Fotos des Tages – Tropical Shia’ism

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol


Foto’s van Nigerianen die marcheren met de portretten van Nasrallah en Khomeini. Als Leon de Winter nog columnist was had dit ongetwijfeld een vlammend Einde-Der-Tijden betoog opgeleverd. Maar die tijden zijn voorbij… France24 Observers ging opzoek naar het werkelijke verhaal achter deze foto’s die al bijna één jaar op het internet circuleren onder met name Libanese expats. Hassane Souley is onderzoeker aan de universiteit van Poitiers. Hij bestudeert de opkomst van de Islam in Niger en Nigeria, zijn analyse: It’s what I call “tropical Shia’ism” (France24 + extra foto’s)

Reacties (4)

#1 larie

Ik kan niet de pointe vatten in deze geachte posrter. Maar wat ik, uit eigen ervaring, zag, weet en voel is dat noord Nigeria een hel is. Was U niet onlangs afgeraden, vanwege, die regio te bezoeken ?

Kreeg jaren brieven vanuit die regio om advies over dit en dat.
Nu , als ze er al komen die brieven , een pijnlijk schreeuw tegen de Islamitische terreur ter plekke.()*&*&%^&*%^$&^% duizend bommen en granaten. Chinese meneren/dames zie je overal momenteel ? Ik heb zo onderhand stelling genomen in deze.

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Hassane Souley relativeert de directe betrokkenheid tussen Nigeriaanse islamisten en Iran/Hezbollah. Een gevoel dat deze betrokkenheid er wel zou zijn wordt door deze foto’s bij velen waarschijnlijk wel opgeroepen, ongetwijfeld niet in de laatste plaats bij de door mij aangehaalde Leon de Winter. Of de opmars van de fundamentalitische Islam in Nigeria wenselijk is is wat anders, die sharia daar maakt veel kapot inderdaad. Overigens is mij een bezoek aan de Delta ontraden, vanwege de terreur rondom de oliewinning.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 larie

Relativeren..my tune also. De door Souley aangehaalde ontkoppeling is mijnszinziens correct maar daarom des te riskanter voor de evenwichtigheid van de dingen zeg maar. Slecht bestuur van landen/regio’s werkt een vlucht naar vage maar veelbelovende (na de dood dan) “Boekenleer’ in de hand.Overal mind U..ik leef op het puntje van de baiblebelt..zo zijn r veel op onze aarde.

Die oliepijplijn..Schemer en dan ineens een horde met plastic jerrycans en.sigaret in de mondhoek…en dan, machette..en dan een gat en dan gejuig en dan ..patsboemknal…zucht.

Leon de Winter, tja.. is zeau…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@2: Een directe betrokkenheid bij Iran/Hezbollah zou ook wat vreemd zijn, zeker aangezien maar een kleine minderheid van de Nigerianen (en al helemaal van de inwoners Niger, hoe noem je die eigenlijk?) Shi-iet is. Dat zou zo ongeveer overeen komen met een Staphorster betrokkenheid bij de IRA.

  • Vorige discussie