Gastlogger: Nationalisme in de duinen

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers, dit kunnen stukjes zijn die we -uiteraard met toestemming- overnemen van andere weblogs, of die via onze mail binnenkomen. Hieronder een stuk van Anne.

oranje op de a1gpHaile Gebrselassie liep een wereldrecord in Berlijn, de Duitse vrouwen werden wereldkampioen in Shanghai, Lewis Hamilton naderde zijn wereldtitel in Fuji en Paolo Bettini sprintte naar de mondiale zege in Stuttgart. Het einde van het (zomerse) sportseizoen is altijd een drukke periode voor een sportjournalist. Competities worden afgerond, wereldtitels worden verdeeld. De cyclus is rond en bij veel vakbroeders veroorzaakt dat een gevoel van weemoed.

Aan het begin van het laatste kwartaal brengt 4.320 meter asfalt, verstopt in de duinen van Zandvoort, voor veel sportliefhebbers dan ook een gevoel van opluchting. Aan de Noord-Hollandse kust trapte het officieuze ?World Cup of Motorsport? zondag voor het tweede jaar oprij af.

Bijna honderdduizend fans wisten de gang naar de kustplaats te maken, waardoor zelfs de Nationale Spoorwegen zich van zijn goede kant kon laten zien. Iedereen die de Nederlandse autosport een warm hart toedraagt was dan ook aanwezig op het zonnige Circuit Park Zandvoort. Hoewel iedereen? Grote afwezige in de duinen was onze minister-president Jan Peter Balkenende.

De premier is doorgaans te vinden bij elke scheet die er in de autosport wordt gelaten. Of het nou een Formule 1-demo in Rotterdam is of een Old Timer Rally in de Achterhoek. Jan-Peter staat altijd als eerste in de rij. Onze leider, die zich graag profileert als autofan nummer 1, besloot afgelopen weekeinde echter om onverklaarbare redenen de Verenigde Naties in New York toe te spreken.

Gelukkig had de grote PR-goeroe van Zandvoort voor adequate vervanging gezorgd. Zangeres Do kreeg de oranjehordes op hun benen door het volkslied ten gehore te brengen en racelegende Arie Luyendijk sprak de gebruikelijke woorden: ?Gentlemen, for the pride of your nations, start your engines.? Aan vals nationalisme was op Zandvoort sowieso geen gebrek. Die ?andere oranjebak? mocht in Fuji dan wel zijn eerste WK-puntje gehaald hebben, de echte Nederlandse auto knokte zoals het hoort tegen Team Duitsland.

Het door coureur Jeroen Bleekemolen behaalde resultaat deed er dan ook helemaal niet toe. De twee hoofddoelen werden namelijk gehaald: Duitsland eindigde achter ons en op de duinen zat een oranjezee. De oliesjeik die de raceklasse mogelijk maakt zal ook volgend jaar zijn opener weer op Zandvoort willen hebben. Geen van de andere stops die de A1GP aandoet weet een dergelijke gekte te veroorzaken.

Reacties zijn uitgeschakeld