1. 1

  “…as are marriages with more than two people”

  Huh? Polygamie is toch ook bij ons verboden?

  “the European Union refused to acknowledge the Christian roots it its new Constitution”

  Nee: dat debat is America is wél uitgemaakt…

 2. 3

  Dus ik begrijp dat het verwijt is dat we niet kerkelijk genoeg zijn ? Nou, dan verwijt ik die Yanken dat ze ‘neighbour’ niet goed spellen.

  @prometeus; d’r waren d’r toch laatst ‘es in Brabant drie een geregistreerd partnerschap aangegaan ? ’t Is al weer uit, inmiddels, geloof ik, maar toch.

 3. 5

  Ik vond dit voor Fox nog behoorlijk meevallen, en met een aantal waarheden die hier niet zo benoemd zouden worden.
  “No European leader will talk as openly about faith as our president Bush” klopt
  “Many Europeans regard religion as something toxic” klopt
  “while legalization of pot is probably still several years off, people are already talking about the idea” klopt
  Verder wat #3 zegt.

  reporatage over Zweden vanuit de andere kant van het Amerikaanse opiniespectrum 1 | 2

 4. 6

  @4: “No European leader will talk as openly about faith as our president Bush” klopt

  Dan heb je toch niet zitten opletten. Er lopen er hier een aantal minstens zo zeer mee te koop (en wat erger is, bij hen krijg je itt. Bush nog het idee dat ze het menen ook).

 5. 9

  @8: Tony Blair? Merkel stopt haar religieuze geaardheid ook niet onder stoel of bank en hetzelfde geldt voor onze premier en vice-premier. Zo’n beetje de helft van de Europese regeringsleiders is nota bene lid van een openlijk religieus geïnspireerde partij, dat gaat nog wel iets verder dan de in de VS (waar op papier ook nog zoiets bestaat als scheiding van kerk en staat, iets dat je in veel Europese staten niet tegenkomt).

 6. 10

  @9 Zeggen dat je religieus bent/doet is nog heel wat anders dan continu “God bless America” zeggen, juist andersom dus. Als JP hier ook maar één keer zegt een maatregel te nemen vanuit religieus oogpunt is het land (terecht) te klein.

  Het Ctje in CDA vind ik een stuk minder op de voorgrond staan dan bijvoorbeeld het religieus-conservatisme van de Republikeinse Partij in de VS. Dit is best wel schokkend

 7. 12

  @10: “Religion does not often enter into discussions of the real issues, observed Stark … Religion may subtly affect the style, but not the subject of debate.”

  En dat is in Nederland toch echt wel anders. Hier worden vanuit religieuze motieven wetten gemaakt en hangt het stemgedrag van de SGP voor 100% af van wat zij denken dat de bijbelvisie op het onderwerp is.

 8. 13

  #10; ik denk dat het ook andersom opgevat kan worden: ‘god bless the USA’ is een soort ‘Alluha Akhbar’ – een stopzinnetje. Mensen zijn, zoals ze bijvoorbeeld ook in zuidelijk Europa nog zijn, allemaal ‘religieus’. Tenminste, daar gaan ze van uit. En ze zijn het ook niet echt, het is meer iets cultureels. Ik heb Amerikaanse familie, en die mensen zijn echt zo goddeloos als je ze maar kan krijgen, en toch gaan ze naar de kerk. Af en toe. Waarom ? Nou ja, het hoort een beetje bij de opvoeding ofzo. Een concreter antwoord krijg je niet. En trouwen doe je ook in de kerk, tenslotte. Daar staat de vlag van het Vaticaan gebroederlijk naast de stars and stripes achter het altaar.

  Hier in Nederland hebben we daar al een tijdje een probleem mee: islam – een religie of een cultuur ? jodendom – hetzelfde laken een pak; wat is het ? Maar voor deze mensen is dat geen mysterie. Ze weigeren het alleen uit te leggen; hun religie is iets cultureels. Hun cultuur is onder andere religie. Zo had ik ook ooit eens een discussie met een Portugees:

  – Geloof je ?
  – Eh, ik ben wel katholiek.
  – Ben je katholiek ?
  – Ja, ik ben toch gedoopt ! Trouwens, iedereen is katholiek.
  – Maar geloof je ?
  – Nou nee.
  – …

 9. 17

  De Amerikanen hebben ook een stuk geschiedenis niet / anders meegemaakt, dat Europa nogal intens heeft beleefd: zending en missie bedrijven in de rest van de wereld, en de kater die dit later opleverde. Toen Amerika eenmaal een grootmacht werd was de bloeiperiode van kerstening van de wereld al voorbij. Europa heeft de laatste halve eeuw heel anders beleefd dan Amerika: WOII kwam tot een einde via bevrijding door een ander (Amerika), daarna de dekolonisaties, vervolgens de kater over de zegeningen van kerstening en christendom in het algemeen.

  Daarnaast: sociale zekerheid stelt weinig voor in Amerika. Als een Amerikaan geld wil lenen gaat hij in veel gevallen naar de kerk. Voor hem een goede reden om lid te blijven. Het waren de Amerikaanse kerken zelf die deze conclusie trokken na een vergelijkende studie met Europese kerken.