GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers, dit kunnen stukjes zijn die we – uiteraard met toestemming – overnemen van andere weblogs, of via onze mail binnenkomen. Hieronder een stuk van Annoesjka, dat eerder op haar eigen weblog verscheen.
Gisteravond was ik op een informatiebijeenkomst voor bewoners die in een van de mooiste stukjes Zaanstreek wonen. Bij hen in de buurt wordt aan een doodlopende weg waarschijnlijk een hotel gebouwd. Waarschijnlijk ja, want de bouwaanvraag is nog niet rond. De projectontwikkelaar wilde graag in een vroeg stadium de omwonenden informeren over de schetsen die zijn gemaakt voor het nu braakliggend terrein.
Dat is aardig, zou je denken. Maar de bewoners van dit stukje Zaanstreek zijn tegen. Sterker nog: ze zijn boos. ?Het wordt je opgedrongen?, vinden ze. Tijdens de bewonersbijeenkomst van gisteravond waren de mensen er niet van overtuigd dat ze het tij konden keren. Dat hotel komt er, hoeveel protest er ook komt. Immers, de ontwerpen zijn er toch al, de grond is toch al gekocht? En, heel belangrijk, de gemeente is toch al voor? Nee, de bewoners hebben er geen fiducie in. En dus rommelt het al tijden bij de Zaan.
De architect van het gebouw liet zien dat ze duidelijk rekening had gehouden met de omwonenden. Het gebouw wordt lager dan de gemeente als maximale hoogte voorschrijft. Er wordt gebouwd op 10 meter afstand van de achtergrens van de tuintjes (het mocht al op 2 meter afstand). Aan de kant van die tuintjes komen er géén ramen waaruit de hotelgasten kunnen kijken (recht de woningen in). Maar de bewoners waren tegen en grepen elk argument vast om tegen te blijven. Het gebouw is lelijk (okee, dat is ook wel een beetje zo). Het verkeer zal toenemen (het hotel zal aan het eind van een doodlopende weg komen te staan). De parkeerdruk zal toenemen (het hotel krijgt een eigen parkeergarage onder het gebouw, maar die zal te klein zijn, zo voorspellen de bewoners).
Een avond eerder was ik op een andere bewonersbijeenkomst. Daar ging het om renovatieplannen van woningen. Maar ook daar waren de bewoners niet blij mee. En opeens drong het tot me door: het is de bedoeling dat je ontevreden bent met alles wat verandert in je woonomgeving. En eigenlijk moet je als bewoner áltijd boos zijn op woningbouwverenigingen, de gemeente en projectontwikkelaars. Een constante ontevredenheid naar buiten tonen is the way to be. Dat ik daar na 7 jaar pas achter ben gekomen. Het voelt alsof ik een deel van mijn leven heb weggegooid met gelukkig-zijn.
Reacties (5)
De mens is van nature conservatief. Op zich ook logisch, waarom zouden we dingen veranderen als het nu ook goed gaat?
Mensen kunnen er gewoon niets aan doen. Als het dan toch wordt doorgedrukt hoor je er na afloop niets meer over. Sterker nog, als het later weer terug wordt veranderd zullen dezelfde mensen weer bezwaar maken.
Dit gecombineerd met de Nederlandse regeltjes en bezwaarjungle is dodelijk. :-)
De gemeente schrijft geen maximale bouwhoogte voor, maar laat een maximale bouwhoogte toe.
Zaankanters zijn opgegroeid onder een CPN-regime en vinden daardoor zelfstandig nadenken of tevreden zijn nog steeds wat ongepast.
@ Troebel: vandaar dat ik dat als (van oorsprong) Amsterdammer allemaal niet snap… :-)
Conservatief NIMBY gedrag ja.. erg typerend voor NL.
Zag laatst een zembla over Cradle2cradle ontwerp en bouw. Ze kunnen zo ondertussen duurzame steden bouwen; zelfvoorzienend etc.
Twee stadjes worden er nu gebouwd. Waar?
In China, daar heb je niet teveel inspraak of tegenspraak vanuit een conservatieve massa. Heeft nadelen, maar ook voordelen
@Annoesjka: ook voor zeven jaar gelukkig zijn zou ik niet weg gaan uit Amsterdam..