1. 15

  DP: je spreidt weer een sterk staaltje van “sloppy” denken ten toon.. weer helemaal DP moet ik zeggen.. heb jij je school wel afgemaakt?

  punt 1: ik heb gesteld dat de plaatjes MISSCHIEN wel overeenkomen met de feiten..

  punt 2: zonder achtergrond informatie valt dat niet te boordelen..

  conclusie: die twee plaatjes naast elkaar ( met onderschriften) zeggen op zichzelf NIETS en worden slechts aangegrepen om heel hard DISKRIMINASIE te kunnen roepen..

  linkse demagogie dus

 2. 33

  @DP,Sikbock heeft gelijk volgens mij … als je twee plaatjes ziet met een onderschrift en je weet verder niets dan kun je er van uit gaan dat de onderschriften iets te maken hebben met de bovenstaande afbeeldingen. Je kunt er er bij voorbaat niet van uitgaan dat ze ‘fout’ (of ‘goed’) zijn. Er is dus meer achtergrondinformatie nodig. Dus gaarne een link met meer informatie omtrent deze kwestie.

 3. 36

  Of misschien heeft Roelof de achtergrond info? Of No-name?? Wie heeft de achtergond info?? kan ik wat achtergrond info krijgen? ik ben namelijk zelf te lui om te googelen..

 4. 39

  nou omdat ik veeeeeeel te goed ben voor deze wereld zal ik eens kijken. Ik had dit verhaaltje met achtergrondinfo eergisteren al ergens gezien maar niet op sargasso geplaatst. Even kijken of ik het nog kan vinden.

 5. 41

  @Sikbock, hoe vaak heb jij ‘bread and soda’ uit de ‘local grocery’ kunnen halen zonder dat er sprake was van ‘luting’ ? Maar wel van ‘finding’ ?

 6. 45

  @ Q: vele voorbeelden mogelijk: als een persoon ( bijvoorbeeld een neger) de ruit van een winkel inslaat en er dan met goederen vandoor gaat, heet dat “looting”.

  Als door dat ingeslagen raam goederen naar buiten drijven en een paar honder meter verderop in een rugzak gedaan worden ( door een blanke) heet dat “finding”

  *disclaimer* bovenstaand voorbeeld is Niet, ik herhaal, NIET DISKRIMINEREND bedoeld! ;-)

 7. 48

  Het Salon artikel neigt naar Sikbock;

  Bloggers were quick to raise allegations of insensitivity and racism regarding the disparity in the two captions — but did they pass judgment too quickly? Not only did the photos come from separate outlets, bloggers had no knowledge of the circumstances in which the shots were taken, beyond what appeared in the published captions.

 8. 50

  Maar goed, volgens het Salon artikel is het verhaal onderzocht en konden de schrijvers van de onderschriften niet weten hoe de blanken en de zwarte aan hun spullen kwamen.

  Dus het onderbuikgevoel van de bloggers (o.a. Carlos) klopt, dit is racisme, en Sikbock zit er dus, zoals gewoonlijk, weer eens naast.

 9. 53

  hoho! DP: dat is (weer) een verdraaiing van de feiten: de fotograaf die de foto van de zwarte man heeft genomen zag hem uit de winkel komen.. duidelijk looting dus..

  de blanken werden door de andere fotograaf niet in een winkel gespot.. geen waargenomen looten. Dus maakt de fotograaf er een neutraal “finding”van.. keurig zou ik zeggen

  het linkse onderbuikgeneuzel van carlos en zijn amerikaanse blogvriendjes is dus weer veeeels te voorbarig en niet gestoeld op feiten..

 10. 55

  misschien heeft die zwarte man zijn boodschappen wel keurig afgerekend in de winkel. Terwijl de blanken buiten het gezichtsveld van de fotograaf een winkelier de hersens hebben ingeslagen. Als die winkelier nou niet blank was, wat winkeliers in de USA meestal niet zijn, is dit een zeer realistisch scenario. Ik moet de eerste blanke amerikaan nog tegenkomen die in het geval van een natuurramp een vietnamese winkelier niet doodslaat in ruil voor bread en soda.

