Zombie

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Dit kunnen stukjes zijn die we overnemen van andere weblogs, zoals dit stuk van JL, dat eerder verscheen op zijn eigen weblog.

Vrouwelijke zombie (Foto: Wikimedia Commons/Mark Marek)

Als er een maatschappelijke hiërarchie bestaat onder monsters, staan zombies zeker niet bovenaan de lijst. Misschien staan ze niet eens óp de lijst. Ze zijn niet cool, zoals bijvoorbeeld weerwolven dat wel zijn. Ze hebben geen bovenmenselijke krachten. Ze zijn niet gedistingeerd, zoals Dracula, die zijn afstamming kan herleiden naar een gerespecteerde negentiende-eeuwse roman, iets wat zelfs Frankenstein nog heeft. Zombies hebben alleen een aantal films van George A. Romero en een liedje van The Cranberries.

Maar de laaggeklasseerde zombies zijn omhoog aan het schuifelen. De laatste tijd waren vampiers de populaire jongens van de klas, door o.a. de Twilight boeken. Op het moment is er echter een wisseling van de wacht gaande. Later dit jaar zal Woody Harrelson te zien zijn in de zom-com Zombieland en Mark ‘Quantum of Solace’ Forster regisseert de filmversie van de zombie-bestseller World War Z. Ook comics haken in: de serie Marvel Zombies heeft breinverslindende versies van vrijwel alle bekende superhelden in de hoofdrol. De zombie-game Resident Evil 5 ging in de eerste twee weken vier miljoen keer over de toonbank. En Michael Jackson’s Thriller komt als musical op de planken van Broadway.

Cover van Pride and Prejudice and Zombies (Foto: Wikimedia Commons)

Blijkbaar is niemand heilig of veilig voor de uitmelkbare legioenen des doods. Zelfs Jane Austen niet: Grahame- Smith is de auteur van een nieuwe roman getiteld Pride and Prejudice and Zombies, waarin de Engelse familie Bennet met vijf uithuwbare dochters hordes zwalkende ondoden van zich af moet zien te houden. Omdat, zoals de beroemde openingszin ons vertelt:

“It is a truth universally acknowledged, that a zombie in possession of brains, must be in want of more brains.”

Wat is er zo aantrekkelijk aan zombies? In het geval van vampiers is het antwoord vrij eenvoudig. Ze zijn knap, mysterieus en charmant. Ze gaan goed gekleed en zijn dikwijls in het bezit van een flink kasteel. En ze zijn onsterfelijk. Ik kan me voorstellen dat men er één zou willen zijn, of dat men met een vampier naar bed zou willen. Maar niemand wil met spuuglelijke, rap ontbindende zombies naar bed. Ze zijn ook niet bepaald een intellectuele uitdaging. Toch hebben ze ook wel positieve eigenschappen: ongecompliceerdheid, doorzettingsvermogen, ogenschijnlijke onuitroeibaarheid.

Het antwoord op de vraag zal zijn dat zombies ons iets zeggen over de Zeitgeist. Het is heden ten dage begrijpelijk om bang te zijn voor een aantal kwesties; op meerdere plaatsen in de wereld opereren grote groepen zonder menselijk gezicht, die kwaad in de zin hebben en waarmee niet te onderhandelen valt. Maar als je zombies zoekt, vind je ze ook dichter bij huis. Wie heeft er geen oud-klasgenoot die is opgestaan uit de dood en die plotseling is opgedoken als Facebook-vriend of als volger op Twitter? Tot slot past geen monster beter bij het huidige niveau van ecologische onrust dan de zombie: biologisch afbreekbaar en gemaakt van 100% gerecyclede mens.

Zombies zijn de monsters van het volk. LEVE de zombie!

 1. 3

  Is het glas nu halfvol of halfleeg. Een kinderhand is snel gevuld,maar welke?
  De linker of de rechter. Zombies hebben er geen last van.

 2. 7

  Dracula: roman uit 1879
  According to the Merriam-Webster dictionary, the word entered English circa 1871.
  The Dead Un-Dead was one of Stoker’s original titles for Dracula, and up until a few weeks before publication, the manuscript was titled simply The Un-Dead.

