De afgelopen paar weken hebben op GC de antwoorden gestaan die de oppositiepartijen op onze vragen hadden gegeven. Sommige partijen dreunden platgetreden talking points op, andere hadden wat frissere standpunten. Sommige stukken waren lang en gedetailleerd, andere juist kort en puntig.
Er waren zeer duidelijke verschillen tussen de oppositiepartijen en hun antwoorden (lees ze nog eens terug: SP, ToNL, VVD , PvdD, D66, SGP, GroenLinks en PVV), waarvoor u uw waardering – die wordt meegewogen in de uitkomst – al heeft kunnen uitspreken.
Nu staat u voor de vraag welke partij u het meest de titel ‘GC’s oppositiepartij van het jaar’ gunt. Uiteraard staat het u vrij om elkaars gedachten te proberen te beïnvloeden in de reactiepanelen. Geachte lezers, de stembussen zijn (tot woensdag 23.59 uur) geopend! De poll staat hieronder.
Reacties (30)
Helaas heb ik geen cijfer voor GL en de SGP uitgedeeld. Zojuist pas die stukjes gelezen en de SGP verraste mij positief, GL kwam niet helemaal uit de verf. Ik miste een beetje engagement in de antwoorden bij GL en de SGP was duidelijk met een typische van der Vlies-ondertoon, welke ik om eigenaardige redenen toch wel waardeer. Postuum een 8 voor de SGP en een 6 voor GL.
Ter zake nu. Positief beoordeeld heb ik de SP, D66, PvdD en de SGP.
Middelmatig: VVD, GL en TON
Negatief: PVV, uitsluitend vanwege het niet reageren.
Mijn persoonlijk favoriet is uiteindelijk de PvdD. Scherpe antwoorden welke goed verwoord zijn met een originelere invalshoek dan de overige partijen.
Goede antwoorden van de SGP inderdaad, maar ik zou ze geen oppositiepartij willen noemen. Volgens mij is er tijdens het debat na de formatie zelfs gezegd door van der Vlies dat de SGP het kabinet zal steunen waar mogelijk, oid.
Ik vond de antwoorden van de VVD wel goed, alleen vallen ze weer gierend door de mand als het om de hypotheekrenteaftrek gaat en het antwoord wat men op de hele goede lezersvraag over immigratie gaf, is ook wel OK, maar ze leven er niet naar.
De SP verdient het misschien om ‘oppositieparij van het jaar’ te worden omdat ze overal nee, nee en nog eens nee op roepen.[/sarcasme] En hun enige antwoord op budgettaire vragen “meer belasting voor de rijken” is. God behoede dat ze ooit gaan regeren.
Ton en PvdD laat ik even links en rechts liggen.
Kom ik toch weer uit bij GL of D66. Ik vond de antwoorden van GL beter, maar Pechtold en ook van der Ham in de Kamer sterker. Maar Tofkik Dibi kan er ook wat van. Moeilijk, moeilijk… Dan toch maar D66 omdat ze, terwijl de sociaal-economische ideeen van de partij vrij dicht tegen die van het kabinet zitten, toch duidelijk maakt dat het kabinet niet doorpakt met hervormingen of het halfslachtig doet.
Kudo’s voor de redactie voor de goede vragen en het lospeuteren van de antwoorden. Leuk om te lezen! Kranten en TV-journalisten zijn bijna nooit zo doortastend of vragen alleen naar de waan van de dag.
Ik heb sterk de neiging helemaal geen cijfer te geven. De PVV valt af wegens verregaande nitwitterigheid, de SGP omdat die veel te braaf opposisioneert, de SP omdat die na Marijnissen’s vertrek nog steeds de draai niet lijkt te vinden. De VVD en ToNl zijn mij te veel op verkiezingstour in de debatten. Blijven dus over de PvdD, D66 en GL.
De PvdD blijven tich teveel one-issue naar mijn smaak. De andere twee doen het aardig, maar ook zij lijken teveel energie te steken in oppositie tegen de oppositie (PVV), dan het kabinet het vuur aan de schenen te leggen.
Maar ik wil de verkiezing hier niet frustreren en ga dus kiezen tussen D66 en GL.
e antwoorden die ze op de vragen van GC gaven, zijn voor mij niet doorslaggevend. Uiteindelijk telt wat ze in de Kamer hebben gepresteerd.
Voor woensdag 23.59 u. stemmen? Ik hoop dat ik er uit kom…..
De SP wint, wat mij betreft, omdat ze meer dan wie ook het parlementaire werk serieus nemen. Niet alleen in de kamer, maar ook daarbuiten, met een onuitputtelijke rij eigen onderzoeken: politie, leraren, binnenschippers, jeugdhulpverlening, externe inhuur bij provincies, noem maar op.
En ja, ik mis Jan ook, die wist de partij een heel duidelijke smoel te geven. Maar als je verder kijkt dan wat je met lui zappen voorbij ziet komen, dan kan je niet anders dan zeggen: de SP wint.
@4. Dan ga je nog uit van de gedachte dat de hardste werker de beste resultaten haalt….
