Na een acht maanden durend juridisch gevecht is eindelijk de laatste uitslag van de Amerikaanse Senaatsverkiezingen binnen: oud-komiek Al Franken heeft zittend Senator Norm ‘goedkoop apartementje‘ Coleman verslagen. Het Hooggerechtshof van de staat besloot unaniem dat er geen reden was de uitslag nog verder te betwisten. Coleman heeft daarop zijn verlies erkend, zodat Franken benoemd kan worden.
Langdurige juridische strijd
Coleman had heel lang zijn best gedaan om de uitslag in twijfel te trekken door te wijzen op vermeende ongerechtigheden bij het tellen van de stemmen. Het verschil in stemmen was namelijk beperkt tot maar een paar honderd, zodat een kleine wijziging in het toewijzen van de stemmen de uitslag al had kunnen doen kantelen en in dit soort krappe verkiezingen ontstaat altijd discussie welke stemmen geteld mogen worden.
Als de uitslag erg dicht bij elkaar ligt, vindt volgens de kieswet van Minnesota automatisch een hertelling plaats. Hierbij worden ook stemblijetten gescreend op de intentie van de kiezer. Als iemand bijvoorbeeld niet netjes een kruisje heeft gezet, maar bijvoorbeeld van alles heeft doorgekrast en vervolgens Koolman in de marge heeft geschreven zou je kunnen afleiden dat de stemmer Coleman wilde kiezen. Zoals je begrijpt, levert dat altijd grijze gebieden op, en dus ook voldoende aangrijpingspunten om lang door te gaan met rechtzaken aanspannen tegen de interpretatie van verkiezingsbiljetten. Om de conflicten nog een beetje binnen de perken te houden zijn beide campagnes overigens betrokken bij de hertelling. Bij twijfelachtige biljetten werden waarnemers van beide campagnes om hun mening gevraagd, zodat biljetten waar beiden het over eens waren in ieder geval geen deel meer zouden uitmaken van eventuele procedures.
Ondanks de lange juridische procedure was de kans dat Coleman nog tot winnaar zou worden uitgeroepen uitermate klein. Hij wilde met z’n rechtszaak zorgen dat een aantal biljetten alsnog werd meegeteld, maar tot dat moment was elke verruiming van de hoeveelheid biljetten in het voordeel van Franken uitgevallen. Niet zo gek, want de meeste twijfelachtige biljetten kwamen uit de armere districten die meestal neigen naar de Democratisch kandidaat. Dat was Franken. Het was dus meer juridisch opportunisme en proberen Franken af te schilderen als de onterechte winaar dan dat de Republiekeinen echt dachten deze zetel nog te kunnen winnen.
Democraten nu op supermeerderheid in Senaat
Ook hielp het hen enorm in de Senaat, omdat zij hiermee de Democraten een zetel onthielden. Dit is nogal een belangrijke zetel, omdat de Democraten na het overlopen van Arlen Specter uit Pennsylvania nu een 60-40 meerderheid in de Senaat hebben. Hiermee kunnen zij zogenaamde filibusters onmogelijk maken en dus eenvoudiger nieuwe wetten door de Senaat loodsen.
Dat komt erg goed uit, want Obama is na de eerdere legislatieve successen nu toegekomen aan de moeilijker klussen van zijn agenda. Zowel zijn zorgplan als zijn carbon-tax kunnen nog stevige gevechten worden en met Franken heeft hij er in de Senaat weer een sterke medestander bijgekregen. Franken was uiteraard erg opgelucht dat de lange en harde verkiezingsstrijd eindelijk over was.