Foto des Tages | Vlaamse Verkiezingen

In België zijn het ook verkiezingen, maar niet enkel voor (of zo u wil: tegen) Europa. Wij kiezen ook onze deelparlementen. De verkiezingen, die altijd al veel meer emotie uitlokken dan bij onze (ooit) koele Noorderburen, beloven een totale versplintering van het politieke landschap te zullen worden. Heel veel ongeveer allemaal even sterke partijen, waarschuwen de peilingen.
Het levert in ieder geval een feeëriek plaatje op. Wellicht is het vlaamsbelang niet zo heel erg begaan met het millijeu.

ftdvlbelang

 1. 5

  Naast het bekende ‘groene label’ kent Belgie ook het gele.
  D.w.z. dat em de truuk op ‘onderd prossent frituurolie doet rijden he, allee.

 2. 8

  Je hebt soort van gelijk Bismarck, en het is mijn idee ook.
  Maar dan.
  Je krijgt in Vlaanderen LDD, sp-a, Open-VLD, de Groenen en het blang die op min of meer gelijke stand zullen eindigen.
  En tot voor kort gold de regel dat je moest samenwerken om te besturen.
  Van die gedachte is met blijkbaar afgestapt. Elke partij is teflon, en alles zal kunnen, maar niet door die andere.

 3. 9

  @8: Naja, als je niet op een procentje of 8-9 kijkt dan (de verschillen zijn toch nog wel groot). Niet dat dat zo heel veel uitmaakt, want de coalitie wordt vooral gedicteerd door wie er echt helemaal niet met elkaar door een deur kunnen: CD&V met NVA, VLD met LDD, iedereen met VB. Dan hou je hoe dan ook toch een “grote” coalitie over met CD&V, VLD en SPA.

 4. 11

  Je zou kunnen zeggen dat de situatie in Vlaanderen op veel punten guur uitziet, met heel veel stemmen (in feite een meerderheid) voor (semi-)nationalistisch verongelijkt conservatief rechts (CD&V, LDD, VB, NVA). Het enige lichtpunt is dat bijna geen van hen het met elkaar kan vinden.

  In Wallonië zijn (traditiegetrouw) blijkbaar weer totaal andere (welhaast revolutionaire) ontwikkelingen te zien (met als overeenkomst met Vlaanderen een teruggang voor de socialisten).