[email protected]: La Crème / Short Cut

Still uit La Crème (bron Imagine)

Vandaag start het Imagine: het 25e Amsterdam Fantastic Film Festival en ook dit jaar is GC erbij. We bekeken vast wat films die op dit leukste filmfestival van Nederland te zien zijn.

In het moderne Franse sprookje La Crème zit het hoofdpersoon Francois Mangin niet mee: hij zit niet alleen werkeloos thuis en kan daarom niet voor zijn jonge gezin zorgen maar na een sollicitatiegesprek moet hij ook nog eens met een lotgenoot strijden om één en dezelfde baan. Dan lijkt het tij gekeerd als hij een mysterieus potje gezichtscreme onder de kerstboom vindt.

Zodra hij een lik van deze crème opgebracht heeft ziet iedereen om hem heen Francois plotseling als een bekende Fransoos: overal wordt hij onthaald als een heuse celebrity. Ietwat verbaasd weet Francois hier al snel een slaatje uit te slaan en hij lijkt het beroemd zijn in eerste instantie slim uit te buiten. Maar zoals verwacht heeft ook deze medaille een keerzijde en ontdekt onze held dat het leven van een celeb niet altijd over rozen gaat.

La Crème laat zien dat je ook zonder special effects een intrigerende fantasy-film kan maken. De film laat haarscherp en met veel humor zien waartoe de blinde en belachelijke heldenverering van BF’ers (of BN’ers) kan leiden.

Tenslotte nog een erg opvallende inzending voor de European Fantastic Shorts: de Franse LSD-trip Short Cut (ofwel Coupé Court). Liefhebbers van het oeuvre van David Lynch zullen veel herkennen: bizarre dwergen, vele rondborstige femmes fatales, Amerikaanse diners en de ondertoon van verderf en geweld zijn allemaal schitterend in beeld gebracht. Waar deze droom of nachtmerrie over gaat mag Joost weten, maar het vijftien minuten durende kijkje in de bizarre geest van regisseur Pascal Chind blijft zeker hangen.

Later vandaag is de officiele kickoff van het Imagine film festival met the Good, the Bad and the Ugly. Hiervoor zijn nog enkele VIP-kaarten beschikbaar. Mocht je komende tijd zin hebben in een horror-, SF- of fantasyfilmpje dan hopen we je te zien in de Tuschinski bioscoop in Amsterdam. Voor mensen die Amsterdam te ver vinden komt het AFFF met een best-of programma in Eindhoven en Nijmegen. Geen excuus om je niet onder te dompelen in films met verbeeldingskracht.

  1. 1

    Reeds gezien: Let the Right One in (vampier kinderfilm) en Edison & Leo (stopmotion). Beide aanraders.
    Voor het weekend: de Shorts 1 & 2, de SNOT (Tokyo Gore Police) en de openingsfilm The Good, the Bad and the Weird.