  En the Cranberries? Dude! The Cramps’ eerste LP (1980) bevatte reeds een liedje getiteld Zombie Dance. Gevolgd door een hele zooi liedjes van het psychobilly genre. Tot aan bandnamen toe (Zombie Ghost Train).

  Dat George Romero een belangerijke stempel heeft gedrukt op hoe wij heden ten dage naar zombies kijken is absoluut waar, maar reeds in 1932 werd de eerste zombie film uitgebracht: White Zombie.

  Een beetje meer respect voor zombies kan dus geen kwaad, dacht ik zo.

  HOEOEOEOEOEOERRRRRRR!

  Sorry, liet mij even gaan daar.

 3. 8

  En laat nu White Zombie nu net een film zijn waar de zombie geen ‘echte’ zombie (als in levende dode) zijn, maar een nog levend slachtoffer van voodoo onder hypnose.

  Zombie van The Cranbarries heeft helemaal niks met het fenomeen zombies te maken. Een protestsong tegen het geweld tussen katholieken en protestanten gebruiken in een stukje over levende doden omfat de titel er naar verwijst, getuigt van onkunde. Zonde.

 4. 9

  “Een protestsong tegen het geweld tussen katholieken en protestanten gebruiken in een stukje over levende doden omfat de titel er naar verwijst, getuigt van onkunde. Zonde.”

  Tjongejonge. Inderdaad zeg.
  /sarcasme.

 5. 10

  @JW… Hahaha, ga je nu serieus in op het feit dat de schrijver een naam van een liedje niet kan gebruiken bij een tekst over zombies, omdat de context bij het nummer niet overeenkomt met de inhoud van dit luchtige, maar prima geschreven stukkie tekst? Hahaha, domme schlemiel…

 6. 12

  Om dan maar aan te vullen met die liedjes: “Waking the dead” van Suicidal Tendency (album deja vue).

  En Romero was misschien een bekende omdat hij hollywood mee kreeg, maar laten we vooral Lucio Fulci niet vergeten.

  @8: De voodoo-zombies werden door de Hatiaanse bevolking als ware ondoden beschouwd. (probeer de strip “Simon Garth” eens in die lijn). Daar zijn later in boeken en films allerlei varianten op gekomen. Dracula was één zo’n ondode, Fulci’s vleesverscheurende minderbegaafden zijn weer een ander slag.

 7. 18

  Joost, mijn beste goeroe, wat bedoel je met fittie. Op internet vind ik alleen: a damn, good looking sexy girl.
  Ken je Anneke? De dochter van Anne?

 8. 21

  Ach ja, Anneke, wijzen op taalfoutjes. Doen mensen meestal als ze inhoudelijk niks meer te melden hebben.
  Maar ik zal niet meer lelijk tegen je doen, blijkbaar kun je er niet tegen. Kusjes, je JW.

 9. 22

  @JW
  Ach, JW, ongegronde kritiek wordt meestal gegeven door mensen, die een beetje jaloers zijn dat ze het werk zelf niet hebben geschreven, moet je maar denken. Zonde. Maar ach, laten we inderdaad de goede vrede maar bewaren…

 10. 23

  Abi Sutherland heeft het onderwerp al eens behandeld op Making Light. De conclusie van haar man (een Limburger nog wel): zombies schalen.

  (Ik wou een link meesturen, maar dan steigert deze website met de volgende mededeling:

  Fatal error: Call to a member function check_perm() on a non-object in /var/www/vhosts/geencommentaar.nl/httpdocs/inc/_core/_param.funcs.php on line 1756

  Je koekelt dus maar lekker op “zombies scale”.)

 11. 24

  Mooi stukkie inderdaad, JL aka Pieuvre.

  Ik hoop trouwens niet dat je op mij doelt als je schrijft: “Maar als je zombies zoekt, vind je ze ook dichter bij huis. Wie heeft er geen oud-klasgenoot die is opgestaan uit de dood en die plotseling is opgedoken als Facebook-vriend of als volger op (ni)Twitter?”

 12. 25

  Ik meng mij niet graag tussen het moddergooien, maar ‘ongegronde kritiek’?

  M.i. heeft JL gewoon iets te weinig research gedaan om een luchtig, maar prima geschreven stukkie tekst neer te plempen. Had beter gekund. That’s all.