Gastlogger: Sarkozy aan de wodka? – Geen commentaar

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers, dit kunnen stukjes zijn die we – uiteraard met toestemming – overnemen van andere weblogs, of via onze mail binnenkomen. Hieronder een stuk van Olivier van Beemen (oa. Frankrijk-correspondent voor het GPD), dat eerder in twee delen op zijn weblog Parijsblog.nl verscheen.

Noot: uniek moment. Twee gastloggers op hetzelfde moment. Dubbelpost in het kwadraat. Beide artikelen laten we staan.

President Sarko van Frankrijk doet zichzelf voor als geheelonthouder. Zijn motoriek en spreekwijze tijdens een persconferentie na een gesprek met Vladimir Poetin tijdens de G8 in Duitsland lijken het tegendeel te bewijzen. Heeft Poetins staff stiekem wodka door Sarkozy’s glas water gedaan, om hem vervolgens de code voor de atoombom te ontfutselen?

In het vervolgfilmpje houdt het gehijg echter vrij snel op als hij eenmaal verslag doet van zijn ontmoeting. Hij drukt zich niet uit als een dronkaard, hoewel ‘la journaliste‘ (de vermoorde kritische journaliste Anna Politkovskaja) wat vaag overkomt.

Wellicht wilde hij niet riskeren haar naam verkeerd uit te spreken. En hijgde hij omdat hij kwam aanrennen, trappen op moest, en even op adem moest komen. Zijn rare glimlach zou zijn te verklaren door een grap die Poetin hem net verteld had en die weer boven kwam. En zijn vraag Qu’est-ce que vous préférez, que je réponde aux questions? is gewoon wat onhandig. Het zou allemaal kunnen.

Dan blijft het vreemd dat deze conferentie donderdag plaatsvond, in aanwezigheid van tientallen journalisten, maar dat alleen het RTBF-journaal Le 12 minutes melding maakt van het vreemde gedrag van Sarko. Er zijn steeds meer aanwijzingen en voorbeelden dat de Franse pers zichzelf censureert, maar op zo’n grote schaal?
De RTBF was er overigens zelf niet bij. Ik belde ze net om het na te vragen. Zij kwamen de beelden vrijdag tegen bij het materiaal van EVN (Eurovisie), de samenwerkende publieke omroepen van Europa. Een redactielid garandeerde me dat er niets gemanipuleerd was, zoals bij de RTBF-aankondiging van het einde van België.
Op de site van het de president valt op dat er beelden beschikbaar zijn van de meeste conferenties, maar niet van die van de G8. Voor de volledigheid heb ik zojuist ook even de persafdeling van het Elysée van Sarkozy gebeld, waar een dame van de persafdeling lachend zei: ‘C’est sans commentaire’. Daar worden we ook niet veel wijzer van. Geen commentaar omdat ontkenning de zaak alleen maar pijnlijker maakt, of geen commentaar als stille bekentenis?

Rest nog de vraag of het erg zou zijn als Sarko inderdaad een borrel met Poetin heeft gedronken en daar even van bij moest komen. Om eerlijk te zijn vind ik het hem wel een menselijke touch geven die vaak ver te zoeken is. Bovendien kwam hij daarna nog goed uit zijn woorden. Aan de andere kant: moet je met zo’n geduchte gesprekspartner – naar eigen zeggen de laatste democraat sinds het overlijden van Gandhi – riskeren je volledige scherpte te verliezen door te drinken?
De Belgen concludeerden dat Michel Daerden er een concurrent bij heeft. De uitspatting van de Waalse vice-premier en minister van Vervoer en Openbare Werken maken hem een ware internetheld, zie onder meer hier.

Reacties (3)

#1 Bismarck

D’r staat ook een youtube filmpje op, waar ze toch ook verder in de persconferentie tekenen van dronkenschap zien (is natuurlijk een kwestie van interpretatie).

Ik begrijp nu dat het allemaal vorige week is gebeurd (dus VOOR de verkiezingen in Frankrijk). Niet op de franse tv… Dan ga je toch al snel complotdenken!

  • Volgende discussie
#2 troebel

De G8 was na de Franse presidents verkiezingen. Het complot waarmee de Franse president de machtigste man van dat land werd is het werk van De Gaulle.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Maar VOOR de franse kamerverkiezingen van afgelopen weekend, dat bedoelde ik!

Wat denk je dat de fransen hadden gestemd als ze gezien hadden dat hun president, de houwdegen, de man met de rechte rug, die eens even al het nietsnuttige gespuis ging aanpakken, totaal beschonken uit een vergadering komt waarhij een stevig robbertje onderhandelen met Putin achter de rug zou moeten hebben?

Ik zeg je, dit is opzettelijk van de franse TV gehouden! Heel conveniantly komen de beelden pas na de verkiezingen uit en dan ook nog bij buurland Belgie, zodat het grootste deel van Frankrijk het niet direct meekrijgt.

  • Vorige discussie