GC’s ZondagMatinee: Carnaval

Wat is er heerlijker dan op zondag de tijd te nemen voor een onthaast stukje televisie? In GC’s Zondag Matinee elke week speciaal voor uw kijkgenot een fascinerende documentaire, een spraakmakend TV-programma of een bijzonder (leuk) cabaretfragment.

In het matinee van deze zondag aandacht aan het volksfeest ?onder de rivieren?: Carnaval! Denken we tegenwoordig aan carnaval, dan denken we aan drank. Het is ook niet voor niets dat er voor het eerst verontrustende berichten in de media verschijnen en carnaval gelinkt wordt aan ?comazuipen?. Zo heeft de GGD nog meer ?tips?: gebruik altijd een condoom en de pil bij vrijpartijen. Alaaf! Aha.. vriendelijk bedankt. Wat een verfrissende tip! Teeuwen: kom er maar in!

Vroegah was carnaval een eetfestijn. Ook een feest van overvloed dus, maar dan anders. Nu vanwege de leegloop in de kerken de traditionele vastenperiode op zijn retour is, blijft er nog één traditie over waar je in zijn geheel niet christelijk voor hoeft te zijn. Zuipen en je verkleden! Carnaval dus.

Ondergetekende mocht op vijfjarige leeftijd al kennis maken met dit fenomeen. Gekleed als piraat schijn ik toen al ?genoten? te hebben van ?d’n Opstoet?. In werkelijkheid herinner ik inderdaad de mooie praalwagens (dat dan wel), maar herinner ik me vooral de ?appetjoeken?. In categorieën zoals ?Gruupke, Meej z?n Tweeje en allenig? trekken er tijdens de optocht aandachttekortkomende kleine groepjes voorbij die de grap van het afgelopen jaar pogen te maken. Zonder vandaag fysiek aanwezig te zijn, durf ik nu al te voorspellen dat de Joran en de Widlers-grappen en grollen in de Kruikenstad voorbij zullen komen.

Drank
Hierna was het tijdperk aangebroken waar ik als beginnende tiener carnaval kon gaan vieren. Op een glaasje prik. Ik kan er zeer kort over zijn: ik vond er niets aan. Daadwerkelijk leuk begon carnaval dan ook pas te worden toen er alcohol geconsumeerd mocht worden. Deze geestverruimende ervaring zorgde er dan ook voor dat ik op hetzelfde niveau kon komen als de mensen om me heen. De flessen met schrobbeler hadden zijn effect en langzaam maar zeker begon carnaval daadwerkelijk leuk te worden. Gé maakt men de pis nie lauw!

Niveau
Voor zover deze import-brabo heeft begrepen is carnaval een feest van verbroedering en ?iedereen is gelijk?. Na vooruit, deze constatering wil ik best bevestigen. Maar je moet dan ook wel een behoorlijke hoeveelheid drank naar binnen gieten, voordat je mee wil gaan dansen op dit soort krakers.

Is het dan allemaal zo erg? Nee, eigenlijk is carnaval best gezellig. Zo bestaat er rondom carnaval een volledig verenigingsleven. Er zijn dus talloze mensen die intens genieten van alles om het feest heen… Van het bouwen van de wagens, het tonen van die wagen tijdens d?n opstoet, de broederschap, etc. you get te picture. En inderdaad het moet bij je passen…

Carnaval, is da wé?
Alhoewel ik het dit jaar voor het eerst oversla, vermoed ik dat ik toch volgend jaar weer present zal zijn. Het kan namelijk best leuk zijn, zolang je de basisprincipes maar niet vergeet. Verkleed jezelf, verwacht een niet al te hoog niveau en zie alcohol als je beste vriend. Kan je deze principes aan, dan is een avondje carnavallen helemaal nog niet zo verkeerd. Inderdaad, als je je verstand even thuis laat…

Lezersservice: Carnaval en Route van Omroep Brabant en ‘de sterren’ vieren carnaval.

 1. 2

  Mag ik de Brabanders alsjeblieft vragen om de Hollanders beter tegen te houden? Er zijn er nog veel te veel die Limburg halen om hier het feest te verstieren.

 2. 5

  @2: Zoals je kan zien op het laatste filmpje, doen we ons best om Brabant als laatste linie te behouden. ;)

  Maar zou je me nog wat meer kunnen vertellen over het ‘verschil’? Ik weet dat ze in Limburg meer hun best doen om zich leuk/exclusief te verkleden en dat carnaval meer met ‘lokale nummers’ is, maar wat is nu echt het grote verschil?

  @3: Die werpen ook een barrière op voor de gemiddelde brabo. Laat ik het erop houden dat ‘de sfeer’ wat anders is… maar ik vermoed dat jij op iets anders doelt..

  @4: Ga je volgend jaar weer of was het een eenmalig bezoek? En heb je de basisprincipes opgevolgd? ;)