1. 1

  Wow…

  Ironisch genoeg doet deze serie me eerder denken aan een campagne van Replay Blue Jeans dan aan een blik op de absolute zelfkant van de kapitalistische maatschappij.
  Eigenlijk alleen die laatste foto (bah-alert) prikt het romantische beeld van vrijgevochten jongeren, dat zorgvuldig door marketingjongens in mijn brein is geplant, nogal hard door.

 2. 2

  Is dit een blik van de absolute zelfkant van de maatschappij dan? Ik zit me serieus af te vragen in hoeverre dit echt is. Ik zat inderdaad ook te denken aan een campagne voor een of ander hip merk spijkerbroeken. Tegelijkertijd doet het me ook denken aan beelden uit de grote depressie.

 3. 3

  Even los van de inhoud: Kwalitatief zijn dit topfoto’s. Zijn we al zoverafgegeleden dat dit soort fotografen alleen nog maar in dienst kunnen zijn van reclame bureaus?

 4. 4

  Doet me een beetje denken aan On The Road, maar op een of andere manier vind ik de mensen op de foto’s ‘te’ hip, alsof ze kiezen voor zo’n leven omdat het zo stoer is en niet omdat ze het leuk/fijn vinden. Waarom zou je er anders zo’n troep van maken?

 5. 6

  Staaltje mooifotografie, mooi hoor! Jammer van de ironie weer.

  Lijkt dat we hier toch echt te maken hebben met een door het gefotografeerde volkje zelf heruitgevonden variant van de Hobo culture:

  “Nowadays there are very few railroad-riding hobos left. Some itinerant individuals today travel by car rather than rail, but still identify themselves as hobos.”

  http://en.wikipedia.org/wiki/Hobo

  (In het sovjetische paradijs waren ze allang in kampen opgeborgen.)

 6. 7

  Doet me denken aan kraakpanden in Amsterdam, waar men Catalaans spreekt als voertaal, met kids uit fucked up middenklasse gezinnen die een spannend bohemiene leven willen lijden.

 7. 8

  Doet mij denken aan Hedonia, het vreemde stukje land tussen Amsterdam West en de pont naar Zaandam, waar op zondagochtend de geur van wierook vandaan komt, waar meisjes uit Hongarije rondlopen etc. Deze week zag ik dat NS alle bomen heeft gekapt, alle caravans, tentjes en zelfs hele bouwwerken zijn nu vanaf de weg te zien.

 8. 9

  Prachtige foto’s, jong, crusty en stoer. Bijna geen ouderen, en als ze in beeld komen weet je meteen waarom het verstandig is om zo tegen je dertigste ‘ns wat anders te gaan doen.

 9. 12

  Zutman, ik begrijp dat gezien je leeftijd je de Koude Oorlog niet bewust hebt meegemaakt. Maar in die tijd vertoonde de Sovjet staatstelevisie waarschuwende documentaires over Amerikaanse zwervers en drugsverslaafden om het volk te doen geloven dat iedereen in Amerika aan de bedelstaf was. Bij het zien van dit Amerika moest ik denken aan die Sovjetpropaganda.

  Stop nu maar eens met die vooringenomenheid of blijf weg.

 10. 13

  Deze foto’s hebben niets met het kapitalisme of communisme te maken. Alleen maar met hoe de VS met de zwakkeren/zalfkant/jongeren in hun samenleving omgaat. Fijne mentaliteit daar?

 11. 15

  Maar in die tijd vertoonde de Sovjet staatstelevisie waarschuwende documentaires over Amerikaanse zwervers en drugsverslaafden om het volk te doen geloven dat iedereen in Amerika aan de bedelstaf was.

  Het gelijk hebben ze dan toch gekregen, of niet dan Carlos?

 12. 17

  @ PetervdB: nee, we kunnen reaguurders hoe vervelend ze ook weer keer op keer uit de hoek komen hierom niet gaan bannen. Ook al neemt de druk op mij wel toe zal ik proberen het open medium dat we altijd al geweest zijn te verdedigen. Ook betekent dat dat ik beledigingen van reaguurders en onvrede van mijn eigen redactie over me afroep. Its a dirty job, but someone has to do it.

