Frisse cafe’s, rokerige stoepen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De heer Jansen vlak voordat hij door de stadswacht werd bekeurdOver tweeenhalve maand is het zover, dan mag er niet langer in de horeca worden gerookt. Niet langer zullen de sigarettendampen zich op de tere longen van de niet-rokers storten, maar ook zal tijdelijk het geroep uit niet-rokershoek even verstommen. Totdat de terrassen onder vuur komen te liggen van de anti-rooklobby natuurlijk, maar dat is een ander verhaal.

Vermoedelijk zullen de horecaminnende roker op de stoep en de cafebaas te maken krijgen met een nieuwe uitdaging: de lokale overheid en de handhaving van het rookverbod. Waar in andere landen cafe’s wordt toegestaan voorzieningen te treffen voor rokende gasten, zoals afdakjes en verwarmde overdekte terrassen, hebben in Nederland veel cafe’s die mogelijkheid niet, of wordt dit niet getolereerd door de gemeente.
Want niet alleen is in veel gemeenten de terrasgrens zo strikt afgebakend alsof het de grens met Rusland betreft, tevens is vaak het niet toegestaan dat mensen op straat staan te drinken bij cafe’s die helemaal geen terras hebben. Je zult er als handhavingsambtenaar maar over moeten oordelen.

Vanaf juli zullen we beslist meer gaan horen over het rookverbod: wegblijvende klanten, klagende ondernemers en geweldige verhalen in Hart van Nederland over absurd ingrijpen door stadswachten en controleurs. Ik verheug me er nu al op.

Na de break een klein polletje om te zien hoe u er over denkt.

[poll=158]

Disclaimer: De schrijver van dit stuk is anderhalf jaar geleden gestopt met roken, maar komt in cafe’s niet in verleiding en ziet geen directe reden om het te verbieden. Maar is vanuit gezondheidsperspectief wel voor een verbod.

Reacties (45)

#1 Plofkip

Waar geldt een rookverbod?

De hele horeca wordt per 1 juli 2008 rookvrij. Dit heeft het kabinet op 8 juni 2007 besloten. De maatregel geldt voor alle horecagelegenheden, ook voor coffeeshops en voor de hele sportsector.
Het gaat hier om voorgenomen beleid. De inwerkingtreding is afhankelijk van publicatie in het Staatsblad.

Er geldt een rookverbod in de volgende instellingen en situaties:

