Foto des Tages: Ernstige luchtvervuiling boven Oost-China

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een foto, gemaakt door Nasa’s MODIS-satelliet, toont de enorme luchtvervuiling boven Oost-China. Uit een onderzoek, dat deze week gepubliceerd werd op een Amerikaanse wetenschapssite, blijkt Azië een belangrijk aandeel te hebben in de wereldwijde klimaatsverandering. Onder het motto: kijk, zij vervuilen de boel net zoveel als wij of misschien nog wel erger!

Reacties (10)

#1 vanderF

Erger,
en ze beginnen nog maar net…

Ik heb daar wat rondgereisd een 15 jaar geleden en zag het aankomen.
Nog weinig auto’s cheap tv’s en nog nooit gehoord van een koelkast.
Maar het kwam toen al op gang, en wat een ranzige idustrieen daar, foei.
Monstreuze gistende steden waar men voornamelijk nog op fietsen en bromfietsachtige gevallen rondreed.
Maar de auto kwam al op, meer en meer electrische apparaten, het is warm, overal brommende airco’s, de grote massa’s daar willen ook hebben hebben.

Bij thuiskomst in ons kleine Nederland, leek het braaf scheiden van m’n afval ineens een oneindig futiele bijdrage aan de oplossing van het mondiale milieuvraagstuk.

  • Volgende discussie
#2 Rutger

Los van het feit dat deze foto geen luchtvervuiling is, maar een uit de kluiten gewassen typhoon en alle Kyoto-protocollen, spaarlampen en hybride auto’s in de EU ten spijt: gezien de welvaartstijging van de Chinezen en het tempo waarop daar kolencentrales worden neergekwakt, zal het niet lang duren voordat China de VS voorbijgaat als grootste vervuiler.

De industrie in China heeft een uitgelezen kans om het in 1x goed te doen. Vergelijkbaar met de aanleg van het supersnelle glasvezelnet in Spanje na de toetreding tot de EU: als er niks is, hoef je ook geen vervangingsinvesteringen te doen en kan je in een klap een groot aantal tussenstappen overslaan!
Verbeter de wereld, begin bij jezelf, maar toch ook vooral bij China, India en Rusland!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 mescaline

West-China heeft inmiddels veel meer last van de enorme zandstormen uit het oosten door domme onbossing van bufferzones.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Rembrandt
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Rutger

@Rembrandt:

Hebt helemaal gelijk, was even in de war ivm het artikel in de link dat meer gaat over de impact op het weer en daarbijbehorende intensere stormen.

Desalniettemin blijft de rest van mijn comment staan! ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Ruud Oost

Dan te bedenken dat dadelijk al die olympische sporters topprestatie moeten geven in die lucht (extra zuurstof opname).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Jimmy

Ik las van de week al zoiets. China geeft het Westen de schuld van het broeikaseffect, maw betalen jullie je maar scheel, wij doen niet mee.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Xiwel

China heeft toch ook decennialang veenbranden gehad. Ondergrondse branden in het noord-oosten die niet te blussen waren. Ik vraag me af of die er nog zijn, aangezien ze veel CO2 in de lucht brengen.

In het verleden hadden ze (net als wij voor 1965) veel kolenstook. Ik kan me voorstellen dat de vooruitgang op dit punt gunstig is met bijvoorbeeld meer stadsverwarming. Hier in West-Europa wordt ook maar al te vaak over het hoofdgezien dat die kolenstook gigantisch ongunstig was/is.

Omgekeerd bouwen ze in China een enorme waterkrachtcentrale wat wel gunstig is om de CO2- en andere uitstoot terg te dringen. Helaas ligt ook daar het Westen weer te zeiken dat dit ecologisch onverantwoord is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Carlos

Als Marjon straks terugkomt van zwangerschapsverlof dan mag ze haar naam wel veranderen in Mahatma de Hond.

The weather: made in India

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 GvK

@Rutger(2)

“De industrie in China heeft een uitgelezen kans om het in 1x goed te doen”
China is ontwikkeld van een agrarische maatschappij naar een industriële supermacht doordat westerse industrie in Azië niet hoefde te inversteren in milieu maatregelen e.d. en ons zo van goedkopere producten kon voorzien. Als het in 1x goed moest was er nooit in China geïnvesteerd, dan konden bedrijven net zo goed hun geld thuis over de balk gooien omwille van het milieu.

“Verbeter de wereld, begin bij jezelf, maar toch ook vooral bij China, India en Rusland!”
Verbeter de wereld, zorg dat eerst dat je je eigen industriele vervuiling en consumptiegedrag aan banden legt, voor je andere wereldburgers beknot in hun welvaarts ontwikkeling.
Wij wel allemaal een auto, koelkast en airco, maar niet Chinezen? Wij een eeuw goedkope kolen maar Chinezen dure stroom? Wij heel Europa ontbossen, maar Latijns Amerika mag niet?

  • Vorige discussie