 13. 22

  @Laura 25-03-07 17:56
  Tijdens het kappen van de bomen – ongeveer een maand geleden – liet één van de Hedoniabewoners uit zijn mond vallen dat dit wel heel slecht uit kwam. Zijn veertiendaagse skivakantie stond nu op de tocht en hij had geen annuleringsverzekering gesloten. Strop van over de 3000 euro. Tja, het zijn zielige mensen.

 14. 23

  @Duns Ouray,

  Lekker makkelijk he dat generaliseren.

  stig·ma
  ( telbaar zelfstandig naamwoord; meervoud: ook stigmata [ -m5ƒ5 ] )
  1 brandmerk
  (schand)vlek, smet, blaam, stigma ( voornamelijk figuurlijk )

 15. 24

  Ironie = haatzaaien
  Spot = haatzaaien
  Satire = haatzaaien
  Kritiek = haatzaaien

  Het is wel traditie geworden tegenwoordig om de betekenis van allerlei woorden te vervuilen en te besmetten. Taal wordt wel enigszins complex wanneer de betekenis van het woord afhankelijk wordt van het lijdend voorwerp.

 16. 25

  @MP

  Taal wordt wel enigszins complex wanneer de betekenis van het woord afhankelijk wordt van het lijdend voorwerp.

  Taal is ook enigszins complex, en dat het lijdend voorwerp bepalend is voor de betekenis van het woord is niks nieuws.

  Of dacht je dat “je horloge opwinden” hetzelfde is als “je vriendin opwinden”?

 17. 26

  @Stijn,

  Ja niet goed verwoord van mij. Nog een keer, kritiek op Wilders is haatzaaien, kritiek op allochtonen is liefde voor Nederland. Zo moeilijk is het ook niet. Je hebt zoals meestal weer helemaal gelijk.

 18. 27

  @Duns Ouray
  In de VS wonen niet alleen neocons en rednecks (schijnbaar jouw probleem…?).

  @MP
  Haatzaaien is nu eenmaal een modewoord geworden, puristen praten toch graag over een levende taal?

 19. 28

  Carlos: “nee, we kunnen reaguurders hoe vervelend ze ook weer keer op keer uit de hoek komen hierom niet gaan bannen”

  Hahaha, ik zie hem nu pas! M’n reaguursel was helemaal niet bozig, maar ik beken: ik snap gaan snars van jouw gevoel voor ironie. Ik heb sovjetpropaganda nimmer diepgaand beschouwd, zodoende.

  @pvdb: sorry, ik zal m’n wikipediahobby voor echt belangrijke zaken bewaren.

 20. 30

  Eigenlijk is dit precies hetzelfde als de serie foto’s die Ed van der Elsken maakte van ‘existentialistische’jongeren in Parijs..

 21. 31

  ?? Als ik sta voor de bezoekers op Sargasso… Rest mij niets anders dan mij te verontschuldigen ten opzichte van de overige bezoekers…

  Daarbij was mijn reactie sarcastisch bedoelt…

  Maar goed, ik heb niets tegen de VS, zolang ze maar een beetje ethisch en moreel opereren… En dat doen ze dus niet. Dat het er momenteel op financieel economisch gebied voor Janks met de Pet het allemaal niet best voor staat mag blijkbaar niet gezegd worden. Dat is dan VS bashen…

  Enge site trouwens…

 22. 32

  @ Ruud Oost

  Het is waar dat er niet alleen neocons en rednecks in de VS wonen. Sterker nog: het anti-Amerikanisme is nergens zo virulent als in de VS.

  Waarom dat mijn probleem zou zijn, blijft mistig.
  —————————————————
  Terecht merken meerdere commenters op dat er een inflatie in taalgebruik is. ‘Haatzaaien’, ‘racisme’ … Links beschuldigt Rechts daar dagelijks van. Feitelijke onderbouwing ontbreekt.

