[email protected]: Vooruitblik Night of Terror

Van 14 tot en met 24 april vindt in de hoofdstad voor alweer de 26e keer het Amsterdam Fantastic Fantastic Film Festival plaats, onder de naam Imagine. Ook dit jaar zijn wij van GC er weer bij. Vandaag een vooruitblik op de legendarische Night of Terror en wat andere tips.

La Horde belooft wat (Foto: promostill Imagine)

Moesten de splatterfans het vorig jaar nog met een verkorte versie van de NOT doen, dit jaar is de Night of Terror in vol ornaat terug. Deze legendarische horrornacht zal plaatshebben in de nacht van 17 op 18 april. Vaste elementen zijn weer het lomp meeschreeuwen naar het scherm (tip voor beginners: alle vrouwen zijn hoeren, alle mannen zijn homo’s), de Scream Queen contest, het wc-rollen gooien en gebroederlijk juichen zodra iemand bloederig aan zijn einde komt. Op het NOT programma staan weer vier films en het is duidelijk te merken dat we met een heuse Zombie-versie van doen hebben.

Om middernacht begint het feest met REC [2]. Als dit vervolg op de succesvolle Spaanse zombiefilm [REC] (die ondertussen een slappe Amerikaanse remake kreeg) maar half zo eng is als zijn voorganger zal de film voor heel wat nagels in het pluche van Kriterion zorgen.

De tweede film is de Romero-remake The Crazies. Hoewel technisch geen zombie-film gaat het hier om een groepje mensen dat moet zien te overleven temidden van bloeddorstige mensen besmet door een biologisch wapen. De remake – die geproduceerd werd door de oude meester zelf – werd dit jaar goed ontvangen en beoordeeld als een ‘spannende’, ‘intelligente’ actiehorror. Er zullen vast een hoop slachtoffers bloederig aan hun einde komen en dat is waar de gemiddelde NOTter natuurlijk op zit te wachten.

De derde film doorkomen is vaak het zwaarst: het is dan ondertussen vier uur ’s nachts en je moet nog even. Voor dit jaar ziet het er goed uit met de Franse zombies-in-de-Banlieue-film La Horde. Wat begint als een politiefilm draait al snel uit op een apocalyptisch zombiespectakel, met een eindscene waar honderden enthousiaste figuranten op afkwamen. De trailer ziet er in ieder geval goed uit.

En dan de laatste loodjes, die minder zwaar zijn dan ze lijken. Terwijl het buiten licht wordt, worden de hoeren en homo’s van de NOT nog even wakker gemept door het Japanse Vampire Girl vs. Frankenstein Girl. Deze vrolijke oefening in bloed rondstrooien komt uit de koker van de geschifte Japanners die ook Tokyo Gore Police – de NOT hit van vorig jaar – bedachten. Wie écht verwarrende, ranzige beelden wil zien moet dus blijven zitten tot de laatste film, want wat de Japanse “Troma-meesters” uitbraken, dat slaat alles.

  1. 7

    @6: valt heel erg mee hoor, het is feitelijk erg tongue in cheek.

    @3: Ah! goed punt, dank voor de noot :)

    @5: Troma is een italiaanse filmmaatschappij die eigenlijk voornamelijk sex, bloed en blubber op het scherm bracht. Het is een beetje een synomien geworden voor een bepaaald type expliciete B-horror.