* Overheidsgebouwen
In de gebouwen en instellingen van de overheid mag u niet roken op plekken die bedoeld zijn voor gemeenschappelijk gebruik of die voor het publiek toegankelijk zijn. Bijvoorbeeld wachtruimten, hallen, gangen, leslokalen, vergaderzalen en kantines.
Uitzondering op rookverbod
Een uitzondering kan worden gemaakt voor gebouwen met twee of meer wachtruimten, kantines of recreatieruimten. In dat geval mag u in de kleinste ruimte roken. Dit geldt alleen als hierdoor geen hinder of overlast wordt veroorzaakt. Een bedrijf is overigens niet verplicht om een rookruimte te maken;
* Instellingen door de overheid gefinancierd
In instellingen die door de overheid gefinancierd worden, zoals ziekenhuizen, jeugdhonken, bibliotheken, scholen en verpleeghuizen mag u niet roken op plekken die zijn bedoeld voor gemeenschappelijk gebruik of die voor publiek toegankelijk zijn. Bijvoorbeeld wachtruimten, hallen, gangen, leslokalen, vergaderzalen en kantines.
Uitzondering op rookverbod
Een uitzondering kan worden gemaakt voor gebouwen met twee of meer wachtruimten, kantines of recreatieruimten. In dat geval mag u in de kleinste ruimte roken. Een instelling is overigens niet verplicht om een rookruimte te maken;
* Sportcentra
In gesubsidieerde sportcentra mag u niet roken, tenzij er twee wachtruimten, kantines of recreatieruimten aanwezig zijn. In dat geval mag u in de kleinste ruimte roken. Dit geldt alleen als hierdoor geen hinder of overlast wordt veroorzaakt. Het is overigens niet verplicht om een rookruimte te maken. In de gesubsidieerde sportsector mogen geen rookwaren worden verkocht. Ook niet in de kantine of via een sigarettenautomaat. Binnensporten die door de overheid gefinancierd of gesubsidieerd worden, zijn volgens de Tabakswet verplicht een rookverbod in de kantine in te stellen. Ook als die verpacht wordt aan een particulier. De verantwoordelijkheid voor naleving van de wet ligt bij degene die het beheer heeft over het gebouw. Dit kan de gemeente zijn of de sportclub zelf.
* Personenvervoer
Volgens de Tabakswet moet iedereen vanaf 1 januari 2004 rookvrij kunnen reizen, dat geldt voor alle vormen van personenvervoer, variërend van taxi tot trein. De meeste vliegtuigen zijn al op initiatief van de luchtvaartmaatschappijen rookvrij. Het wettelijke rookverbod in vliegtuigen geldt sinds 17 juli 2002.
* De werkplek
Meeroken is schadelijk voor de gezondheid. Op de werkplek komt meeroken vaak voor omdat rokers en niet-rokers daar bijna dagelijks langdurig samen zijn. Sinds 1 januari 2004 heeft u recht op een rookvrije werkplek. Werkgevers zijn verplicht om ervoor te zorgen dat u kunt werken zonder hinder of overlast te ondervinden van tabaksrook. Het maakt daarbij niet uit of u bij de overheid of in het bedrijfsleven werkt. Het recht op een rookvrije werkplek beperkt zich niet tot werkkamers maar omvat ook trappen, hallen, gangen, liften, toiletten, wachtruimten, recreatieruimten, kantines en dergelijke. Een werkgever kan wel voor rokers een afgesloten rookruimte inrichten maar is daar niet toe verplicht.
Uitzondering op rookverbod
De Tabakswet voorziet in de mogelijkheid om door middel van nadere regelgeving uitzonderingen te maken op de rookvrije werkplek middels het Besluit uitzonderingen rookvrije werkplek. De volgende ruimten zijn dan ook uitgezonderd:
– de voor publiek bestemde delen van horeca-inrichtingen;
– de voor publiek bestemde horecadelen van inrichtingen voor podiumkunsten;
– de voor het publiek bestemde delen van speelautomatenhallen;
– de voor het publiek bestemde delen van takbaksspeciaalzaken;
– internationaal en buitenlands personenvervoer dat aan bepaalde voorwaarden voldoet;
– ruimten en aanzien waarvan de werkgever geen zeggenschap over de gebruiksregels kan doen gelden;
– de open lucht;
– als privé aan te merken ruimten;
– speciale afgesloten rookruimten.

Horeca
In horecagelegenheden mag gerookt worden. Wel is het zo dat steeds meer restaurants en café’s een rookvrije zone invoeren. De overheid wil roken in de horeca en de sportsector vanaf 1 juli 2008 verbieden. Het gaat hier om voorgenomen beleid.

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

Lijkt me logisch dat op terrassen ook niet gerookt wordt. Dat is immers ook werkruimte voor het horecapersoneel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Plofkip

Grobbo, wat gaat er precies op 1 mei in?

Ik ben van mening dat je niet voor je gezondheid in een club staat om 5 uur ’s nachts. Een rookverbod is van uit gezondheidsperspectief misschien verstandig, het zou echter beter zijn om clubs die daar de mogelijkheid toe hebben, de vrijheid te geven om afzuiginstallaties te laten installeren. Gewoon vanuit het oogpunt van betutteling.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 ronald

Bismarck, terras is open lucht en zo.

Afgelopen weekend in belgie geweest waar het rookverbod al van kracht is, vond het maar een saaie bedoening geworden in de horeca aldaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Grobbo

Sorry plof, geen idee hoe ik daarbij kwam. Heb het aangepast. Thnks :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Plofkip

Over het feit dat er significant meer saaie, vervelende en zeurende mensen de horeca gaan bezoeken, maak ik me niet zo druk. Zolang die mensen nog waarde hechten aan hun gehoor, zullen zij zich niet op de leuke plekken begeven.

