GC@Imagine: Amsterdam Fantastic Film Festival ’10

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Imagine AFFF poster (Foto: Imagine promomateriaal)

Van 14 tot en met 24 april vindt in de hoofdstad voor alweer de 26e keer het Amsterdam Fantastic Film Festival plaats, onder de naam Imagine. Voor degenen die het nog niet weten: het AFFF is al jaren het leukste filmfestival van Nederland. Het richt zich op fantastische films, horror, science fiction en animatie en heeft als stralend middelpunt de beruchte ‘Night of Terror’, die dit jaar in de nacht van 17 op 18 april zal plaatshebben. Dit jaar heeft het filmfestival weer een nieuwe locatie: het Kriterion filmtheater, waar het festival in 2000 en 2001 ook al eens te gast was. Net als afgelopen jaren zal uw trouwe GeenCommentaar verslaggever zich tussen het perscorps voegen en verslag doen van het festival. Vandaag een blik vooruit, wat heeft het 26e AFFF voor u in petto?

Een blik op de Imagine website laat in zien dat van de crisissfeer van vorig jaar geen sprake lijkt te zijn: Het themaprogramma Eastern Promises werpt de blik – zoals de naam al zegt – oostwaards. Niet helemaal naar Azie, waar afgelopen jaren zoveel goede horror, SF en animatie vandaan kwam, maar iets dichter bij huis in ons eigen Oost-Europa. Uit Rusland, Hongarije en Servië komt een vijftal – overwegend magisch-realistische – films. Zo is daar het Mermaid (Rusalka), een melodramatische, prijswinnende film over een jonge Moskovitische vrouw die met haar wilskracht wel erg veel voor elkaar krijgt. Aan de andere kant van het spectrum The Life and Death of a Porno Gang over een groepje acteurs die tegen het einde van Milosevic’ tijd door Servië trekken. Een blik op de geplaagde natie door de ogen van professionele outcasts.

Een vaste aanrader van mijn kant is zoals altijd de European Fantastic Shorts: vaak slimme fantastische filmpjes, waar de genre-liefde en ambachtelijk plezier vanaf spat. Goed nieuws voor de anime-liefhebber, de Japanse tekenfilm is ook weer terug! Was er vorig jaar geen enkele japanimatie te bewonderen, dit keer zijn er drie animes in het programma opgenomen.

En nog een left-field aanrader: Troll 2 en de bijbehorende docu Best Worst Movie. Troll 2 is een legendarische film die de titel ‘worst film ever’ al jaren met veel verve draagt. Slechte trollen-pakken, een onbegrijpelijk verhaal en geen acteerwerk tellen allemaal op tot de mythische status van deze film. Ironisch is dat de docu over dit misbaksel een IMDB-topnotatie heeft.

Imagine heeft nog veel meer: gasten, prijzen, een masterclass van filmcomponist Simon Boswell, mr. Horror Jan Doense en genoeg magisch-realisme, horror, SF, animatie en fantasy voor een heel jaar. Later deze week nog een blik op het programma.

Reacties (2)

#1 dramklukkel

Ik ga weer helemaal voor de European Shorts.

  • Volgende discussie
#2 Mark

Me too. Leuk dat het in Kriterion is, samen met The Movies leukste bios van A’dam.

  • Vorige discussie