GC-Café: Verkiezingsdag, uitslagen, exit polls

GC-Café (plaatje: GeenCommentaar)

Met het sluiten van de stembussen komt er alweer een einde aan het “burgerdeel” van de Tweede Kamerverkiezingen van 2010. Weken achter elkaar hebben we debatten gezien, waren de kranten extra zwaar door de politieke analyses, werden we op straat aangesproken door mensen met sjaals en jassen waarop logo’s van partijen prijkten. Vandaag heeft de kiezer dan eindelijk gesproken en vanavond zullen we weten welke richting de TomTom van het volk ons opstuurt.

Om ons alvast een idee te geven wilde Maurice de Hond de resultaten van zijn exit polls presenteren bij DWDD (wat na een discussie niet gebeurde). Omdat de stembussen nog niet gesloten zijn, zetten we die cijfers hier niet neer, u kunt ze ongetwijfeld zelf opzoeken.

Update 21:00: prognoses exit polls onder de lees verder

Half negen begint de speciale verkiezingsuitzending van de NOS. Om 21.00 uur komen de NOS, RTL en ANP met een gezamenlijke voorlopige prognose. Die prognose is voorlopig, omdat de prognose nog kan veranderen. Die veranderde prognose heet dan definitieve prognose en wordt bekendgemaakt om 21.30. Ongeveer anderhalf uur later heeft het ANP cijfers van 40 gemeenten en maakt daarmee een indicatief stemmingsbeeld, dat ongeveer drie kwartier later vervangen wordt door een prognose op basis van het aantal getelde stemmen. U wilt direct resultaat, u krijgt direct resultaat! Ook als dat betekent dat de cijfers tot dinsdag kunnen veranderen.

Wij zullen in ieder geval de belangrijkste resultaten in dit postje bijhouden. Verder bent u van harte uitgenodigd (zowel hier als in het GC-Café) mee te discussiëren over deze verkiezingen en te speculeren over wat er komen gaat.
Het café is inmiddels gesloten. We danken alle gasten voor hun aanwezigheid.

Voorlopige prognose 21.00

CDA: 21 (-20)
PvdA: 31(-2)
SP: 15 (-10)
VVD: 31 (+9)
PVV: 23 (+14)
GL: 11 (+4)
CU: 5 (-1)
D66: 10 (+7)
SGP: 2 (0)
PvdD: 1 (-1)
Trots: 0 (-1)

voorlopige prognose (GC/Roy Heijkoop)

Definitieve prognose 21.30:
CDA: 21 (-20)
PvdA: 31(-2)
SP: 16 (-9)
VVD: 31 (+9)
PVV: 22 (+13)
GL: 11 (+4)
CU: 5 (-1)
D66: 10 (+7)
SGP: 2 (0)
PvdD: 1 (-1)
Trots: 0 (-1)

Op basis van deze exit poll hebben we de coalitiechecker geupdate! Speel met de mogelijke coalities!

Update 21:52: Rozendaal was de eerste gemeente die alle stemmen geteld had.

Update 1:15: Café gesloten. Alle bezoekers bedankt voor de vele berichten in het café. Tot de volgende keer.

 1. 1

  Maurice de Hond boft dat hij zijn prognose niet ‘mocht’ tonen. Nu hoeft hij de verschillen met de ‘definitieve’ prognose, laat staan de uitslag straks, niet te verklaren.

 2. 3

  Graag zo gauw mogelijk een kabinet met de PVV.
  We moeten er toch eens doorheen, dan kunnen we het maar het beste meteen gehad hebben.

 3. 8

  Zo het slagveld overziend … socialisten (sp, pvda, gl) -10, religieuzen (sgp, cu, cda, pvdd) -21, liberalen (vvd, d66, pvv) + 31. Ongelofelijk :-).

 4. 11

  @8 Bizarre categorieën die je daar maakt. PVV liberaal? Allesbehalve dat. PvdA en GL sociaal? Sure, maar ook liberaal. CDA religieus? Ja hoor, maar ook rechts conservatief, net zoals de VVD en de PVV.

  De grote lijnen zijn volgens mij eerder:

  1) sterk rechts conservatief heeft gewonnen tov het gematigde rechts-liberale vrijdenkers geluid.
  2) Kleine randpartijen worden groter. Dus de grote volkspartijen brokkelen af.

 5. 12

  Mijn analyse is dat de sociale hervormingen niet op algemene steun kunnen rekenen, dat mensen bang zijn voor afschaffing hypo aftrek, dat mensen veiligheid steeds belangrijker vinden en dat de werkloze buurman maar eens moet gaan werken. O ja, en onze contributie aan Europa en hulp aan de arme mensen in het Zuiden moet minder. We zijn geen Sinterklaas.

  De linkse partijen hebben vaak geen echt antwoord kunnen geven, wel theorie, maar geen praktische aanpak, wat het de stemmer zou kunnen opleveren.

  Op deze standpunten hebben de VVD, PVV en SP de stemmen binnen gehaald.

  Samenvatting:

  Het verwende kindje beslist dat van de drie snoepjes elke dag er geen enkele kan missen. De kindjes in de klas moeten niet meer gaan bietsen. En hij gaat met de juf bespreken hoe de propjesgooier aangepakt gaat worden.