 11. 56

  Mijn mama zei altijd “wat je vind moet je naar de politie brengen” iets wat niet van jou is is namelijk met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid van iemand anders.

  en “finding from a local grocery” mmm keurig tja…

 12. 58

  Ondanks al het bidden … god voor ons allen? Alleen voor de mensen die bread and soda from a local grocery vinden denk ik, de rest moet stelen om in leven te blijven.

 13. 59

  Verschillende bronnen dus verschillende verhalen, maar de kans dat er in een stad die zo in puin ligt nog winkels open zijn is heel klein. De blanken hebben dus ook geplunderd gok ik zo, je moet toch wat? De donkere meneer lijkt veel meer te hebben gestolen door die grote zak die hij meesleept, maar daarin zitten alleen maar luiers voor zijn bloedjes van kinderen, en hij heeft keurig zijn naam op een briefje achtergelaten.

 14. 60

  Op dit moment zou ik in New Orleans ook bezig zijn met het zoeken van voedsel. Ik zie beide gevallen niet als plunderen. Het voedsel is zowiezo onverkoopbaar geworden, dus daar ondervindt niemand nadeel meer van.

  Als er had gestaan “hier een zwarte man met een geplunderd tv-toestel” vs. “hier een blanke vrouw met een gevonden tv-toestel” was het duidelijk racistisch.

  Verder ben ik het met Sikbock eens, je kan geen uitspraken doen over een foto op basis van het bijschrijft alleen.

 15. 61

  Wat een drukte om niks weer. Die gast heeft twee vuilniszakken vol spul, dus dan mag je van mij wel van plunderen spreken. Zou ik overigens in die situatie ook doen. Die chick heeft 2 broden in haar armen. Twee broden geplunderd? Zoiets zou ik om taalkundige redenen alleen al niet zeggen.
  En de halve wereld barst nu weer los over “racisme!!!”

  Het was mij niet eens opgevallen dat het hier om verschillende rassen ging. Serieus mensen, doe eens wat aan die onderbuikmentaliteit, zoals Sickbock erg terecht opmerkt.

 16. 62

  @DP: Je prbeert nu wel erg krampachtig je miniscule stempelte te drukken op iedere post die op Sargasso geschreven wordt. Ga eens buiten spelen man.

 17. 63

  Wat ik veel erger vind dan deze mogelijk subjectieve verslaggeving (en i.d.d. Sikbock heeft gelijk dat dat zonder achtergrond info niet is vast te stellen), is dat het in New Orleans zo ver is gekomen dat er de totale chaos heerst die er nu heerst. Een enorme inschattingsfout van de autoriteiten die 30.000 mensen in een stadion samen brachten waar ze nu wegens gebrek aan alles weer uit geevacueerd moeten worden.

  Maar een positieve noot is de solidariteit die je van andere Amerikanen nu ziet. De wegen naar het rampgebied staan vast met Amerikaanse booteigenaren die met hun bootje helpen om mensen te evacueren. Zo zijn Amerikanen dan ook weer. Heb je 10 vakantiedagen per jaar, maak je ze allemaal op om je medemens te redden. Dit zal me door mescaline wel weer op een opmerking te staan komen dat ik denk dat alle Amerikanen een soort Heiligen zijn, maar goed dat risico neem ik dan maar.

 18. 64

  Dear Carlos,

  The newsorganization FoxNews owns the exclusive copy-right to the words “fair-and-balanced”. By using them in this left-winged bolsjewist sensation-blog, you have infringed upon said copyrights.

  Therefore, I regret to inform you that FoxNews will take every and all legal steps at our disposal to force you to refrain from further using said statement. In addition, we will mobilize our entire fleet of lawyers (which is quite extensive I may add), to extract from you the maximum financial compensation possible under the Law of the United States of America.

  Finally, I would like to add that I sincerely hope this blog, like so many ships, will get lost in that sea after which it is named. Together with all your communist bastard reactants such as DP, Salonsocialist and that dreadful Jan de Bouvrie who is always trying to make us look ridiculous.

