Gastlogger: Het meest veelzijdige dier

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers, dit kunnen stukjes zijn die we – uiteraard met toestemming – overnemen van andere weblogs, of via onze mail binnenkomen. Hieronder een stuk van Sharon Simon.

Legbatterij?Legbatterij maakt kippen niet ongelukkig?, zo was afgelopen week in verschillende kranten te lezen. Nou, daar is Wakker Dier mooi klaar mee. Onderzoekers van de universiteit in Sydney komen tot die conclusie, nadat zij het stresshormoon van verschillende kippen met elkaar hebben vergeleken. Bio-kippen, die lekker naar buiten kunnen, blijken enorme angst te hebben voor roofvogels. Bij iedere schaduw die over hen (en ook de haan) heen valt, schiet een kip al in volledige paniek. Bovendien lopen deze kippen meer risico om ziektes op te doen of om last te krijgen van parasieten. Ook de extreme temperaturen waaraan loslopende kippen worden blootgesteld, zorgen blijkbaar voor stress.

Sinds een vriendin van mij zich laat ombouwen van maatschappelijk werkster tot bio-boerin, is verantwoorde voeding en vegetarisch eten tegenwoordig een belangrijker gespreksonderwerp op feestjes, dan mannen en seks. ?Eet dan op z?n minst scharrelvlees? is haar reactie op mijn ?ik zou het wel willen, maar heb er de kracht niet voor? mentaliteit. Maar met dit artikel heb ik leuk weer wat aan te zwengelen op het volgende partijtje. Wat is er niet belangrijker in je leven dan veiligheid? Zodra je oud genoeg bent om de grote wereld in te trekken, kan er van alles mis gaan. Ik zit ook gewoon liever thuis, dan dat ik in mijn auto stap. Ik ben een goede chauffeur, op het in-en uit parkeren na, maar je weet nooit wat voor een idioten je onderweg tegen komt. Ook moet ik zo nodig de bühne op, wat voor het nodige angstzweet zorgt, afgemaakt zal ik worden. Dat was vroeger toch veel leuker, veilig op mijn kamer, playbackend voor de spiegel. Niemand die het zag, maar het gaf best een euforisch gevoel. Waarom moet ik naar popconcerten, als alles uiteindelijk toch op dvd en cd uitkomt? Het geluid is zelfs stukken beter, over mijn geluidsinstallatie, dan bijvoorbeeld daar in die galmbak van Amsterdam. Het is veel goedkoper en de kans op een terroristische aanslag, is hier bij mij thuis een stuk kleiner. Verder is er geen kans dat je bedwelmd en verkracht wordt na het gezellige stappen, flauwvalt omdat je niet genoeg drinkt tijdens een vierdaagse, geronseld wordt om een zelfmoordaanslag te plegen, of verongelukt omdat de landingsbaan net ietsjes korter blijkt dan gedacht. Allemaal niet leuk.

Momenteel zendt het voedingscentrum ook een spotje uit over kippen, met de slogan ?Als een kip kon kiezen, koos zij een leven met veel ruimte en daglicht. Maar ja een kip kan niet kiezen, jij wel, elke keer als je kip koopt?. Maar met een gerust hart kies ik nu voor het goedkope legbatterijkippetje. Scharrelkippen, die zijn pas zielig.

Reacties (4)

#1 Zack

“Ik zit ook gewoon liever thuis, dan dat ik in mijn auto stap”

Maar als je huis 1bij1 is, dan piep je wel anders.

  • Volgende discussie
#2 Joost

Hé, artiesten verdienen geen zak. Waarschijnlijk is haar huis ook 1 bij 1. :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 annoesjka

Ik ben een goede chauffeur, op het in-en uit parkeren na
Wel weer jammer dat je het vrouwen-kunnen-niet-inparkeren-vooroordeel bevestigt, Sharon. :-)

(en ook hierin ben ik alweer geen echte vrouw…)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie