GC’s oppositiepartij van het jaar: VVD

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
VVD logo

Prinsjesdag is het jaarlijkse hoogtepunt van onze democratie. Maar op de dag zelf staat vooral het beleid van de regering en de coalitie centraal. Democratie kan echter niet zonder een tegengeluid. GeenCommentaar besteedt in de aanloop naar Prinsjesdag daarom aandacht aan de oppositiefracties in het parlement. Wat hebben zij het afgelopen jaar bereikt? Elke dag geven wij een partij de kans om hun resultaten aan jullie te presenteren. En vanaf donderdag kunt u aangeven welke partij u vindt dat in uw ogen het afgelopen jaar het best oppositie gevoerd heeft. Nadat u gisteren kon lezen wat de SP het afgelopen jaar bereikt heeft, is vandaag de beurt aan de VVD om onze vragen te beantwoorden.

Kunt u 3 concrete punten noemen die bereikt zijn door uw toedoen? Waarom waren deze punten zonder uw partij niet gerealiseerd en waarom zijn ze belangrijk?

Garanties bij verlenging Uruzgan-missie
De regering wilde bij het debat over de verlenging van de Uruzgan-missie graag brede steun van het parlement. Wij hebben heel lang gewacht met een standpunt bekendmaken. Daardoor kon Hans van Baalen eisen stellen naar het kabinet. Hierdoor hebben we garanties over budget en aantallen manschappen losgekregen. Ook was het een eis van de VVD dat de NAVO zou verklaren dat zij verantwoordelijk waren voor de opvolging van de Nederlanders in Uruzgan. Naar aanleiding van deze eis heeft de secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, een brief geschreven waarin dit bevestigd werd.

Kraakwet
Vorige week is de kraakwet (.pdf) aangenomen. Dit was een VVD initiatief. Het maakt een einde aan het kraken. Kraken is volgens de VVD nogal een achterhaald verschijnsel, dat ontstaan is in een tijd waarin het werd gebruikt als middel tegen woningtekort. Dat is al heel lang niet meer het geval. Het maakt een ontoelaatbare inbreuk op het eigendomsrecht en daarnaast is er sprake van verharding van de kraakwereld. Ontruimingen gaan vaak gepaard met geweld en zelfs het plaatsen van boobytraps. Daarom vond de VVD dat kraken strafbaar gesteld moest worden.

Meldingsplicht huisartsen bij kindermishandeling
Er komt nu een wet aan die zorgt dat huisartsen een meldingsplicht hebben als ze vermoeden dat er sprake is van kindermishandeling. Nu er voor het eerst Nederlandse onderzoeken zijn naar kindermishandeling blijkt dit een groot probleem te zijn. De huisarts is een belangrijke schakel bij het ontdekken van kindermishandeling. Het is nu nog zo dat een huisarts door zijn beroepsgeheim van het vermoeden van kindermishandeling geen melding hoefde te doen. Dit is nogal krom omdat dit niet in het belang is van het kind, maar alleen van de dader.

Waarmee heeft u de regering echt in het nauw gebracht en wat is het uiteindelijke effect geweest?

Ontslagrecht
De versoepeling van het ontslagrecht heeft voor veel beroering gezorgd het afgelopen jaar, met bijna een kabinetscrisis en vervolgens het rapport van de Commissie-Bakker (.pdf). De versoepeling van het ontslagrecht was een idee van de VVD. Dat is belangrijk om meer banen te scheppen. Wij denken onder andere aan het schrappen van de preventieve toets en de kantonrechtersprocedure, zodat een werkgever zelf de arbeidsovereenkomst kan opzeggen. De ontslagvergoeding wordt in dat geval in de wet vastgelegd. Ons officiele standpunt kan je hier vinden en hier is onze reactie op het rapport van de Commissie-Bakker te vinden.

Wie vindt u de oppostieleider en waarom?

Mark Rutte
Mark Rutte! Hij is de enige die met een serieus oppositiegeluid is gekomen, en met concrete voorstellen. Het is niet zo moeilijk om vanuit de oppositie kritiek te hebben op de coalitie. Het is daarentegen een stuk lastiger om ook duidelijk aan te geven wat de oplossing wel zou zijn, en dan ook nog met realistische plannen te komen. Mark Rutte heeft laten zien dat dit mogelijk is.

Welke partij vindt u het slechtst oppostievoeren en waarom?
De Partij van de Vrijheid van Geert Wilders. Ze roepen veel maar komen nooit met echte oplossingen, terwijl dat volgens ons juist de kern van oppositievoeren is. Een beetje schreeuwen en overal tegen zijn kan iedereen.

Reacties (9)

#1 Obscura

Wat een geweldige serie is dit! Leuk om te lezen, omdat het de politiek op een rustige manier inzichtelijk maakt, vanuit het standpunt van de partijen zelf.
Ik zie uit naar de volgende afleveringen.

 • Volgende discussie
#2 Martijn

Dat alleen de VVD voor versoepeling van het ontslagrecht is, is niet waar. GroenLinks en D66 hebben daar ook voor gepleit.

Mark Rutte doet zijn best, maar met fractieleden als Charlie Aptroot en Heleen Neppérus heb je geen vijanden nodig. Wie is trouwens de opvolger van Zalm? De financiële woordvoerder van de VVD zou toch één van dé gezichten van de partij moeten zijn, maar ik weet echt niet wie het is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Peter

Er komt nu een wet aan die zorgt dat huisartsen een meldingsplicht hebben als (…) er sprake is van kindermishandeling.

Zeker, na de brief aan de Kamer van Rouvoet en nu de KNMG het voortouw heeft genomen, zal die wet er wel komen. Hoewel nog de vraag is of het inderdaad een plicht gaat worden.
Maar bij mijn weten is die er nog niet.
Dit wapenfeit moet m.i. meer op de conto van Rouvoet en het kabinet worden geschreven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Kropotkin

@2: Gelukkig dat er vvd’ers zijn als Aptroot. Voor de rest is de VVD een kleurloze middenpartij met wat ongeloofwaardige Rutte-oprispingen en wat enge nieuwspraak van Teeven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Paul

De (anti)kraakwet van de VVD die aangenomen zou zijn is een initiatiefvoorstel van J. ten Hoopen, CDA, A.Slob, CU en en B.van der Burg, VVD; volgens mij is er over dit wetsvoorstel nog niet gestemd en is de wet dus nog niet aangenomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joost

“Er komt nu een wet aan die zorgt dat huisartsen een meldingsplicht hebben als (…) er sprake is van kindermishandeling.”

Aha, en weet de VVD dan ook dat er per direct vermeld wordt aan de ouders van het kind dat er een melding is gedaan, en door wie?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Sytz

Joost, dus de ouders weten gelijk of de arts geklikt heeft?
Maw: als die niet klikt is die strafbaar, en als die wel klikt liggen zijn ramen eruit?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Cindy

@Martijn. Mark Rutte is de financiële man binnen de VVD. Je hebt hem ook veel in het nieuws kunnen horen en zien over de gevolgen van belastingverhoging en het niet matigen van lonen. Hij waarschuwde zelfs nog voor Nout Wellink dat deed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Eurocraat

@8: nee hoor, het zijn Frans Weekers en Johan Remkes. En aangezien Remkes volgens mij alleen nog maar zijn tijd uitzit tot hij ergens een leuke burgemeesterspost krijgt, dus vooral Weekers.

 • Vorige discussie