  (Zie eventueel: http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=3108&titel=met_deze_vijanden_hebben_we_geen_vrienden_meer_nodig)

  In die wereld kan het gebeuren dat je een ‘ironisch’ (quod non) artikeltje plaatst, en dan door een ander weblog beschuldigd wordt van ‘haatzaaien’ …

  Het is de nieuwe wereld, die Links gecreerd heeft …

 23. 34

  RennieB:

  “Maar goed, ik heb niets tegen de VS, zolang ze maar een beetje ethisch en moreel opereren… En dat doen ze dus niet. Dat het er momenteel op financieel economisch gebied voor Janks met de Pet het allemaal niet best voor staat mag blijkbaar niet gezegd worden. Dat is dan VS bashen…”

  Het is “VS bashen” als je geen eerlijke weergave van de werkelijkheid presenteert, hetgeen jij hier doet. Jan met de Pet in de VS heeft het over het algemeen vele malen beter dan zijn soortgenoot in Nederland, en mocht dat niet het geval zijn, dan ligt dat in 90 procent van de gevallen aan zichzelf.

  Blijkbaar heb je de VS nog niet vaak — en zeker niet langere tijd — van een bezoekje voorzien. Anders zou je die onzin van je wel voor je hebben gehouden.

 24. 35

  Jan met de Pet in de VS heeft het over het algemeen vele malen beter dan zijn soortgenoot in Nederland, en mocht dat niet het geval zijn, dan ligt dat in 90 procent van de gevallen aan zichzelf.

  Kijk zo kan ik het ook! Mocht RennieB het tegenovergestelde bewijzen, dan roep je nog dat het aan henzelf lag. Ik stel voor dat je liever een volledig sluitend bewijs geeft dat alles niet tot de top behorende het beter heeft in de VS dan hier, voor je de beschuldigende vinger heft.

 25. 36

  In Nederland wonen niet honderdduizenden mensen in een trailerpark… en heeft iedereen een fatsoenlijke ziektekostenverzekering. Mark praat nonsens.

 26. 37

  Wat is toch dat Links, dat verantwoordelijk schijnt te zijn voor alle kwaad in de wereld?

  Dat is toch duidelijk, bismarck? Dat Links de wortel is van alle kwaad is zo evident voor Duns Ouray en co dat ze helemaal geen argumenten meer nodig hebben die hout snijden…

 27. 38

  Bismarck,

  Je leest mijn reactie erg selectief. Een zeer groot gedeelte van de Amerikanen is absoluut rijker dan de gemiddelde Nederlander. En voor diegenen die wel onder de zogenaamde “armoedegrens” leven, zou een betere levensstijl meer baat hebben dan sociale zekerheid. Lees dit artikel eens:

  http://www.townhall.com/columnists/WalterEWilliams/2003/02/19/poverty_in_america

  En begin niet over rednecks en neocons, want de schrijver is zwart…

  Harry: daarom vertrekken zoveel Nederlanders naar de VS en niet andersom…

 28. 39

  daarom vertrekken zoveel Nederlanders naar de VS en niet andersom.

  Als je in staat bent een goed inkomen te verdienen is de VS inderdaad misschien wel aantrekkelijker dan Nederland. Als je niet in staat bent een goed inkomen te verdienen komt je de VS niet in…
  Ik ben overigens net terug van twee weken VS. Veel mensen gesproken die er wel weg zouden willen, naar Europa. Het is voor mij ook absoluut nog geen bewezen feit dat de gemiddelde (of zo je wilt: modale) inwoner van de VS het beter heeft dan de gemiddelde Nederlander.

 29. 40

  @38:

  En begin niet over rednecks en neocons, want de schrijver is zwart…

  Neocons kunnen niet zwart zijn? Klinkt een tikkeltje racistisch! Verder vind ik het stukje niet bepaald overtuigend. Ik wacht nog even op de cijfers.