  Yours Truly,

  Bill O’Reilly

  Co-signies:

  Call Thomas and Neil Cavuto

 19. 65

  Weet je wat nou het grappige is? Als er bij die blanken had gestaan dat ze het hadden gestolen en bij die zwarte dat hij het had gevonden, had Sikbock waarschijnlijk gereageerd met:

  “Zie je wel, die negers komen in de LINKSE media ook overal mee weg…”

 20. 66

  Op diverse weblogs zag ik maandag al opmerkingen over de aanstaande plunderingen. Niemand die het had over een bewijs, ze wisten het al. Bij de eerste beelden van het intrappen van ruitjes, werd er al gemeld dat er een tekort was aan alles. Ik vind ‘looting’ wel het minst erge probleem daar.

  In tegenstelling tot JdB zie ik maar weinig partuculiere hulp. Ik heb bussen zien staan bij de Dome, een stuk of 3 wel. Waar blijven de andere 200 die nodig zijn voor een evacuatie van het voetbalstadion? Overigens is er wel partuculier iniatief. De bezineprijzen in de regio zijn fors gestegen.

 21. 67

  @ALO: de evacuatie van het Dome loopt anders best aardig. Het is zeer moeilijk of niet over de weg te bereiken vanwege de overstroming. Aan bussen heb je dus niet zo heel veel. Er worden vooral helicopters ingezet voor de evacuatie naar het Astrodome in Houston. Particulier helicopterbezit is zelfs in de VS nog vrij beperkt, dus op dat vlak inderdaad niet veel particuliere hulp.

  De particuliere booteigenaren helpen vooral om mensen die nog in de stad vast zitten op te halen en naar het Dome te brengen.

 22. 79

  Ondertussen: vind ik het toch wel fijn dat het kabinet Balkenende de amerikaanse ‘beschaving’ naar Nederland wil brengen. Leuk…… zo’n Mad Max-maatschappij, ieder voor zich met een pistool op zak. Over degeneratie gesproken:

  ‘THE RISE AND FALL OF THE GREAT POWERS’
  van Paul Kennedy isbn 0-394-54674-1

 23. 88

  @Mescaline en Carlos:
  Scherp gezien Carlos. Ik heb inderdaad #64 geschreven. Ik probeerde met een spelfout in mijn eigen naam (‘de’ i.p.v. ‘des’) nog een rookgordijn op te werpen, maar het mocht niet baten.

 24. 90

  Even voor de algele interpretatie en fact-finding:
  1) Stonden de foto’s in dezelfde krant? Zo ja welke krant en stonden ze bij hetzelfde artikel?
  2) Indien de foto’s niet in dezelfde krant stonden; was de toonzetting in de krant van de linker foto in algemeenheid dat er geroofd werd, en was de toonzetting in de krant van de rechter foto dat er mensen waren die naarstig op zoek waren naar voedsel?

  Op dit moment zijn het appels en peren die naast elkaar worden gehouden en wordt er misschien wel ten onrechte iemand van racisme beschuldigd.

 25. 91

  Even voor de fact-finding:
  – Ik beschuldig niemand van racisme hier.
  – Ik spreek in meervoud en richt mij niet tot een enkel persoon.
  – en steek zelfs een hand in eigen boezem.

 26. 94

  @Carlos. Je schrijft nu dat je niemand van racisme beschuldigd. De trigger van het artikel is:

  Foto de Tages – Fair and Balanced
  01-09-05 om 22:10 – Carlos

  Dat u het even weet:
  “een neger steelt en een blanke vindt voedsel…”

  Fair and Balanced.jpg Of hoe argeloos opgetypte onderschriften de rotte kern van ‘ons’ raciale denken blootleggen…

  Bovenstaande laat geen twijfel over. Graag antwoord op mijn verzoek tot fact-finding onder 90. Gezien je woordkeuze in 91 heb je die post gelezen. Ik denk dat niemand in de huidige situatie gebaat is bij valse beschuldigingen van een blogger uit Nederland. Maar mogelijk dat je wel gelijk hebt en er inderdaad sprake is van racisme. Tot het tegendeel bewezen is vertrouw ik er als mens die in de goedheid geloofd, dat hier 2 foto’s uit verschillende bronnen, met elk hun eigen toonzetting, naast elkaar zijn geplaatst om willens en wetens de mening van mensen te manipuleren. Om maar eens een boute statement te maken.

