GC’s oppositiepartij van het jaar: de afwezigen

Geen Commentaar! (Foto: Flickr/fabiola74)

Prinsjesdag is het jaarlijkse hoogtepunt van onze democratie. Maar op de dag zelf staat vooral het beleid van de regering en de coalitie centraal. Democratie kan echter niet zonder een tegengeluid. GeenCommentaar besteedt in de aanloop naar Prinsjesdag daarom extra aandacht aan de oppositiefracties in het parlement. Wat hebben zij het afgelopen jaar bereikt? Elke dag geven wij een partij de kans om hun resultaten aan jullie te presenteren. En vanaf donderdag kunt u aangeven welke partij u vindt dat in uw ogen het afgelopen jaar het best oppositie gevoerd heeft. Dit weekend zijn we afgetrapt met bijdragen van de SP en de VVD en daarna kon u lezen wat D66 en de Partij voor de Dieren bereikt hebben. Vandaag is het de beurt aan de partijen die niet mee wensten te doen.

De afgelopen dagen heeft GeenCommentaar van verschillende partijen bijdragen gepubliceerd waarin zij aangaven wat zij het afgelopen jaar bereikt hebben. Morgen zal ook GroenLinks ons nog verblijden met een resultatenoverzicht. Helaas was niet elke partij bereid om mee te werken aan ons initiatief. Om toch een volledig beeld te schetsen voordat we overgaan tot stemming zetten wij even op een rijtje om welke reden partijen geen bijdrage hebben geleverd. Ofwel, welke van de normale zo spraakzame kaste van politici reageerden op ons verzoek met een welgemeend “Geen commentaar”? Bijdragen van de overige partijen vindt u overigens hier, hier en hier en ook nog hier.

Trots op Nederland
TON ofwel Rita Verdonk was de eerste partij die op onze oproep reageerde. Nog dezelfde dag kregen wij een reactie op ons mailtje, maar helaas niet met positief nieuws. TON wilde niet meewerken omdat, aldus woordvoerder Kay van de Linde, “Rita Verdonk pas relatief kort als eenvrouwsfractie in de Kamer zit. Dan is het niet mogelijk om nu al inhoudelijke vergelijkingen te maken met partijen als SP, Groenlinks, D66 of VVD. Bovendien beschouwt ze zich niet als een oppositiepartij, maar als een nieuwe politieke beweging.” Omdat TON een beweging is, wil ze zich dan ook niet profileren als oppositiepartij. Om u toch een beetje een idee te geven van wat Verdonk bezighoudt, moet u hier maar even naar toe.

SGP
Ook de SGP wilde geen bijdrage leveren. Hoewel dat aan de ene kant een beetje te maken had met het feit dat de SGP zich ook niet als oppositiepartij beschouwt – men “steunt de regering waar mogelijk, maar zijn op zijn tijd natuurlijk ook kritisch” – lag dat vooral aan de omvang van de fractie. Met de vakanties en de voorbereiding op Prinsjesdag zag men geen kans om aan ons initiatief mee te werken. Ook voor de SGP gold trouwens dat men contact met ons opnam voordat wij hen nabelden. Voor degenen die willen weten waar de SGP onder andere aandacht aan heeft besteed dit jaar, kunt hier kijken.

Partij voor de Vrijheid
Dan de PVV van Geert Wilders. Ook zij werkten niet mee aan ons initiatief, maar we hebben geen idee waarom. We hebben op verschillende manieren diverse mailtjes gestuurd, maar op geen enkele een reactie ontvangen. We hebben ze niet nagebeld, om de eenvoudige reden dat zowel op hun eigen site als op de site van het parlement geen telefoonnummer is te vinden waarop de fractie te bereiken is. Kennelijk is de PVV-fractie zo bedreven in het vragen stellen, dat vragen beantwoorden niet meer tot de vaardigheden van hun kamerleden behoort. Jammer, maar omdat wij de beroerdste niet zijn, verwijzen wij u nog steeds met plezier door naar de plek waar u kennis kunt nemen van de core-business van de PVV.

Morgen komt GroenLinks nog aan de orde en vervolgens gaan ’s middags de stembussen open. Tot die tijd kun je je nog orienteren op uw favoriete partij en je vriendjes mobiliseren om te stemmen. De volledige serie tot nu toe vind je hier.

 1. 2

  Het vervelende is dat je ook al niet meer op verkiezingsprogramma’s kan vertrouwen, want die worden door de politici zelf direct na de verkiezingen bij het oud vuil gezet, even afgezien van de onhaalbaarheid van sommige programma’s.

  Ze beloven x en je krijgt y of niks.

 2. 5

  @4

  Maar vragen van een eenvoudige burger beantwoorden, ho maar. Dat wordt nog leuk als ze ooit gaan regeren. Kan je brieven schrijven naar de overheid wat je wil en nooit antwoord krijgen.

 3. 6

  Maar vragen van een eenvoudige burger beantwoorden, ho maar.
  Ho, ho. Jullie eenvoudige burgers hebben in jullie topics aardig geageerd tegen de leider van die partij. Dat is opgeslagen in hun dossiers, archieven en brein. Het niet reageren toont aan dat het net gewone mensen zijn.

 4. 11

  Ik vermoed, gezien het grote aantal vacatures daar, dat het probleem bij de PVV meer ligt in onderbezetting dan onwil. Hoewel het idee opgeslagen te zijn in het brein van Wilders dan ook wel weer wat heeft.

 5. 13

  Bovendien lopen er ook bij Geencommentaar fans rond van de PVV (zie bv. #4 hierboven). Dan is het toch aannemelijk dat er ook mensen rondlopen die twijfelen over de PVV en die met goede argumentatie over te halen zijn?