1. 5

  Beetje heftig [email protected], vandaag was ik winkelspelen “wat is een doos en hoe haat het bij de kassa enzo” met iraki’s in asielzoekerscentrum (mannen met vleeshaakwonden door hun schouder, was de hobby daar, ophangen aan een vleeshaak)..wat denkt u hoe zij over jou statement zouden reageren?

  Vorig jaar gooiden ze aktievoerders met dergelijke ideeen uit het raam.

 2. 6

  Heb nu al spijt DP van m’n reactie , ik waardeer je bijdragen. Zoals immer wordt nooit iets gevraagd aan diegene waarover we praten, nieuwkomers en mensen die SH ontvlucht zijn. De mensen in het land zelf kan je niets vragen..te vers..te angstig.

  Ik sla altijd op tilt als er weer een vinger naar , in dit geval de VS, wordt gewezen omdat het hier MAG en daar niet.

  Ga eens met iraki’s, hele fijne mensen, op de thee en luister en ik bedoel niet zoals die *()^&^%*^%$n in Amsterdam op de thee gaat.

 3. 8

  @larie,

  Die larie :) Ik heb geen statements gemaakt en ook geen vinger naar de VS gewezen, ik was nog niet toe gekomen aan een moreel oordeel over het een of ander. Ik verwees slechts naar een artikel van iemand die al jaren in die regio als journalist werkt en uit eerste hand ervaringen opschrijft. Ik zal het thuis nog eens na moeten lezen (beter maar niet op mijn werk hier ;), maar ook hij velt geen moreel oordeel geloof ik, slechts een beschrijving van feiten, van de wat minder rooskleurige kant wellicht, maar die is er ook.

 4. 9

  De tweede foto van boven, links is gemaakt op het vliegdekschip waar Bush trots verklaarde dat ze de oorlog in hadden gewonnen. Gisteren, vier jaar later, kon de wereld hem horen zeggen dat het niet dagen of weken maar maanden gaat duren.

  De officiële cijfers: circa 1,5 miljoen Irakezen zijn gevlucht, tussen de 60.000 en 150.000 zijn gestorven aan de gevolgen van de oorlog en slecht één op de vijf Iraki’s heeft vertrouwen in het leger om de orde te herstellen. Het afgelopen jaar was het ergste jaar in Irak sinds het uitbreken van de oorlog. In Bagdad is een min of meer totalitaire regime die orde bewaard. Kanttekeningen die daar bij gemaakt moeten worden zijn dat door herpositionering van troepen het werkterrein deels verplaatst is en dat dergelijke controle op de lange termijn niet te handhaven is indien er niet vanuit de bevolking een controlerende bureaucratie ontstaat.

  Goed nieuws komt vooral uit het Koerdische deel van het land, daar is het relatief rustig en lijkt de economie op te bloeien. Helemaal zonder gevaar is het daar niet omdat de koerden zich steeds autonomer gaan opstellen en er daardoor op den duur een sterke afscheidingsbeweging kan ontstaat die onafhankelijkheid gaat eisen. Treffend voorbeeld was een reportage vorige week waarin een grensbewaker van het gebied consequent Koerdistan noemde.

 5. 10

  En ik vel gatverdrie wel een moreel oordeel stelletje stinkdieren.

  Hier nog wat over die vorige heldhaftige oorlog:
  ‘Regering-Karzai corruptste in 30 jaar tijd’
  KABUL – De regering van president Hamid Karzai is de corruptste die Afghanistan in meer dan dertig jaar tijd heeft gekend. Dit vindt meer dan 60 procent van de Afghanen, aldus een opiniepeiling die maandag is gepubliceerd.

  Maar goed, nog even volhouden jongens; de fascisten zijn bijna verslagen. Jullie zijn goed bezig.

 6. 11

  Nogmaals ekskuus MP, was een nare dag met nare verhalen van gevluchte iraki’s..dat stemde me wat.. uit balans.

  Zo van verre of een ‘journalistenbron’ is toch wat beperkt.

  Het echte probleem om een oordeel, sort of, te vellen is dat voor de bewoners van Irak (de overblijvers) het vrijwel onmogelijk is een onbevangen uitspraak te doen…je bent dood als je zomaar wat zegt.