 27. 96

  Jeroen Donkevoort moet eens wat minder televisie kijken.

  Misschien kan hij, als hij toch al aan het vechten is voor de goede zaak, de jongelingen op Stormfront.org en Maghreb.nl even tot de orde roepen.

  Om alvast mee te beginnen dan.

 28. 97

  Beste Jeroen Donkevoort,
  al in reactie 2 had je kunnen lezen dat ik dit helegaar niet zelf heb bedacht (zo lui is een Nederlandse weblogger dan ook wel weer), Fair and Balanced is de titel van de jpg die ik van een door Amerikanen gedomineerd plaatjesforum heb geplukt. Het is de bekende uitdrukking van het rechts-populistische FoxNews waarmee nu de gerenommeerde nieuwsdiensten AFP en AP om de oren worden gemept.

  Bovendien denk ik dat we allemaal racisten zijn, ook negers zelf. Mensen daarvan bewust maken is mijn enige doel met deze post. Daarmee zeg ik niet dat ik racistisch handelen goedkeur, in tegendeel ! Het schrijnende resultaat van raciaal denken zie je momenteel in New Orleans, dat lijkt me genoeg.

 29. 98

  @Dreadloki: gaaaaappp. Wat schrijf je nu toch voor onzinnige bijdrage …. “moet eens wat minder televisie kijken”. Wat probeer je nu te beweren? PS: Kaalkoppies zijn niet interessant.

  @Carlos; wees een echte man; JIJ doet een bewering en geeft nu wel een erg slecht excuus. Sta voor wat je zegt en verdedig dat. Als het bedoeld was als link naar een andere website had dan die link gegeven, maar kom niet met zo’n zwak verhaal. Als fact-finding niet mogelijk is voor je en je alleen een stukje kunt plakken en knippen van andere websites, verander dan je naam in een nick als Pritstift of Plakband. In ieder geval is 1 ding duidelijk: Duidelijk is dat niet zoals jij schrijft dat “Het schrijnende resultaat van raciaal denken zie je momenteel in New Orleans, dat lijkt me genoeg.” maar dat jij op deze log een bijdrage hebt geschreven louter en alleen om een bepaalde bevolkingsgroep te stigmatiseren als zijnde racistisch. Fact-finding of bronvermelding is niet belangrijk voor je. Er is hier 1 overduidelijke racist; dat ben jij!

 30. 100

  Donkevoort, u insinueert mij op grove wijze.
  Introspectie over raciale vooroordelen kan niet iedereen aan, slechte lezers en geestelijk verkrampten reageren immer vol verontwaardiging. U bent het levende bewijs.

  Ik spreek hier niet over een bepaalde bevolkingsgroep ik heb het over ons allemaal, alle 6 -of zijn we inmiddels al bij- 7 miljard.

 31. 103

  To Carlos and VXC; er zit wel iets in wat Donkenvoort opmerkt. Er wordt in het artikel bovenaan wel gesuggereerd dat er racisme is, maar er ik zie ook geen onderbouwing dat het ook echt zo is. Het kan best, maar ik zie geen feiten voor uw gelijk. U insunueert op grove wijze een beetje in het rond, wordt vervolgens met gelijke munt terugbetaald door Donkenvoort, en u slaat volkomen op til in plaats van een stukje onderzoek te doen. Volgens mij is Donkenvoort niet het levende bewijs van een slechte lezer of verkrampende racist, maar bent u het levende bewijs van een slechte schrijver die bij elk commentaar op zijn functioneren volledig verkrampt en een wild om zich heen begint te slaan. Toon nu toch eens aan dat u gelijk heeft met uw grove bewering. Het is overduidelijk uit de foto dat het blanke ras hier als racistisch wordt neergezet.

  Op dit moment is het game, set en bijna match voor Donkenvoort. Dus Donkenvoort; ga zo door!

  Oh ja VXC: is Kum wel een Nederlandsche naam?

