Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Al gestemd? Ik nog niet. Het gaat wel gebeuren en zo tegen het eind van de dag verplaats ik me naar het stembureau. Ik moet namelijk in een bejaardencentrum stemmen en de ervaring leert dat je daarvoor tijd moet uittrekken.

Het weer is linksig, de zon schijnt namelijk en er wordt geen noemenswaardige neerslag verwacht. Volgens allerlei peilingen gaat de PvdA het vandaag maken en zijn we aan het eind van de dag verlost van de gemeentelijke belangenpartijen. Als je alle prognoses natuurlijk moet geloven …

Balkie vindt dat we moeten stemmen, anders mogen we tot de volgende verkiezingen niet meer klagen! Stem met verstand!, daartoe roept hij op.

Dat ga ik zeker doen, U ook?

Reacties (8)

#1 Joost

Met verstand, dus niet op zijn partij :-)

 • Volgende discussie
#2 Dramklukkel

Vreemde kreten van Balkie…
“Breng uw stem uit. Dan kan u straks niet klagen over zaken in de gemeente. Ga stemmen, kies met verstand.”

1 Vervoegingsrommel, gebiedende wijs in twee aanspreekvormen: Balk spreekt aan met U, maar doet spelling volgens JIJ. Hollands op zijn goedst, Balkie. Zou moeten zijn: “BrengT uw stem uit. Dan KUNT u straks niet klagen over zaken in de gemeente. GaAT stemmen, kiesT met verstand.”

2 formuleringswarboel, Balk lijkt het tegenovergestelde te zeggen van wat hij bedoelt. Ik kan het op meerdere manieren lezen.
A Breng je stem uit, want dan HOEFT u straks niet te klagen.
B Breng je stem uit, en daarna mag u van ons nergens meer over klagen. Nooit niet. Kop houwe dan hè.

3 Waarom zou ik niet mogen klagen? Mensen die niet stemmen krijgen steevast te horen “Jij hebt niet gestemd, dus je mag niet klagen” Ik zou het andersom willen zeggen: Degenen die hebben gestemd moeten niet klagen. Zij hebben dan verkeerd gekozen. Dat politici niet aan de verwachting voldoen moge duidelijk zijn. En stemmen was toch anoniem?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Joost

Met punt 3 ben ik het niet eens, Dramklukkel.

– Als je uit desinteresse niet stemt vind ik inderdaad dat je niet mag klagen.
РAls je wel hebt gestemd, ̩n op de winnende partij dan mag je klagen als deze partij het verkiezingsprogramma niet uitvoert (ergo: altijd)
– Als je op een partij hebt gestemd die niet regeert mag je wat mij betreft blijven klagen over het beleid, toch?

En wat bedoel je met “En stemmen was toch anoniem?”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Dramklukkel

@Spuyt
Daar ben ik het volledig mee eens.
Uit de hoek van ongeïnteresseerden valt meestal ook geen serieuse klacht te verwachten. Die had ik derhalve vergeten mee te nemen in mijn beschouwing.

Anoniem stemmen:
Balk doet alsof hij de niet-stemmers aanspreekt: “wel stemmen hoor, anders doe je later niet meer mee. Ik kom persoonlijk bij je spoken.” Wie gaat mij er dan op afrekenen? Niemand weet of ik gestemd heb!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Jogy

Niemand weet of je stemt … nou de stemkaarten die ingenomen zijn, worden geregistreerd en je weet het maar nooit met dit controlefreakieslandje, maar in principe is het niet bekend of je wel of niet gestemd hebt.

Klagen is des Nederlands, wat dat betreft niets nieuws onder de zon. Nu haalt Balkie naar mijn mening klagen en kritiek geven door elkaar. Kritiek hebben op het beleid kan ook als je gestemd hebt. Zeker als je niet op een van de regerende partijen hebt gestemd, mag je gerust kritiek hebben op het beleid.

De partij waar ik straks op ga stemmen in groot in mijn eigen stad en heeft daar veel goede dingen gedaan, maar niet alles was goed. Daar mag je als kiezer best iets van zeggen. Dat houdt de goede politici ook bij de les. Maar Balkie ziet kritiek als klagen, we zijn volgens hem nooit tevreden terwijl hij toch zeer overtuigd is van zijn zogeheten prestaties.

Maar gelukkig gaat het vandaag niet over het beleid van het kabinet. Dat moeten de heren in Den Haag ook maar eens leren begrijpen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Dramklukkel

Anoniem stemmen in mijn woonplaats:
A) Ik meld mij aan eem tafeltje en overhandig de stempas welke mijn naam draagt.
B) Ik krijg in ruil hiervoor een bon met een nummertje. Ik moet mij hiermee melden bij de tafel ernaast.
C) De rij schuift door. Na inlevering van het bonnetje, dat netje over een prikker wordt geschoven, mag ik een knopje drukken op het stemautomaat.

Conclusie:
A) Alle stempassen komen in volgorde binnen.
B) Alle bonnen worden in volgorde op de prikker geprikt.
C) Niemand heeft mij kunnen vertellen of de stemautomaten ook de volgorde van de stemmen bijhoud. Ik wil niemand bang maken… maar als er straks een kereltje met een bril, bloempotkapseltje en een bezem aan je deur staat, dan heb ik je gewaarschuwd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Joost

En daar komt hij nu mee!

We zijn gedoemd!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Jogy

Ja, lekker zeg.

Heb ik voor het eerst sinds jaren zelf weer eens mijn stem uitgebracht, word je er direct voor gestraft!

 • Vorige discussie