Of gaan we nu ook de geluidsgrenzen verlagen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Plofkip

@ grobbo, je hoeft geen excuses te maken! De schrik sloeg me echter wel om het, uiteraard doorrookte, hart!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Grobbo

Hehe, kijk je wel uit? ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bismarck

@4: Dat valt tegenwoordig vies tegen. Vaak heb je van die halve tenten boven het terras, met verwarming. Daar blijft de lucht flink onder hangen. Bovendien maakt het niet uit of iets open lucht is als een roker zijn rook in je gezicht blaast.

@6: Zijn oordoppen al voor uitgevonden ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Plofkip

@ bismarck, ja ik heb óók van die Filterz!
(nu geraak ik werkelijk off topic)
Maar ik verwacht dat het grote publiek er niet aan wil omdat het niet hip, stoer of mainstream te maken is.. én ik vond ze nog steeds vrij duur: 90 euro, en dat was al een aanbieding.

Logische reactie is dan om toch maar beleid te gaan voeren op, in dit geval dan, geluidsbegrenzers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 marco van zeelt

ik sta zelf al 17 jaar achter de bar en ik weet dat roken slecht voor je is .
maar dat de overheid voor mij gaat bepalen wat goed of slecht voor me is vindt ik echt belachelijk.
want daar gaat het toch om, een rook vrije ruimte voor het personeel. ps(ben zelf drie jaar geleden gestopt met roken).
en als ik geen rook om mijn hoofd wil moet ik lekker ergens anders gaan werken.
maar dat wil ik niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Basszje

Afzuiginstallaties kunnen tot 95% van de rommel afzuigen. Raar dat het nooit serieus overwogen.

Het gaat natuurlijk een geweldige puinhoop worden. Waar de cultuur in andere landen toch al van het buitenhangen is ( Italie bv ) is het hier helemaal niet gewoon.

Zeurende bovenburen, vreemde boetes en teruglopende omzet zullen idd gaan gebeuren. Dat de omzet zou stijgen in landen met een rookverbod is ook een rookgordijn. Ja de omzet stijgt, ja 20-30% van de kroegen gaan op de fles. De drankminnende mens moet wat.

Bovendien is zeuren over roken ook een beetje hypocriet in tijden van drankmisbruik, hard geluid, autodampen en andere vervuiling etc etc. Het kan wel, maar is niet in balans imo.

(noot: rookt kettinkjes )

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Ultrabas

Elke horecatent krijgt gewoon een afgesloten rookruimte (waar niet bediend mag worden). Dus je kunt binnen blijven roken, maar je moet dat even in een aparte ruimte doen. Daarmee bespaar je je kroeggenoten een hoop hartaanvallen.

Voor het lezersgemak heb ik de argumenten van de tegenstanders even kort samengevat: Overheidsbetutteling! Als ik dat wil moet ik dat toch kunnen? We kiezen er toch zelf voor met z’n allen? Roken is gezellig! Omzetderving! Etc. etc., huil huil.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Plofkip

@ ultrabas

De praktische realiseerbaarheid van een kroeg met een aparte rookruimte is niet altijd even groot, maar misschien is dat in een enkel geval wel ’n oplossing.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Verbal Jam

@ 13
Wanneer die effecten in Italië dan zo spectaculair zijn verbaast het me dat er nog geen juichende statistieken zijn over de positieve effecten van de Nederlandse rookverboden uit het verleden: niet meer roken in de trein, niet in openbare gebouwen, niet op Schiphol etc.
Kortom: ik geloof hier geen reet van.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 squire

Als je zo laag voetbalt als ik is een rokertje in de rust een stimulans om er een schepje bovenop te gooien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Naam

Echt positieve mogelijkheden zijn er nu ook weer niet in de poll. Daarnaast proef ik veel negatief in het stukje, terwijl Ierland en Denemarken toch hebben uitgewezen dat cafébezoek is toe genomen, ondanks negatieve verwachtingen. Ikzelf zal in ieder geval niet zo snel meer terugschrikken voor een cafébezoek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 hemaworstje

Ik ben tegen ieder verbod en zolang ik maar genoeg medestanders hebt zijn er rookplekken zat.
In duitsland wordt er sommige deelstaten vrolijk gepaft ondanks het verbod.
Nuftige barmedewerkers die niet roken hebben de verkeerde beroepskeuze gemaakt.
Klagen over een pafje rook van de buurman op een terras , meiner lieber je zal maar ín de buurt zitten van zo’n ecodude, kost je jaaren van je leven.Dáár stoor ík mij aan, hoor je mij over het verbieden van dat soort irri’s? neeuh dacht ’t niet dus..

