Gastlogger: Het gelijk van John en Fons

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers, dit kunnen stukjes zijn die we -uiteraard met toestemming- overnemen van andere weblogs, of die via onze mail binnenkomen. Hieronder een stuk van Anne.

Breaking news!Groot nieuws uit sportief medialand! Na twee dagen zonder internet te hebben geleefd was dat het mailtje waarop mijn oog als eerste viel. Misschien hadden ze bij de NOS eindelijk genoeg van de wansmaak van Mart Smeets? Zou Hugo Borst zaterdagavond aan de toog van zijn stamkroeg hebben geroepen: ?als dit Sparta een punt pakt tegen die Neuzen, scheer ik mijn kop kaal!?? Had ?De Sigaar? tijdens de uitzending van Voetbal Insite eindelijk zijn laatste sigaar uitgedrukt?

Het speculeren over de mogelijke inhoud van het mailtje deed mij al helemaal opleven uit de weekendsleur waarin ik dankzij mijn wederhelft was beland. Het obligate bezoek aan kennissen en familie is nu eenmaal moordend voor de sportieve geest. Heeft Maarten Ducrot eindelijk bekend doping te hebben gebruikt tijdens die lange Touruitzendingen?

Nee, het was allemaal nóg groter! Dankzij de passie van Tan, de droom van Wilfred en de drukte van Jan Joost was het RTL Voetbal dan eindelijk gelukt. De kijkcijfers zijn na vijf weken ?voetbal op vier? hoger dan bij Talpa. Het gelijk van John de Mol en Fons van Westerloo riep mijn collega in zijn mail.

Het gelijk? Veel keus had John niet toen Talpa zelfs voor de multimiljardair een te dure miskleun was geworden. En dat voetbal scoort zal ze op de burelen van RTL toch ook niet verbazen?

De stijgende lijn in de kijkcijfers bij Nederlands grootste commerciële omroep komt zelfs als een redding. De mega-aankoop van de uitzendrechten voor de Formule 1 drukte de volledige sporttak van RTL al flink in de rode cijfers. Al snel bleek dat de gemaakte kosten nooit konden worden terugverdiend en ook de liefhebbers haakten af bij de omroep.

Voor Fons en John, die miljoenen neerlegden, voor voetbal en formule 1 moet het dan ook een doorn in het oog zijn dat de directe concurrenten NOS, SBS en Veronica met het schaatsen, darten en pokeren relatief ‘goedkoop’ scoren. Voetbal moet voor RTL een groot succes worden anders krijgt de NOS bij de aanstaande bieding op de uitzendrechten ‘hun parel’ in de schoot teruggeworpen.

Het feit dat de cijfers van RTL het hoogtepunt van het sportweekeinde waren zegt echter al genoeg. Gelukkig gaat het schaatsseizoen snel van start.

  1. 4

    Wel, ter verdediging van Talpa en RTL: de vergelijking tussen de NOS en de nieuwe aanbieders wordt vaak krom getrokken door het feit dat het voetbal bij de NOS slechts een uur duurde, en bij Talpa/RTL anderhalf uur. Ik ken de rekensom niet precies maar met name de kijkdichtheid wordt hierdoor verlaagd.

  2. 5

    Ik zou er wel wat voor over hebben om Mart en vooral Maarten Ducrot te vervangen bij het wielrennen (bij voorkeur door gewoon het commentaar van Sporza over te nemen), al was het maar om mijn vader een fatsoenlijk commentaar te gunnen (ze kunnen de Belg niet ontvangen op de sateliet, want die zit achter een encryptie).