Ik vind dat D66 wint. Zowel prima oppositie tegen het kabinet als tegen Wilders. Ik zie graag oppositie tegen Wilders en ik zie bij de SP te weinig oppositie tegen Wilders en bij GL ook trouwens. De SGP vind ik een nonsens partij, TON idem, VVD doet het heel erg slecht, ik bedoel iedereen rent naar Wilders terwijl dat toch het vieze visvijvertje van de VVD behoort te zijn.
@3 vindt dat GL te veel “oppositie tegen oppositie” (PVV) voert en @6 vindt dat ze dat juist te weinig doen. Betekent dat niet gewoon dat het precies goed is? :-)
Okee dan, een stem naar de minst slechte. Eigenlijk zou ik er dan op twee willen stemmen: D66 en GL. Maar da’s technisch ommogelijk hier, dus (iene-miene-mutte….): dan maar GL.
Zo moeilijk dit.
Als we kijken naar wie het meeste steun onder de bevolking heeft verworven dan is de PVV de overduidelijke winnaar.
Als we kijken naar het nut van de kamervragen dan staat PVV stijf onderaan.
Realisme dat men aan de dag legt bij het beantwoorden van vragen over wat men bereikt heeft: pluimen voor ToNL en SGP.
Als we kijken naar bereikte maatregelen is het moeilijker inschatten. Daarvoor zouden we eigenlijk een overzicht moeten hebben van het aantal voorstellen van partijen dat is aangenomen.
Ik denk inderdaad dat de PVV op dit moment de meest effectieve oppositie voert. Heel veel van de punten van de partij zijn inmiddels door de regering min of meer omarmt, en zelfs de oppositie is richting de partij opgeschoven.
Een reality-check die duidelijk nodig was.
Alleen de manier waarop de partij oppositie voert, tegen zowel het kabinet als tegen de rest van de oppositie vind ik stuitend. Daarom zal ik de partij nooit als oppositiepartij van het jaar aanwijzen.
Aan de andere kant, als ze het anders hadden gedaan, dan hadden ze minder bereikt.
Kip of ei :-)
Dan maar D66: combinatie van stijging peiling en constructief oppositie voeren.
Bij mij de VVD: kennis, degelijkheid, liberale visie, en echt een serieus alternatief voor het huidige kabinet. Plus de concurrentie met de PVV waarbij ze laten zien dat zij de goede vorm zijn. In discussies vind ik ze de juiste verwoorder van de pruillip-nederlander.
volgens mij had ik al gestemd maar toch zie ik alsnog een optie om te stemmen. Zal ik dan maar 2 keer stemmen? :)
Verrek, ja! Ik had ook al gestemd, maar nu lukte het weer!
@13, @14: Als je op een andere pc zit zou dat kunnen.
@15 nope, zelfde pc. Heb toch maar een keer gestemd :)
Ik kreeg eveneens de gelegenheid voor voor een tweede stem, op dezelfde computer…
En wat is de prijs? De eeuwige roem dat de partij is gekozen tot partij van het jaar op de 1 na belangrijkste website van de linkse blogosphere? Met 20 uitgebrachte stemmen vanaf 10 unieke computers? Een soort goed gekeurd door het simplistisch verbond stempel? Of een pinda van duyvis is altijd ok?
Kon het niet laten:
Thank you, we have already counted your vote.
Als je het gewone stemformulier ziet, dan kan dat kloppen. Als je dan nog een keer stemt dan zie je wat @19 beschrijft.
En als ik nu vanuit een ander land binnenkom? Ik zit nu zogenaamd in italie. Ik heb alleen al in Europa een stuk of 6 landen waar ik uit kan kiezen.
@16, @19: de tweede keer wordt dus niet meegeteld.
Weer een kans gemist om een verkiezing te manipuleren.
@23: had je net als ik de hele avond communistische stembiljetten moeten zitten vervalsen in Winschoten.
@24. Ik was benieuwd als het een communistische overwinning was geweest, en de communisten een ruime overwinning dus hadden geboekt, in hoeverre ze de vrijheid hadden om een communistische heilstaat te stichten. Ik geloof namelijk niets van de Haagse decentralisatie, een gemeente heeft niet veel bewegingsvrijheid om echt een rigide tegenbeleid uit te voeren.
@25: die is heel erg beperkt. Was zelfs vroeger al beperkt. In de jaren ’50 is de gemeente Finsterwolde, waar de CPN de absolute meerderheid had, wegens het doorkruisen van rijksbeleid al eens onder een rijkscommisaris gezet die de gemeenteraad opzij zette, een unieke situatie in Nederland.
@26. Een regeringscommissaris (bewindvoerder), klopt, midden vorige eeuw voor het laatst toegepast. Ook in toenmalige buurgemeente Beerta. Geheel in de context van de Koude Oorlog.
Zijn de stemmen reeds geteld?
@28: We zijn inmiddels bezig met de 23e hertelling. Deze is aangevraagd door de PvdA. Die partij vindt het nogal vreemd dat zij niet in de uitslag voorkomen, hoewel ze de afgelopen tijd het kabinet toch meermalen in gevaar hebben gebracht.
@29: Uiteraard. Ere wie ere toekomt.