Mekkeraars.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Bismarck

Ik vind het wat vreemd dat dezelfde mensen die roepen om harder straffen bij diefstal of geweldsmisdrijven bij dit topic ineens om het hardst roepen dat de overheid betuttelt. Het gaat hier om poging tot doodslag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Bontenbal

Wij Nederlanders zitten nu eenmaal het liefst buiten op het terras, zelfs als de winterjas daarbij aanblijft. Dan zegt iedereen tegen elkaar: “tis nog wel fris, hè”. En ondertussen nog een koffie bestellen.

En straks duurt het terrasseizoen gewoon van 1 januari tot 31 december…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Sam

@19: Wat cafébezoek gelijkstelt aan zelfmoord :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Plofkip

@ 19

Ho ho ho, ik ben in alle opzichten liberaal. Met strafrecht maar óók met roken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Yevgeny Podorkin

Bm#19: “Het gaat hier om poging tot doodslag”
Tik de keer dat je daar in het zuiden een bruin kroegje bezoekt, nadat je, Plichtsgetrouwe Vaderlander die je d’r bent, de pliessie hebt gebeld uiteraard, iemand eens in die geest op de schouder: “Zeg vriend, jij staat mij hier langzaam te vermoorden, gauw uittrappen dat ding je bent er gloeiend bij”. Gegárandeerd succes, muziek gaat zachter en iedereen verzamelt zich enthousiast in een kringetje om het fuifnummer om nóg meer van dat soort fraais te vernemen.

#1 (opsomming rookverboden) plofkip

Helemaal prima, tot horeca dan. En je moet maar een leraar Nederlands gehad hebben die bij de bespreking van Don Juan en de laatste nimf van Hubert Lampo een half pakje Zware van Nelle zit weg te paffen in 50 min. Heb je dubbel pech, op die leeftijd mag je daar niet aan blootgesteld. Of dat in een blauw mistige wachtruimte van het crematorium een oom zich plots hardop afvraagt of tante niet al vast lag te smeulen *snifsnif*, niet zo gek: was een héle fles Kölnisch wasser 4711 overheen gegaan, brandt als de hel.

Algeheel verbod is waanzin. Volksgezondheid, ongewild meeroken…begrijp ik best. Maar creëer dan plekjes waar dit soort “tuig” ook hun plaats kunnen vinden. I.p.v. algeheel verbod. De kroeg, de disco: uitlaatklep. Roken is (kan) ook een manier van afreageren. Een tevreden roker is geen onruststoker. En haal de overloopventielen en stoomkleppen overál maar weg. Alles gereguleerd. Overal camera’s. De stoom zal dan met een knal ontsnappen.

Goed geventileerde hoekjes of afscheiding. En anders maar Apartheid: aparte rook(vrije) kroegen…bordjes. Ach, en anders doen we toch gewoon gedoogbeleid, het mag niet maarrr…dan knijpen we hier-en-daar maar een oogje toe.

Rot op met die onzin. Techniek (ventilatie) is uitstekend om het een ieder naar de zin te maken. Het land waar alles (tot voorheen) kon. Tolerant t..o.v. minderheden enzo….

Whahaha.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Bismarck

@21: Dan is op straat lopen ook zelfmoord, omdat het kan zijn dat er een moordenaar op straat rondloopt? Kijk daarom is het verboden om met een geladen pistool over straat rond te lopen. Of is dat betutteling? Noem me dan maar een betuttelaar, maar ik vind het goed dat dat geladen pistool op straat verboden is, net zoals het equivalent (een aangestoken sigaret) verboden wordt op de werkvloer (zoals een cafe/restaurant).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Suuzn

Waar ik het meest mee zit zijn de luchten die je ineens gaat ruiken als je die penetrante rooklucht niet meer ruikt… Lekker die verschraalde bierlucht… en die zweetlucht van je buurman…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Sam

@21: De vergelijking tussen de aangestoken sigaret in het café enerzijds en het geladen pistoor op straat anderzijds rechtvaardigt nog lang niet het gebruik van de term “poging tot doodslag”. Jouw pleidooi voor een verbod op de geladen sigaret vind ik dus niet betuttelend. Wel vraag ik me af welke verboden er dan nog meer zouden kunnen volgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Pepijn

Ik heb er grote lol in om aan mijn buitenlandse collega’s uit te leggen dat je vanaf 1 juli alleen nog maar pure joints mag roken in de coffeeshop…. vanwege de gezondheid!

