[email protected]: Let the Right One In / Sleep Dealer

Still uit Sleep Dealer (Bron: Imagine)

Zoals eerder aangekondigd begint volgende week donderdag de 25ste editie van het Amsterdam Fantastic Film Festival onder de naam Imagine. We kregen weer een paar screeners opgestuurd en kunnen daarom de komende dagen vast een tipje van de sluier op van wat er allemaal te zien en beleven valt op het festival.

Eerst maar meteen het slechte nieuws. De Night of Terror, de piece de resistance en het hart van het festival kan dit jaar helaas niet in zijn oude vorm plaatshebben. Door omstandigheden zag de organisatie zich genoodzaakt de lange nacht in te korten van een acht uur durende nachtelijke horrormarathon naar een vertoning van slechts twee films in de Short Night of Terror. Uit alles blijkt dat de organisatie hier allesbehalve blij mee is, maar voor de echte fans is dit een regelrechte ramp. Maar we roeien maar met de riemen die we hebben en hopelijk wordt de Short Night net zo’n Hoeren en Homo-feest als voorheen. Wij zijn er hopelijk bij.

Dan nu het goede nieuws: de films! Het programma staat online en er zitten een aantal erg mooie horror-, fantasy-, SF- en animatiefilms bij. Eerder zag ik al de Zweedse film Let the Right One In, een schitterend gefilmd en subtiel verteld horrordrama. We volgen de ontluikende liefde tussen de slechts 12-jarige Oskar en het 200-jarige vampiermeisje Eli. Maar laat je niet afschrikken door de leeftijd van de hoofdpersonen, de film is doorspekt van ‘gore’ en vampieractie. Zonder twijfel zal deze film zeer hoge ogen gooien voor de Imagine publieksprijs: de Silver Scream Awards. Regisseur Alfredson komt zijn film hoogstpersoonlijk inleiden.

De eerste screener die ik zag betrof de Mexicaanse SF-film Sleep Dealer. De film laat zien wat op de lange termijn de maatschappelijke effecten kunnen zijn van de technologische ontwikkelingen zoals degene we gisteren zagen in de WW. In de zeer nabije toekomst zijn mensen uitgerust met ‘nodes’ waarmee je direct aangesloten bent op computers en robots. Zo ook Mexicaanse gastarbeiders die het vuile werk opknappen in de Verenigde Staten. In tegenstelling tot de immigratie van nu hoeven de Mexicanen nu echter de grens niet over om hun werk te doen: ze kunnen gewoon in Tijuana, vlak voor de grens inloggen op het systeem en op afstand het werk doen. Zoals een ploegbaas het zegt: Dit is de echte Amerikaanse Droom: Al het werk zonder de arbeiders. De film volgt Memo, één van deze gelukszoekers. Door zijn ogen zien we hoe de ongelijkheid ook in de toekomst voor problemen blijft zorgen. Ondertussen worden we getrakteerd op echte SF, met slimme vondsten over hoe die toekomst eruit komt te zien. Zoals goede Science Fiction dat kan vertelt het ons via een toekomstmetafoor iets wezenlijks over ons heden. Sleep Dealer is wat slordig in z’n montage, dialogen en CGI, maar het is een erg sterk sociaal pamflet.

  1. 1

    De Short Night of Terror bevat 4 films. In drie zalen start dezelfde film en daarna komt in elke zaal een andere. De Scream Queen Contest zou in zaal 4 (“hoofdzaal”) komen.

  2. 3

    @1: Inderdaad, ik hoop dat het ondanks de tegenslag een groot succes wordt. Ik had me er eerlijk gezegd een jaar op lopen verheugen. We maken er het beste van :).