Foute soja in Amsterdamse haven

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Op dit moment voeren Milieudefensie en Cordaid actie in de Amsterdamse haven bij een schip vol Braziliaanse ‘foute soja’. En omdat de oude media het te druk hebben met het zoveelste retrospectief van de moord op vanGogh en/of de levensgevaarlijke radicalisering van ‘anderhalve man en een paardekop’ bericht Sargasso maar even over de wat wereldsere zaken:

Nordmoritz Het schip Nordmoritz wat momenteel in de Amsterdamse haven ligt vervoert Braziliaanse soja voor importeur Cargill. Deze soja is afkomstig uit gebieden waar sprake is van slavernij, illegale landonteigening en kap van tropische bossen. Het overgrote deel wordt verkocht aan de veevoederindustrie. Omdat veevoerproducenten, veehouders en slachterijen nauw samenwerken, kan worden vastgesteld welke slachterijen het vee verwerken dat met deze foute soja is gevoerd. De bedrijven Vion (Dumeco), de grootste vleesverwerker van Europa, en Plukon Poultry (Friki), Nederlands grootste pluimveeslachter, zijn hierbij betrokken. Beide bedrijven zijn vaste leveranciers van Albert Heijn en Laurus (Super de Boer, Edah en Konmar), aldus Milieudefensie en Cordaid. Nederland is na China de grootste soja-importeur ter wereld.

Wie meer wil weten kan verder lezen in een zojuist uitgebrachte ketenstudie: Van Oerwoud tot Kippenbout (pdf)

Reacties (11)

#1 Arduenn

Bij keuringsdienst van Waarde was er ook een aflevering over foute soja en hoe die via onze varkens in onze magen belandde.

Hou toch op met die blokkade. Dat schip draait heus niet om. Misschien is het wel zo effectief om mensen die wat om het milieu geven in te lichten over alternatieven, zoals minder en biologisch vlees eten. Met de toevoeging ‘minder’ is biologisch vlees bovendien diervriendelijker, gezonder en niet per sé duurder. Het slagersmes snijdt in dat opzicht minstens aan drie kanten.

 • Volgende discussie
#2 Arduenn

Pardon, vier, nee vijf kanten… Wacht, even tellen:

Biologisch en minder vlees, de voordelen:
– Minder ontheemding van indianen
– Minder GM-soja in het wild
– Minder slavernij
– Minder ontbossing
– Minder dierenleed
– Minder cholesterol en verzadigde vetten in ons bloed
– Minder hart-en-vaatziektenleed
– Meer mensen in het arbeidsproces
– Minder ziektekosten
– Een beter geweten
– Minder milieudefensietuig op straat

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

Een schip tegenhouden, nee dat lukt je niet met een spandoek. Misschien wel met zeemijnen, maar dat is verboden, voor NGO’s dan…

Een blokkade levert wel publiciteit, als de media tenminste niet te druk zijn met navelpluis pulken. En dat laatste daar vrees ik voor, dus Sargasso zal wel weer het enige gevestigde medium zijn die dit nieuws oppikt…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 jeroenemans

http://www.foxnews.com/story/0,2933,174489,00.html

WAt een held!!! is er ook een manier om dit soort berichten direct up te loaden of zoiets? (dit is gewoon direct van FARK geplukt overigens)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Arduenn

En dat laatste daar vrees ik voor, dus Sargasso zal wel weer het enige gevestigde medium zijn die dit nieuws oppikt.

Zo dan (alwaar u al uw vragen aangaande genetische modificatie kwijt kunt).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Carlos

Ha! Twee gevestigde media, reeds !!!

@jeroenemans: je kunt ons altijd mailen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 nove

Ter opfrissing over waarom en waarover het gaat geef ik de tip van Mevr. Elisa van Misdruk graag door. Zeer esoterisch, dat Forest Forever Lekker zwerven en wegdromen met prachtige plaatjes van bossen en oerbossen. Prinses Irene, leest U mee ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 fritzie

Carlos,
“Deze soja is afkomstig uit gebieden waar sprake is van slavernij, illegale landonteigening en kap van tropische bossen. Het overgrote deel wordt verkocht aan ….”

Bel Maxima even op, haar vader is bekend op dat terrein als grootlandbezitter en lid van een junta. Die weet wel hoe je zulke klusjes moet opknappen.

En Misschien kan, ‘At your service’- rosemuller dan gelijk over haar schouder meekijken of ze het leuk doet ?
Leuk he, die linkse jongens, die kun je voor alles inzetten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Caprio

‘foute soja’ vertel dat de arme soja pachter in Brazilie die er zijn brood mee verdient maar eens, of erger: zijn arme 5 kindjes, die bijna waren ‘geadopteerd’ door een Nederlands kinderloos gezin voor $50k per stuk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Carlos

Nee Caprio, je hebt een verkeerd beeld van de werkelijkheid. Voor die arme boeren moet je bij de landlozen zijn die zijn verdreven door de machtige sojaboer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 fritzie

‘Hmm, hoe was het ook al weer? Eigen verantwoordelijkheid een vies woord. Jammer dat eigenverantwoordelijkheid ook geldt als men (soja) producten koopt. Om te eindigen met: Pers geen Zuid Afrikaan uit; Boycot Outspan ! ( voor de oude lullen onder ons) Eigen verantwoordelijkheid eerst !

 • Vorige discussie