  @37: Dat was me wel duidelijk. Ik bedoelde meer wat, in de zin van de welke personen/organisaties onderdeel uitmaken van “Links”? Of misschien is het wel een enkel persoon die heel veel macht heeft? Of is het een organisatie die overal geinfiltreerd is? Het komt een beetje over als “de Illuminati”.

  @36: Helaas is dat “iedereen heeft een fatsoenlijke ziektekostenverzekering” sinds dik een jaar niet meer zo vanzelfsprekend. Het aantal onverzekerden is aan een aardige stijging bezig. Als straks verzekeraars wanbetalers mogen gaan weigeren kunnen we een verdere stijging verwachten.

 30. 41

  @ bismarck: “Links” dat is inderdaad één grote kliek die geïnfiltreerd is in allerlei vitale organen van de maatschappij. Vooral in de pers en media, het onderwijs en de ambtenarij. En op die manier legt deze minderheid zijn wil op aan de weldenkende meerderheid in ons land. En die linkse mensen denken allemaal precies hetzelfde, daarom moet iedereen die links zich kunnen verantwoorden voor elke uitspraak van elke willekeurige andere linkse persoon.

 31. 42

  Leuke foto’s. Mijn reactie is als @4 en @8.

  Wat mij opviel was dat ze netjes hun groente en fruit aten. Lekker even een weekeindje er tussen uit in de trein, en maandag gewoon weer een biertje in Vrankrijk.

 32. 43

  Ik word een beetje triest dat de inkomensverdeling van amerika bij veel reaguurders niet bekend is. Amerika is net als India vol met veel echt arme mensen en een 1% of zo rijkste mensen van de wereld. Er bestaat nog een middenklasse in het land maar wordt steeds kleiner. Sluit een beetje aan op het betoog van #13

  Deze foto’s hebben niets met het kapitalisme of communisme te maken. Alleen maar met hoe de VS met de zwakkeren/zalfkant/jongeren in hun samenleving omgaat. Fijne mentaliteit daar?
  –> het heeft wel met kapitalisme te maken, anders dan
  “mentaliteit” (gut dat kan vanalles zijn, beetje zweverige term). Tis doorgeslagen kapitalisme waarbij de distributie van inkomen sociaal-economisch met minder balans, controle en lange termijn beleid wordt gevoerd.

  Overigens deel ik de mening van zutman. Vooral de plaatjes met midden op de dag slapende jongeren (hoezo werken?) en plaatjes met big smiles naast historische dingen (ja leuk lekker backpacken bij historische gebouwen van je eigen land!) lijken mij toch wel duidelijk wat dat betreft. Hobo cultuur.

 33. 44

  overigens ziet het er minder alarmered uit als ik zo kijk op de wiki pagina, kom ik toch een beetje terug van mijn eerdere verdelings opmerking. Voor een feitelijke uitspraak zou ik toch een nl plaatje erbij moeten hebben, dus lama.

 34. 45

  @ Bingonero: Je hebt niet alleen het Nederlandse plaatje nodig, maar wat meer info over de cijfers op die wiki pagina zou ook welkom zijn. In de VS schijnt men wel eens de gewoonte te hebben om bepaalde bevolkingsgroepen te “vergeten” bij het vaststellen van dit soort officiële cijfers.

 35. 46

  Wat een stelletje geïndoctrineerde socialisten hier, zeg. Ga eens zelf rondlopen in de VS, of lees eens wat anders dan de Volkskrant en het AD… “Bingonero” komt na een klein beetje onderzoek al terug op zijn uitspraken. Misschien zou dat anderen aan het denken kunnen zetten.

 36. 48

  Kunnen we die ‘Mark’ niet bannen? Ik ben er meestal heel terughoudend in, maar tijden veranderen en er wordt de laatste tijd wel erg onbescheiden wijsneuzerig azijngezeken (+ het levert meteen het voordeel op dat ik weer het alleenrecht op mijn originele nickvoornaam heb).