Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Censuur aan het werk (foto:Flickr/charles.hope)

Nog een teken dat de Russen de propagandaoorlog ook naar zich aan het toetrekken zijn. Ik kreeg al twee keer onderstaande mail, waarin deze keer de Duitse media ervan langs krijgen:

Ein kleines Mädchen spricht die Wahrheit über georgische Angriffe. (YouTube manipuliert den Aufrufzähler und lässt dieses Video nicht populär werden.)

2000 Tote innerhalb von 2 Tagen durch georgischen Angriff – RIP Für alle Kinder, Frauen, Männer die durch georgische Angriffe umgekommen sind starten wir diese Aktion.

Wir sind gegen Propaganda in deutschen Medien!
Wir sind keine Medien-Marionetten.
Wir wollten die WAHRHEIT! Wir sind das Volk!

Verbreite diese Nachricht wie ein Lauffeuer! (Emails, Blogs, Foren, ICQ) Zusammen sind wir stark.


De mail verwijst naar een uitzending van Fox. Een 12-jarige meisje mocht daar haar tragische verhaal vertellen, deels door middel van keurig ingefluisterde antwoorden. Is dit de dochter van die Amerikaan die Saakasjvili met Hitler vergeleek?

Dit is de aanleiding, een (vermeende?) censuur op de Amerikaanse televisie. Dat er ook in de VS propaganda wordt bedreven, is geen verrassing. Maar dit vind ik toch wel een klein beetje schokkend:


Goede vraag natuurlijk maar helaas geen antwoord van Condoleezza Rice. De methode is bekend: ik heb me al heel vaak uitgesproken tegen de Russische tactiek om bij elk schandaal een vergelijkbaar schandaal in het Westen op te diepen in plaats van in te gaan op de eigen misdaden.

Ook de Russische autoriteiten weten de westerse media te vinden. Kwam Saakasjvili met live interviews op CNN, de Russen haalden hun best Engels sprekende topfunctionaris uit de kast: vice-premier Sergej Ivanov, volgens verschillende bronnen in de jaren tachtig tweede secretaris op de sovjetambassade in Londen. Hij mocht rechtstreeks bij hetzelfde CNN en BBC’s Hardtalk de Russische visie op de gebeurtenissen geven.

(Zie voor meer Georgië-nieuws Remco’s Rusland)

Reacties zijn uitgeschakeld