Gaat hervorming gezondheidszorg Obama lukken?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Hij heeft een paar ideeën (Foto: Flickr/The Doctr)

Het was een van de belangrijkste punten uit zijn campagne en het brak bijna het presidentschap van de vorige Democraat Bill Clinton: grondige hervorming van de gezondheidszorg. Hoewel het lijkt alsof hij er nu vanaf gestapt is, wilde Obama dat het Congres uiterlijk 7 augustus een wet zou hebben om over te stemmen, dus het is niet gek dat de gemoederen in de Verenigde Staten onderhand hoog lopen.

Erg veel schot lijkt er echter vooralsnog niet in te zitten en de Republikeinen speculeren al openlijk over de mogelijkheid ook dit Democratisch presidentschap eens flink op de pijnbank van de gezondheidshervorming te kraken. De GOP en hun supporters van de looney right hebben de talking points van Frank Luntz in ieder geval uitstekend bestudeerd.


Het interessante is dat terwijl het spel van de Republikeinen in vijftien jaar niet veranderd is, Obama het min of meer tegenovergesteld aanpakt als Clinton. Clinton maakte Hillary verantwoordelijk, die vervolgens met een klein groepje vertrouwelingen aan de slag ging en vervolgens met een grote knal een dik en gedetailleerd plan neerlegde waar alleen totaal geen steun voor was.

Congres aan het roer
Obama heeft juist het Congres het heft in handen gegeven en wil dat zij met een plan komen waar hij zich ook in kan vinden. Dat heeft ertoe geleid dat er onderhand tenminste zes min of meer serieuze plannen voor hervorming bestaan, waar allemaal verschillende groepjes steun aan verlenen. Geen van deze plannen kan echter vooralsnog op een meerderheid rekenen. De meest heikele punten in de discussie hebben vooral te maken met of er naast private verzekeringen ook een door de overheid georganiseerde verzekering moet komen, de kosten van de hervorming en of het uiteindelijke plan het resultaat moet zijn van samenwerking tussen de twee partijen.

Obama in de aanval
Obama is ondertussen vol in de aanval gegaan om het proces op gang te houden en om de ergste Republikeinse kletsverhalen te weerleggen. Om druk op het Congres te zetten heeft zijn campagne in het hele land bijeenkomsten gehouden en Obama heeft bloggers opgeroepen zich in de discussie te mengen. Hij heeft een forum op ABC gehouden en besteedde zijn laatste wekelijkse praatje op de radio en Youtube aan het onderwerp.


Hoewel het zeker geen gelopen race is, heeft Obama nog steeds goede papieren om een hervorming tot stand te brengen. Hoewel zijn approval ratings iets dalen ten opzichte van een paar maanden geleden heeft ruim 60% van de bevolking nog steeds vertrouwen in de president. Dat zijn uitstekende cijfers, waarmee Obama nog steeds veruit de populairste politicus in de VS is. Bovendien is hij veel populairder dan het Congres of de Republikeinen, dus als er echt een conflict ontstaat heeft hij de publieke opinie op zijn hand. Daarnaast blijkt een groot deel van de bevolking voorstander te zijn van hervormingen.

Zet ze voor het blok
Ook politiek-tactisch heeft Obama nog mogelijkheden. Zoals Nate Silver terecht opmerkt; nu is nog makkelijk voor Democraten om bepaalde plannen niet te steunen omdat nog zoveel andere plannen rondzwerven, maar als er uiteindelijk maar één plan ligt, met steun van de president, is dat een stuk moeilijker. Dan een hervorming torpederen zorgt voor verlies aan steun voor de Democraten, plus dat een tegenstemmer waarschijnlijk afgesneden wordt van hulp van de partij. Daarmee wordt een herverkiezing in 2010 wel een hele lastige klus.

Het plan van Wyden
De tweede truc die Obama nog kan toepassen is het omarmen van het plan van Ron Wyden, de Democratische senator uit Oregon. Dit veel verstrekkender plan wordt niet alleen gezien als een behoorlijk goed plan; het wordt ook gesteund door senatoren afkomstig uit een groot deel van het politieke spectrum en dus uit beide partijen. Dat zou een handige manier zijn om zowel een goed plan te krijgen als Republikeinen die nu om bipartisanship gillen voor het blok te zetten.

Maar misschien heeft Obama al deze trucs wel helemaal niet nodig. Invloedrijke belangengroepen hebben al laten weten hervormingen te zullen steunen en actief mee te werken om het een succes te laten zijn. Zij laten hun commitment ook blijken door in te stemmen met kostenbesparingen en door veel reclame te maken voor verandering. En dat laatste is misschien wel het grootste verschil met vijftien jaar geleden.

Reacties (4)

#1 Mark

“Obama heeft juist het Congres het heft in handen gegeven en wil dat zij met een plan komen waar hij zich ook in kan vinden.”

Eh? hoe zit dat in elkaar?

  • Volgende discussie
#2 Chris

Ik begrijp je vraag niet helemaal?

Scheiding der machten is in VS wat scherper doorgevoerd dan hier. Veel beleidsvoorbereiding vindt ook in het Congres zelf plaats. De president kan natuurlijk wel stevige invloed uitoefenen door te dreigen met veto’s etc. Ook ligt er wel een soort partijprogramma.
Maar goed, de plannen op gezondheidszorg komen tot zover van losse/groepjes congresleden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Mark

Je zegt dat Obama een andere aanpak kiest dan Clinton.

Bij Clinton kwam de regering met een plan aanzetten. Obama heeft de Senaat gepusht zelf met plannen te komen. Je impliceert dat dat een bewuste strategie van Obama is. Hoe heeft O. de Senaat zover gekregen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Chris

Nou ja, het is in ieder geval een bewuste strategie om niet zelf met een plan te komen…

Maar goed, vooral Democratische senatoren willen natuurlijk al jaren wat aan de zorg doen en nu hebben ze een grote meerderheid en een welgevallige regering. Bovendien willen ze natuurlijk maar wat graag hun naam aan zoiets verbinden. Ik denk dat ze weinig aansporing nodig hebben….

  • Vorige discussie