar gelovige homoseksuelen. Dit betekent dat voor praktiserende homoseksuelen gewoon geen plaats is binnen de katholieke kerk. Net als binnen veel andere geloofsgemeenschappen overigens. Hoe verschillend religies ook zijn, over één ding zijn ze het vaak wel eens. Homoseksuele handelingen zijn zondig.

Wat ik niet begrijp is dat homoseksuelen graag bij een kerk willen horen die hun gedrag als zondig en tegennatuurlijk beschouwd. Een kerk waarvan je niet mag leven zoals je graag zou willen leven. Of mag zijn wie je zou willen zijn. Wegwezen denk ik dan. Dan maar geen geloof. Of anders maar een geloof dat wel open staat voor homoseksuelen. Er is maar één God, dus wat maakt het uit waar je bidt. Of richt een eigen geloofsgemeenschap op. Vrijheid van godsdienst is een groot goed.

Het probleem is dat wij tolerantie verwachten van religies die dat intrinsiek niet zijn. Religies zijn vooral bedoeld om het eigen gelijk te bewijzen en een plekje in het hiernamaals veilig te stellen. Dat gelovigen zelf ook zondig gedrag vertonen doet niets af aan de kerkleer. Die is vaak pijnlijk duidelijk als het homoseksualiteit betreft. God mag dan wel liefde zijn, Zijn volgers en een groot deel van de katholieke kerk zijn dat zeer zeker niet.

Reacties (7)

#1 Inkwith Barubador

De paus doet alleen maar aan window dressing. Onder invloed van een Amerikaanse PR-goeroe probeert hij de boel wat florissanter voor te stellen. Was ook hard nodig na het kindermisbruikschandaal.

Maar in essentie is er niets gewijzigd, alleen de toon is veranderd. De regels zijn nog exact hetzelfde gebleven. Het bisdom voert dus gewoon uit wat de paus wil.

 • Volgende discussie
#2 Dehnus

Tja, hoe de meeste westerse christenen Jezus tekenen… dan is het toch ook een lekker ding ;). Jammer genoeg nooit wat Semitische kenmerken…

Maar ach zo kennen we Antoine Bodar weer, zijig persoontje dat heel lief en aardig doet terwijl de haat er uit spuwt. Ook een gigantisch vervolgingscomplex, net als iedereen bijna bij het “Katholiek Maandblad” (of we was het nu Weekblad, die mensen die zulke Wilders fans zijn ;)). Dit is zo’n persoon van de sterke PR afdeling van de Nederlandse christennen. Nee ze doen nooit wat, want er word nooit aangifte gedaan. Nooit heeft iemand last van hun gepest, getreiter, geweld, etc. Het is altijd maar “Ach Kinderen zijn hard” of :”Echt? Nou kom maar met de aangiftes dan”.

Het is ook om deze reden, schrijver van dit artikel, dat een Homoseksueel graag bij een kerk wil horen. Hij/zij heeft daar vanaf geboorte af aan bij de sociale groep gehoord die hem/haar er daarna uitsmijt. Genegeerd worden doet net zoveel pijn als fysieke pijn, dus daarom vechten ze vaak heel hard om er toch bij te willen horen. Het gaat dus niet om God, dat is maar een excuus, een benodigheidje om niet weer de meute tegen je in het harnas te jagen.

Het gaat om het horen bij, en dat is iets wat sommige conservatieven gewoon dik aan het misbruiken zijn om hun plannetjes erdoor te drukken. Nou ja conservatieven, ik doel dus op VVDers die eigenlijk meer corrupt super kapitalist dan conservatief zijn. Geen geld voor zorg? Ach Nabuurschap is de oplossing (een woordje uit Saksische/Friese regionen die ze eventjes vernederlandst en aangepast hebben voor eigen gewin). Dat de buren je niet meer moeten omdat je niet naar de kerk gaat? Pfft moet je maar niet zo recalcitrant naar het establishment staan.

Ander voorbeeld, de war on drugs lobby waar Opstelten zoveel centjes van kreeg (Onno Hoes trouwens ook, maar die heeft nu andere problemen en is gebeten door dezelfde conservatieve hond die hij verdedigde… :( ). Deze word nu boos op gemeentes en wil boetes uit delen omdat die met legale wietteelt experimenteren. Hoe durven ze ongehoorzaam te zijn tegen de gevestigde Orde van Opstelten! Dat gebeurt niet in Strenge Grefo gemeentes! Die luisteren tenminste, dus ook daar komt zo’n leuke Kerk druk op een gemeenschap goed uit :).

De kerk is sociale druk, en er bij willen horen is heel normaal. Buitengesloten worden doet pijn. Daarom blijven mensen in de kast, zijn ze bang en zullen ze bijna alles doen om er weer bij te horen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bas van Stapelberg

Pro homo krachten in de katholieke kerk is nergens voor nodig. Het Vaticaan bestaat al eeuwenlang uit een groot gedeelte homo’s en pedo’s. Alhoewel er een groot verschil zit tussen homo’s en pedofielen. Je zou ze niet in 1 adem willen(mogen) noemen. Maar dit was om aan te geven dat iedereen het toch wel weet wat er aan de hand is in het Vaticaan en de katholieke kerk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Witpaard

@0: Lieuwe Rozema leidt aan het misverstand dat instituties onveranderlijk zijn en zichzelf niet (mogen) tegenspreken. Daarnaast dat mensen religie ‘rationeel’ (moeten) benaderen. Instituties veranderen, religie heeft bij veel mensen meer met beleving en eigen invulling dan met het (rationeel) volgen van alle geloofsregels te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 zuiver

Bodar is nu 70 jaar. Bijna uitgerangeerd dus zou je zeggen hoewel leeftijd in de kerk niet zoveel zegt.

De kerk is een vat vol tegenstrijdigheden. Ik zou eigenlijk eerst eens kijken hoe Rome reageert op zijn advies van anti-homokracht. Met Rome moet je nooit te snel conclusies trekken. Misschien brengt Fransiscus echt iets teweeg (al zijn er voldoende argumenten om daar weer aan te twijfelen maar ach…).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Dehnus

@5: Nou hij kan nog wel 15 jaar door zagen hoor. Kijk maar naar Pat Robertson, die blijft maar door gaan als een echt Duracel Konijn. Hij heeft net gezegd dat Homos uitsterven want :”Ze kunnen zich niet voortplanten” :P. En die is 84. :P

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Anoniem

Je dringt gelovigen een mening op die jij zelf helemaal niet hebt, alleen maar zodat je ze die mening later kunt verwijten. Er zijn genoeg katholieken die geloven dat er een plaats is in de katholieke kerk voor homo’s. En nog veel meer kaholieken die vinden dat religie zich wél moet aanpassen aan de moderne tijd.

Er is maar één God, dus wat maakt het uit waar je bidt.
Hier doe je het weer. Jij gelooft dit zelf (als atheist) niet, maar je vindt dat anderen mensen dat wel moeten geloven.

Waarom dring je anderen een mening op die je zelf inferieur acht?

 • Vorige discussie