Foto des Tages | Zwarte kerst


De omwonenden van de Kingston kolencentrale in Tennessee werden op 24 december ver(r)ast op een modderstroom van natte koolas (foto’s, filmpje). Dit afvalproduct van de kolencentrale was opgeslagen achter een dam totdat deze dam brak… Het is de grootste milieuramp in zijn soort in de Verenigde Staten. In totaal stroomde 4,3 miljoen m3 zwarte (zware metalen houdende) blubber weg uit het reservoir (NYT), er wordt gevreesd voor de drinkwaterkwaliteit (AP). Zonne- of windenergie zou zo’n ramp nooit kunnen veroorzaken. Ik wens de Nederlandse regering veel wijsheid toe bij het (her)overdenken van haar besluit tot de bouw van vijf nieuwe kolencentrales.

 1. 2

  Zonne en windenergie hadden ook nooit de capaciteit van die elekticiteitscentrale gehaald maar goed dat realistische detail vergeet je liever.
  Mits goed onderhouden en juist toegepast zijn er haast geen risico’s voor opslag of verwerking in asfalt.

  Net als New orleans. Het is maar waar je aandacht aan besteed.

  Dat de total costs nu per kilowatt de pan uit rijzen door vervuiling van het mileu is in de USA geen issue, This is legal , de prijs van het opruimen wordt niet doorberekend, en dat allemaal in de staat waar Al Gore vandaan komt.

  We can change the Hope.

 2. 3

  “Ik wens de Nederlandse regering veel wijsheid toe bij het (her)overdenken van haar besluit tot de bouw van vijf nieuwe kolencentrales.”

  Forget it, gebeurt niet. Gaat om de centen en de deals die NL sluit met buitenlandse regeringen en bedrijven. Rotterdam moet Energiehaven Nummer Eén worden, weet u nog? We moeten De Gasrotonde Van Europa worden, weet u nog?

  Denkt iemand nou echt dat al die landen op Rotterdam gaan varen omdat die Hollanders zulke aardige lui zijn?

  Schei uit zeg

 3. 5

  Ben van mening dat dergelijke incidenten niet als tegenargument gebruikt moeten worden, is iets wat op zichzelf staat. Maar ben zeker tegenstander van de bouw van nieuwe kolencentrales, getuigt van een gebrek aan vooruitdenkend vermogen bij onze regering.

 4. 8

  “Zonne- of windenergie zou zo’n ramp nooit kunnen veroorzaken. Ik wens de Nederlandse regering veel wijsheid toe bij het (her)overdenken van haar besluit tot de bouw van vijf nieuwe kolencentrales.”

  Is die zonne en wind energie daadwerkelijk zo’n reële optie? Zijn alle problemen met het rendement al opgelost? En de opslag van energie van windmolens? En de efficientie van het produceren van die apparaten?

  Waarom wordt er dan nog niet radicaal omgeschakeld?

  Is er dan werkelijk alleen maar “conservatieve”onwil om over te schakelen?

  Of is er misschien ook nog ergens wat nuance te bekennen in dit complexe vraagstuk?

 5. 9

  Nuance, wat een mooi woord Klaplong uw keyboard…
  Het energievraagstuk kent geen silver bullet, dergelijke ongelukken zijn inherent aan de aard van de olie- en mijnbouwsector, bij het voornemen tot de bouw van vijf nieuwe kolencentrales kan je dezelfde vraag stellen: waar is de nuance?

 6. 10

  Als kernenergie geen gevaarlijke afvalstof produceerde, zou het perfect zijn en een silver bullet. Als kernfusie of electrolyse minder energie kostte dan het oplevert, zouden die oplossingen perfect zijn. Ik geloof er best in dat dat nog eens mogelijk is. En wellicht niet eens door moeizame ontwikkeling maar door ‘breaking’ inzichten in de natuurkunde.

 7. 11

  Cool, ff spelen met nieuwe feature.
  Kan nu de reacties van specifieke mensen “highlighten”. En de reacties van de auteur zelf standaard andere kleur geven.

  Nu nog even wat juiste kleuren vinden.

 8. 12

  Als er over je gesproken wordt, begint het achter je linker- of rechteroor te jeuken, is mij wel eens verteld (weet niet meer welk oor, zal wel politiek gevoelig liggen). Maar in dit geval ging mij een licht op. Groen licht, hooglicht!

 9. 15

  Sta open voor innovaties Carlos , maar ben wel een realist tot in de kist.
  Ben inkoper geweest bij Holec , dan wordt je toch geacht wel iets te weten over de stroom markt in Nederland
  Dat ik geen autoriteit duld is iets anarchistisch wat niet slijt, de toename in conservatisme is waarschijnlijk leeftijds gerelateerd.

  Tuurlijk ziet men liever een windmolen dan een bbq vuurtje om energie te maken maar Steeph chargeert tot in het absurde.
  Een overheid die een windpark aanlegt doet dat uit een gedachtenomslag , niet vanwege rendement. kijk naar de HSL.
  Sociale druk vd Al Gore’s de überSteephjes.
  RWE etc denkt er het zijne van en doet zijn eigen ding, de bedrijven regeren Europa.

  Steeph denkt nog steeds dat Politici dat doen.
  Politici zijn er om ons te beteugelen en om de tuin te leiden , een scherts kabinet met een Oranje spotje.

  Meneer Steeph die zelf erkent te zuigen in het voorspellen van de vraag of aanbod weet ons te overtuigen dat windenergie nodig is en 5 centrales niet. Broeva Haro. and we have a winner.
  Onze gefilterde slakken gaan in het asfalt en komen vrij door het rijden over de weg, hoor ik daar bismarck al weer zuchten om zijn Ventolin ?

 10. 16

  Precies Hema, ik vind ook dat het allemaal Steeph zijn schuld is. Maar het is wel MIJN postje??! Koekkoek halloo halloo, wakker worden!!! Ik ben de schuld van ALLES!!!

 11. 17

  Uh, Hema, waar roep ik dat allemaal dan? In ieder geval niet in dit draadje toch?

  En volgens mij zeg ik ook vaak genoeg dat politici te weinig invloed hebben. Maar dat is niet alleen omdat bedrijven veel invloed hebben. Ook omdat politici te veel aan eigenbelang en korte termijn doen.

 12. 24

  Is dat slecht dan Hema? tusen zwart/denken zijn r vele grijstinten..de schakering equals life.

  btw het is You Say Potatoe, I Say Potato..u hear!.

 13. 25

  CNN, riiiiiiiiiiight…

  De eerste keer dat CNN tot aan de oksel in Uncle Sam kroop was in 1991, toen het Pentagon alleen CNN toeliet tot het onder Amerikaans militair embargo staand Haïti, in ruil voor louter positieve verhalen (die eerst gechecked werden door de afdeling Voorlichting).

  Sinds 1991 al, mensen. En er is niks veranderd.

  Oh wacht, wel… Een divisiedirecteur van CNN had het lumineuze en gewaagde plan opgevat om zelf een C-130 Hercules te kopen en die vol te stouwen met opname- en zendapparatuur. Men wilde zelf, onafhankelijk opnames kunnen maken boven bijvoorbeeld Irak.

  Dat idee – en de directeur – verdween héél snel in een lade, naar verluidt na een boos belletje vanuit het Pentagon met de mededeling dat ieder niet-geïdentificeerd (lees: niet goedgekeurd) vliegtuig boven Iraaks grondgebied wel eens gezien zou kunnen worden als vijandelijk…