 7. 12

  @larie,

  Ja maar die dreiging op zichzelf al is een aanwijzing lijkt mij. Dat schrijft die journalist ook, hij zit daar volgens mij echt hoor larie, tussen de ellende. Ik zou niet 1-2-3 afgaan op wat Bush zegt.

 8. 13

  Maar MP, ik ga op niemand af (en zekrr meneer Bush niet, teveel agenda’s)..achterdochtig type wat berichtgeving aangaat.
  Bush, ik zag de inval wel zitten mind you, heeft geen visie getoond en er een puinhoop van gemaakt.

  Wat ik stel is dat het van de ene puinhoop naar en andere puinhoop is gegaan..nothing changed, jan en mien met de pet zijn zoals gewoonlijk de lul.

 9. 18

  @9: Kan ontsaan, gaat eisen? De koerden hebben verdomd goed door dat zolang de rest van Irak zo met zichzelf bezig is, ze de facto onafhankelijk zijn. Ze gebruiken nu al hun eigen vlag, hebben hun eigen leger, wat is het verschil met onafhankelijkheid? Ze roepen het alleen niet officieel uit, simpelweg omdat de de facto onafhankelijkheid dan in gevaar komt (turken die gaan tegensputteren), maar Bagdad zal het niet moeten wagen om terug te komen ze iets te vertellen.

 10. 19

  Precies Maar hoe zie je die toekomstige verhouding met Turkije @Bismarck? In menig turks en/of Koerdisch eethuis is het beduidend minder ontspannen geworden.

  Niet zo lang geleden ergens na het Koerdisch eten, een dans..mannen aan elkaar met de arm, dolle pret ik mee en dan….de eerste in de rij maakt en gebaar met de hand (duim en wijsvinger in een soort van cirkeltje) en het was alsof de temperatuur -270 werd (gebaar is ‘grijze wolf)..

  Niet eerder in deze context meegemaakt..ben snel vertrokken.

 11. 21

  @19: Dat bedoel ik, gewapende vrede, zolang de koerden zich niet officieel van Irak afscheiden. Dat kan dus in de toekomst nog problemen opleveren zodra er in Bagdad weer een centrale regering zit die zich buiten de groene zone kan wagen. Die zullen allicht wel weer eens wat belasting uit Koerdistan willen zien en dan kan de vlam er wel inslaan.

  Natuurlijk zijn er nu al wat strubbelingen rondom de afpaling van de grens Koerdistan-rest Irak, maar dat is niets vergeleken met wat kan gebeuren als de turken er zich militair mee gaan bemoeien.

 12. 22

  @18/19
  Inderdaad, ze stellen zich steeds autonomer op. Naarmate dit succesvoller blijkt zal het zelfvertrouwen toenemen en de roep om volledige onafhankelijkheid steeds sterker worden. Vooralsnog maakt de VS overal en in alle lagen uiteindelijk de dienst uit, ook in het koerdische deel. De VS heeft om strategische redenen nauwe banden met Turkije en zal daarom volledige onafhankelijkheid niet toestaan. Echter zeer ontvankelijk is de VS tot nu toe ook niet gebleken voor Turkse bezwaren, de VS is waarschijnlijk gelukkig met de stabiliteit in het noorden en wil daar niet te veel aan morrelen. De koerden zijn voorlopig verstandig genoeg om te wachten en niet uit de federatie te stappen.

  De meeste mensen kennen de Koerden alleen als slachtoffer en of men het nu wel of niet met hun wens van een onafhankelijk Koerdistan eens is, brave jongens zijn het zeker niet. Het is dus maar sterk de vraag wat voor staat een onafhankelijk Koerdistan zal opleveren. Potentiële conflicten zijn onder andere de betwiste grondgebieden in het noorden die vanzelfsprekend weer veel olie bevatten en de PKK die vanuit Irak in Turkije opereert. Het is helemaal niet vergezocht om te verwachten dat indien Koerdistan onafhankelijk wordt en de volledige controle krijgt over de olievelden rond Kirkuk er op den duur een staat ontstaat met de wil en de middelen om hun broeders in Turkije te bevrijden. Turkije zal dat zeker niet afwachten.