 32. 104

  Tuurlijk Kum, u haalt even de oude trucjes van het digitaal zuigen uit de kast: spiegelen en vocabulair kopieren bravo! Wellicht kunt u mij in nog zo’n briljante game-set-match van het niveau Knoop in je Zakdoek de Holocaust in de schoenen schuiven?

  Hoe racistisch u zelf denkt blijkt maar eens uit het feit dat u denkt dat ik met ‘ons’ het blanke ras zou bedoelen? Maar wellicht was de onderschrift-schrijver wel gekleurd en misschien is Carlos zelf wel een neger? Dat zou voor u blijkbaar iets uitmaken nietwaar? Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat raciaal denken bij alle rassen voorkomt http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn7355

  Bovendien insinueer ik helemaal niet dat dit van dezelfde journalist komt, ik behandel juist de mensheid als een geheel. Van mijn lezers verwacht ik wel een beetje eigen initiatief, ze kunnen zelf aan de onderschriften lezen dat het verschillende bronnen zijn. Dat loos gegil om fact-finding doet hier dus helemaal niet terzake. Leuk dat mensen met achtergrondfeiten van dit inmiddels wijdverspreidde blog-nieuwtje komen aandragen maar dat ontkracht niets aan mijn constatering.

  Mij voor racist uit maken vind ik ongepast en vals. Alhoewel ik wel wat gewend ben qua ongeleide projectielen in de commentaarvelden van mijn log behoud ik mij het recht toe hier te allen tijden verkrampt en nijdig op te reageren.

 33. 105

  To Carlos. Praat u nu eens niet om de hete brij en blijf bij het punt. Sorry dat ik het zeg maar u komt met veel dingen die hier niet ter zake zijn en gaat weg bij de vraag van Donkenvoort en nu ook van mij.

  U schrijft dat de 2 foto’s en de tekst een voorbeeld zijn van het raciale denken. Geef nu eens aan waarom 2 foto’s en 2 teksten die van 2 totaal verschillende personen bij een pers-bureau, nu volgens u een goed voorbeeld zijn van de rotte kern van “ons” raciale denken. Donkenvoort stelde die vraag ook, maar u beantwoord hem niet.

  Als ik de foto’s en tekst zie, lees ik, als allochtoon, de linkertekst als van een schrijver die vooral nadruk legt op de wetteloosheid in een stad. In de rechterfoto is er een schrijver aan het werk geweest die meer medeleven heeft met de inwoners van New Orleans en schrijft over de zoektocht naar eten in een ondergelopen stad.

  Ik zie de kleuren van de mensen niet. U bent verantwoordelijk voor de bijdrage aan deze website, dus geeft u eens antwoord op de vraag waarom is deze appel naast deze peer geplaatst een voorbeeld van diep racisme. Als u de oorspronkelijke bedenker van het combineren van deze foto’s en teksten aanvalt dan begrijp ik u, maar dat doet u niet; u steunt de bedenker.

 34. 108

  Simpel, Kum is de onschuld zelf, Carlos ziet wel de stigmatisering.

  Een Nederlandsche anarchist -jawel- is in de eerste jaren na 1900 veroordeeld tot drie maanden gevangenis omdat hij bij een koninklijk defilé “Weg met de gorilla” riep.

 35. 109

  De fotograaf van de foto’s overigens beweert dat hij met eigen ogen de dieven hun goederen uit een winkel zag nemen, terwijl hij ook waarnam dat hij de vinders het uit het water zag plukken. Kern van goede journalistiek en intellilgence in het algemeen (hoewel je Iraki wel kunt vertrouwen doorgaans) is echter dubbele verificiatie, weet je wel. Wat als de man bijvoorbeeld bewust de controverce wilde veroorzaken ten gunste van eigen naam en faam, een Amerikaan gaat door stof en stront, dalen en bergen, om het te maken.

 36. 110

  Wat ik wel vond neigen naar racisme was om de doorgaans arme en zwarte bevolking eerst te laten rotten zonder water en voedsel, en als ze dan een winkeltje met bedervend spul plunderen dat er dan shoot-to-kill beleid komt??? Bovendien begon men zich pas druk te maken om de plunderaars toen deze in de buurt kwamen van de blanke wijken.