1. 1

  Naja, GDP bleek ook niet zo’n objectieve graadmeter als aangenomen, dus waarom niet eens wat anders erbij gepakt. Wel opvallend toch dit “linkse” instrument van Sarkozy. Zou die op bezoek zijn geweest in Bhutan?

 2. 2

  Hi Bismarck,

  Waar ben jij mee in de war dat je geluk aan links relateerd. Ik vermoed dat dit een onbewuste uiting is van gevoel diep in je waar je correct aanvoelt dat er relatie bestaat tussen ongeluk en recht:-p

  Er gebeuren vreemde dingen in je hoofd. Hersenonderzoeker Dick Swaab weet wel raad met dit soort domme opmerkingen; het ligt in je aard en je bent vergeven;-p :

  ‘Waar zijn onze hersenen goed in?
  Vooral in het herkennen van patronen, dus in het verwerken van beelden, en het associëren van informatie.
  En, gaat het ook wel eens mis?
  Het gaat voortdurend mis.
  (lacht) Wat is daar het effect van?
  Nou, je legt verbanden die er niet horen te zijn, dat doe je voortdurend. Je probeert, ons brein probeert steeds maar verbanden te leggen, en die verbanden worden vaak verkeerd gelegd.
  Kunt u daar voorbeelden van geven?
  Ach, kinderen die groeien al op met het leggen van verbanden, en leggen hele magische verbanden, tussen het maken van drie voetstappen en een gebeurtenis in de buitenwereld, en dan proberen ze weer drie voetstappen te maken en denken dat het zich zal herhalen. Daar zijn we op gebouwd.’

 3. 3

  relateerd –> relateert
  recht –> rechts

  Nou stond ik wel vooraan toen de hersenen werden uitgedeeld, maar blijkens ook niet bugvrij.. .gelukkig ik ben mens.

 4. 4

  @2: Mwoa, ik hang het meer aan de “rechtse” (notice de aanhalingstekens, ook in #1) pre-occupatie met geld en economie.

  Stel een wethouder komt met het idee om een rondweg om de stad te bouwen, dan is de eerste vraag vanuit rechtse hoek (zeg VVD) “Wat kost dat?”, terwijl er vanuit de linkse hoek (stel GL) eerder vragen komen als “Hoeveel geluidsoverlast gaan mensen daarvan hebben?” of “Gaat dat niet dwars door een natuurgebied heen?”.

 5. 6

  @4 Ik zou zeggen dat pre-occupatie met geld meer een westers ding is dan een politieke. Bij “linkse” clubs als de vakbonden en de SP gaat het maar over 1 ding geld, geld en nog eens geld. Iemand die minder verdiend dan zijn baas, wordt voordurend voorgespiegeld dat hij “minder” is, tot om tienden van procenten gaat het. Heel wat mensen in Nederland zouden een stuk gelukkiger zijn als die obsessie een tandje minder was.

 6. 8

  @6: Vakbonden zijn niet persé linkse clubs. Het zijn werknemers/werkgevers belangenverenigingen. Je hebt daar ook rechtse varianten van (CNV, LTO, MKB). Deze organisaties zijn voor een groot deel one-issue partijen, die zich eigenlijk alleen bezighouden met arbeidsvoorwaarden (waar loon een grote component van is).

  Bij de SP is geld gewoonlijk niet eerste prioriteit. In hun Kernvisie komt het hele woord niet voor, tegen twee keer in de Beginselverklaring van de VVD (hetzelfde geldt voor economie/economisch). Dat zegt toch ook wel iets denk ik.

 7. 11

  De ene vertegenwoordigt werknemers, de andere werkgevers. Of je focused op het vertegenwoordigen op zich, maarja, Natuurmonumenten is ook een belangenorganisatie.

 8. 12

  @11: Beide dus deelbelangenvertegenwoordigers (en vaak voor een bepaalde branche), die zich bovendien concentreren op arbeidsvoorwaarden (nogal een ander doel dan natuurmonumenten).

 9. 13

  Ah, maar bracheverenigingen focusen zich niet op arbeidsvoorwaarden, per definitie niet zou ik zeggen: ondernemers/kapitalisten zijn geen arbeiders. Zij richten zich op ondernemersvoorwaarden (nogal een ander doel dan de bonden).

  Maar goed, je lijkt me iemand die goed kan nadenken, maar soms hecht je teveel waarde aan je letterlijke woorden ipv de inhoud ervan. Vakbonden en brancheverenigingen aan elkaar gelijk stellen omdat ze allebei een bepaald economisch deelbelang vertegenwoordigen is natuurlijk geen logica. What’s next, de consumentenbond?

 10. 14

  @13: Maar ondernemers arbeiden toch het hardst?

  /geenstijl

  FF geen kidding, ondernemersvoorwaarden zijn gewoon ook arbeidsvoorwaarden. Ik vermoed dat wat je over mij zegt hier juist op jou van toepassing is. Het verschil werknemer/werkgever is hier een redelijk irrelevant gegeven. Beiden gebruiken een belangenvertegenwoordigende koepel om hun arbeidsvoorwaarden zo gunstig mogelijk te krijgen/houden. Wat dat betreft onderscheiden ze zich van consumentenbond of natuurmonumenten, die zich op heel andere aspecten richten.

  Punt in deze discussie is dat koepelorganisaties die zich met arbeidsvoorwaarden bezighouden, ongeacht hun politieke signatuur, veelal met geld bezig houden (tot in de tiende procenten, als ze goed bezig zijn), omdat geld nu eenmaal zo’n beetje de belangrijkste arbeidsvoorwaarde is (ook al zijn er mensen die dat natuurlijk heftig zullen ontkennen).

  Het is dus suf om te stellen “Bij “linkse” clubs als de vakbonden gaat het maar over 1 ding geld, geld en nog eens geld.”, omdat dat niets met het links of rechts zijn te maken heeft, maar met het doel van de club “vakbond” (slash brancheorganisatie).

 11. 15

  FF geen kidding, ondernemersvoorwaarden zijn gewoon ook arbeidsvoorwaarden

  Maar wel een hele aardige: volgens mij kun je zelfstandigen dingen laten doen die arbotechnisch helemaal niet mogen. Je geeft ze geld voor een klus, en ze zoeken maar lekker zelf uit hoe ze dat oplossen. Een werknemer zal dan gaan piepen over beschermingsmiddelen, en kan met een telefoontje naar de arbeidsinspectie de pleuris laten uitbreken; voor een zzp’er is het ‘eigen verantwoordelijkheid’.

  (*even terzijde: geen idee hoe dat zit bij ingehuurde klussen, maar op ‘eigen terrein’ werkt het zeker zo..)