Geldt dit rookverbod eigenlijk ook voor besloten verenigingen? Als dat zo is zie ik het zo gebeuren dat je voor bepaalde kroegen gewoon een lidmaatschap moet hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Bismarck

@27: In de coffeeshop mag je al lang niet meer roken (ook geen joints). Die vielen immers niet onder de uitzondering die gemaakt is voor de horeca (zie #1). Of is dat later nog bijgesteld?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Pepijn

@28: Ik denk dat dat is bijgesteld, want het gebeurt nog op grote schaal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Richard

Als andere mensen zichzelf heel langzaam willen laten stikken met uiteindelijk een heel erg pijnlijke langzame dood die maanden gaat duren, dan is dat hun zaak.

Mijn zaak is dat ik dit niet wil voor mijzelf.

Dus of ik kom niet meer in cafees, of zij roken buiten.

Ik zie niet in waarom zij mijn vrijheid mogen beperken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Anoniem

Hoera vanaf 1 juli kan ik overal zo naar binnen stappen. Ik ben het gezeur van de rokers zat die zich zelf heel zielig vinden nu ze straks niet ongewenst en ongevraagd overal nog maar kunnen roken.De tabaksindustrie houd in stand dat ze straks in de horeca minder omzetten. Dat denk ik niet iedereen blijft nu nog even lekker zitten om een extra pilsje te kopen.Dit is ook al bewezen.Nu iedereen weet hoe ongezond het is voor jezelf en vooral het meeroken. De rokers willen dat niet horen want die steken hun kop in het zand. Iedereen kent wel iemand die heel oud wordt. Er is altijd wel iemand die een drukke snelweg oversteekt en de overkant haald.Schiphol heeft een goed duidelijk beleid. Geen opstopping voor de ingangen. Dat zou overal zo moeten zijn.Dit mag je niet openlijk uitspreken. Je wordt met de nek aangekeken.Denk eens goed na roker en wees niet zo egoistisch.Alle rokers die ik ken werken ook veel minder. Worden stoknerveus.Wringen zich in allerlei bochten om maar te roken. Als dat niet lukt dan maar stiekem.Herken je dit gedrag roker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Pepijn

@Bismarck #24: Dat is misschien helemaal geen gek idee voor onze jongens in Afganistan. We kunnen een boel geld besparen door ze ipv dat dure wapentuig gewoon een slof sigaretten mee te geven… AND SMOKE ‘M OUT!

…equivalent van een geladen pistool… het moet niet gekker worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Grobbo

@31: Beetje respect voor verlaving mag best. Natuurlijk is het gedrag an sich herkenbaar, maar als je er makkelijk vanaf zou kunnen zouden mensen dat heus wel doen.

Rokers zijn doorgaans meer begaan met niet rokers dan andersom.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 hemaworstje

anoniempkje , up yours 30 % van de volwasenen ROOKT.
a
Rokers werken minder hard? , wat een pure kul kijk naar de havens in rotterdam, 90 % van de vrachtwagenchauffeurs rookt.
terwijl we meer dan 1.5 mijoen ambtenaren hebben die bekend staan om hun tergend langzame arbeidsethos.

De koffieshops hebben allang een oplossing aangezien roken ook een sociaal gebeuren is , ik paf dus gewoon een dikke waterpijp in de shop.

en lang leve de thuisdealers die de taak dan wel overnemen.
Bismarck jij spoort niet met je vergelijking tussen een sigaret en een 9 mm.Mag aannemen dat je ook nooit bakt of een BBQ hebt?
Ga in heresnaam in een bos wonen en sluit je pc af, de energiecentrale veroorzaakt prikkeling in mijn ogen van de rook opgewekt door je energieverbruik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Bismarck

@34: #31 zegt dat rokers minder werken, niet dat ze minder hard werken. Je bewijsvoering die het tegenovergestelde zou moeten bewijzen is nogal invalide.

