Fractieleider in de media en jonge Kamerleden in de Kamer?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De NRC heeft in samenwerking met Maarten Marx een mooie data set online gezet. Van alle kamerleden, van het laatste jaar de deelname aan plenaire parlementaire debatten, inclusief woordgebruik, en deelname aan radio en televisie programma’s en mentions in de NRC. Leuke data om naar te kijken. Op advies van Liesbeth van Tongeren ga ik eens kijken naar de positie van GroenLinks.
Aantal debatten per Kamerlid/fractiegrootteDe activiteit van Kamerleden hangt sterk af van hun lidmaatschap van een fractie: leden van kleine fracties zijn aanzienlijker actiever. Een SGP’er doet 60 debatten, een PvdD’er doet er 40. PvdA’er of een VVD’er doet er gemiddeld maar een stuk of 10. De andere partijen liggen tussen die twee extreme. Wat opvalt is dat een aantal partijen het minder doen dan andere ongeveer even grote partijen. Een PvdD’er zit ver onder een SGP’er. Een CDA’er doet meer dan een PVV’er, een PvdA meer dan een VVD’er en een D66 doet meer dan een GL’er. De SGP loopt alle debatten af, de PvdD is selectiever. De PvdA zal als oppositiepartij aan meer debatten mee doen dan de VVD. GroenLinks is (net iets) minder actief dan D66. Dat lijkt zo omdat Niels van den Berge niet in de data set zit omdat hij maar voor een aantal maanden Kamerlid was als plaatsvervanger van Mariko Peters.Multidimensionale schalingsanalyseDeze figuur is gebaseerd op een multidimensionale schalingsanalyse van de data over debat en mediadeelname. De zwarte lijnen geven weer hoe bepaalde onderwerpen samenhangen met het model.

Wat weten over de GroenLinks Kamerleden? Er is data verzameld over de deelname van Kamerleden aan plenaire parlementaire debatten, aan radio-programma’s, TV-programma’s en het vermeld worden in de NRC. Ik heb de patronen hierin geanalyseerd en dat leidt tot het figuur hierboven. De lijnen geven weer wat bepaalde Kamerleden in meer of mindere mate doen: Sap verschijnt veel in het NRC en op de radio. Klaver, Van Gent en Dibi spreken veel in de Tweede Kamer. Sap en Dibi komen relatief vaak op de televisie.

Er zijn vier clusters waarneembaar: Sap komt met name veel in de media in is relatief inactief in de Kamer. Er staan maar 13 debatten op haar naam. Daarmee is het een-na-minst-actieve Kamerlid. Alleen als het Chefsache is komt Sap naar de kamer. Sap verschijnt wel veel in de media: in het NRC, op de radio en de televisie is Sap het meest geziene Kamerlid. Het tweede cluster wordt gevormd door Klaver en Voortman, deze zijn het actiefst in de Kamer: beide hebben 38 debatten op hun naam en daarmee zitten ze in de top 10 meest actieve Kamerleden. Van Gent en Dibi zitten er tussen in: relatief veel Kamerverschijningen en relatief veel verschijningen in de media. Daarnaast zijn er Kamerleden die weinig actief zijn in de Kamer en in de media: El Fassed, Braakhuis en Van Tongeren zitten daartussen, ook Grashoff (pas sinds kort Kamerlid) en Peters (lange tijd uit de Kamer door zwangerschap en ziekte). Er is geen relatie tussen de activiteit in de Kamer en de activiteit in de media: er zijn Kamerleden met veel media aandacht en weinig activiteit in de Kamer (Sap), met veel activiteit in de Kamer en de media (Dibi, Van Gent), met veel activiteit in de Kamer maar weinig inde media (Klaver, Voortman), met weinig activiteit in de Kamer en de media (de rest). Alleen als we Sap als fractievoorzitter buiten beschouwing laten is er een matige relatie waarneembaar tussen activiteit in de media en in de Kamer, waarbij met name televisie-optredens samenhangen met optredens in de Kamer.

Wat opvalt dat is aantal mediaverschijningen afhankelijk lijkt te zijn van eerder lidmaatschap van de kamer: Sap, Van Gent en Dibi waren alle drie al lid van de kamer en krijgen relatief veel media aandacht. Voor activiteit in de kamer is ervaring minder van belang: Klaver en Voortman doen veel debatten terwijl ze nieuwe Kamerleden zijn. De meest actieve Kamerleden zijn Klaver, Voortman, Dibi, Van Gent en Braakhuis. Twee ervaren rotten (Dibi en Van Gent) en drie Kamerleden met relatief zware hervormingsagenda’s: financiën, sociale zaken, onderwijs en volksgezondheid. Naast ervaring lijkt dus ook de portefeuille heel belangrijk: dat is een Kamerlid zijn allerlei belangrijkste bezit.
[cmon]

Reacties (4)

#1 Linda

Heel interessant! Bedenk alleen wel dat er buiten de plenaire zaal nog meer gebeurt. Denk aan de algemeen overleggen. Daar heeft een GroenLinks-kamerlid er ook al gauw een stuk of 100 van.

  • Volgende discussie
#2 Ernst-Jan

En dat is dan dus ook wel weer dan wel grappig wand dan zijn dus die fracties van de politiek en dan hebben ze van die fracties partijen en zo en dan doen ze van stemmen teminste de mensen en ik doe dan ook wel is mee en dan heb je van vroeger die computers maar nu velletjes papier en dat is me een gedoe om dat in te vullen teminste dat dacht ik eerst maar het valt dan dus wel toch wel mee en dat heb je soms

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Inkwith Barubador

Dat kamerleden bij kleine partijen gemiddeld aan meer debatten meedoen, is geen verrassing. Zij kunnen namelijk niet aan spreiding van taken doen, zoals grote partijen dat wel kunnen. Dat wil dus niet automatisch zeggen dat kleinere partijen actiever zijn. Als er iemand voor een TV-programma wordt gevraagd, kan de VVD zo 4, 5 of meer mensen optrommelen. De PvdD kan er dan maar 1 of 2 sturen, en dan natuurlijk steeds dezelfde.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

“en dan hebben ze van die fracties partijen en zo en dan doen ze van stemmen teminste de mensen en ik doe dan ook wel is mee”

Ernst-Jan is niet alleen een bot, maar ook nog 2e Kamerlid?

  • Vorige discussie