Verder beetje jammer dat je een onwelgevallige mening (een brandende sigaret in een gesloten ruimte bij anderen houden is poging tot doodslag) maar meteen afdoet als die van iemand die niet spoort. Ik kan niet anders denken dan dat je de irrationaliteit van een verslaafde vertoont. Ontken het gevaar en scheld zo hard mogelijk op ieder die dat gevaar hardop uitspreekt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Plofkip

Ik vind dat anoniem wel heel erg fors uit de pan geeft. Gezellige jongen!

Ik steek er nog een op, zometeen lekker roken en drinken met mensen die wat minder woede voor de medemens koesteren.

Met de nek aankijken… C’est le ton qui fait la musique zegt men wel eens. Misschien dat dat er ook iets mee te maken heeft?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 squire

Slightly off topic:
Dat de concerten in Paradiso, Melkweg e.d. om 20.30 uur of daaromtrent beginnen is best wel zielig. Jemig de pemig!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Erik

Hoorde vanavond daat er in de Holland Casino’s gwoon gerookt mag worden… Iemand????

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 hemaworstje

tis best bismarck , ik ga de stad in meerdere pogingen tot dooslag uitvoeren zonder dat er iemand mij arresteert.
ik heb er notabene nog belasting voor betaald ook nog.

en ja je spoort inderdaad niet als je de roker een crimineel noemt.
In jouw gedachtengang is een karbonade eter al een duivels persoon.
Een roker werk niet minder en niet minder hard, feiten feiten feiten.peukpauze’s moet in de vrije tijd.

Irrationeel is dat je de mensen beperkt in hun persoonlijke vrijheden en dat die shit weer wettelijk geregeld dient te worden met een buts aan controlerende kut ambtenaartjes terwijl wij mensen het ondering wel eens zouden kunnnen worden.

Alsof jouw tere longetjes erop vooruit zullen gaan na het algemene rookverbod.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 lostboyscout

Het moge duidelijk zijn. Rokers zijn tegen het rookverbod, niet-rokers voor. Jammer voor de rokers dat er alleen meer niet-rokers zijn!

Ik kan alleen zeggen dat ik behoorlijk geradicaliseerd ben sinds mijn vader terminaal ziek is van de COPD en longkanker. Kort gezegd. Roken, dat doe je je kinderen toch niet aan!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 S’z

Afval-levensduur van peuken : + 5 jaar. Belangrijk dus dat een overheid die een rookverbod invoert, ook een peukenbeleid invoert. M.a.w. aparte artikels over verplicht aantal asbakken waar er wel gerookt wordt, zéker als dat de openbare ruimte is. Zéér treurig dat je in België zoveel mensen op straat ziet roken sinds toename rookverboden werkplek + horeca, en dat je er zo zelden asbakken naast ziet staan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 zmc

Men moet gewoon biologisch afbreekbare filters verplicht stellen. Bij voorkeur met wat leuke bloemzaadjes erin. Maar dat geldt natuurlijk voor al die gore troep die we produceren. Ik kan er werkelijk met mijn hoofd niet al die gore pvc/piepschuim/* troep uberhaupt nog verkocht mag worden. Cradle to cradle dit en dat. Hoe moeilijk kan het zijn. En anders moeten we allemaal aan de sjek of sigaren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 martha

Anoniem ik rook maar ik drink niet Ik walg van de alcohol lucht als mensen tegen je praten bah hoop dat ze op schiphol ook snel een drank verbod gaan doen is de lucht helemaal fris En trouwens als ik wil roken op schiphol ga ik er gewoon bij de koffers weer uit geen probleem alleen jammer voor de controle boys krijgen ze meer werk (wel even je taxfree in een kluisje doen die mag je niet meenemen naar buiten) ik koop trouwens niks geen rookplekken geen geld uitgeven aan de hitler practijken van schiphol

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 S’z

Inderdaad, voor wanneer de cradle to cradle sigaretfilter ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 Grobbo

Update: Amsterdam had het inderdaad lastig met rokers op straat: http://www.telegraaf.nl/binnenland/3348558/___Asbak_voor_kroeg_moet_kunnen___.html?p=11,2

 • Vorige discussie