Forza Haarlemmermeer dicht kloof met kiezer

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Recht door Haarlemmermeer! (foto: flickr/jpmm)

Forza Haarlemmermeer heeft de kloof tussen de politiek en de burger gedicht. Dat blijkt uit onderzoek van VU-promovendus Tjalling Wenselaar. De partij formuleerde maar liefst vijf standpunten waarmee praktisch iedere Nederlander het eens is. Zo vindt Forza! dat ondernemers weer moeten gaan doen waar ze goed in zijn (namelijk ondernemen) en dat de politie criminaliteit moet bestrijden. Gestimuleerd door de opvallende uitslagen van Wenselaar overweegt de regionale partij na de gemeenteraadsverkiezingen landelijk verder te gaan.

Wenselaar, die als promovendus Bestuurskunde aan de VU gespecialiseerd is in de brug tussen theorie en praktijk, onderzocht in het kader van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen de belangrijkste standpunten van alle noemenswaardige partijen. De standpunten werden vervolgens getoetst op de wil van het volk. Alleen de vijf onderzochte standpunten van Forza! bleken naadloos aan te sluiten bij de wens van alle kiezers. Zo is Forza Haarlemmermeer er bijvoorbeeld voorstander van dat alle kinderen in Nederland veilig naar school moeten kunnen gaan. Bovendien vinden ze dat iedereen die een hulpverlener molesteert hard moet worden aangepakt en willen ze liever niet dat Sinterklaas en de kerstboom uit de samenleving worden verdreven.

Wenselaar concludeert dat Forza Haarlemmeer met deze speerpunten de kloof met de burger heeft gedicht. Wenselaar: ?Hiermee bereikt de regionale partij wat Balkenende met vier kabinetten niet lukte. Zelfs derdegeneratieallochtonen, een deel van de bevolking waar Forza zich niet eens specifiek op richt, was het met het standpunt eens dat kinderen veilig naar school moeten kunnen en dat we ook aan onze ouderen moeten denken. Hiermee profileert Forza zich als voorbeeldige bruggenbouwer.?

Ook lokale programmapunten bleken voor alle Nederlanders aansprekend. Zo viel het speerpunt ?haal meer uit Haarlemmermeer? bij praktisch alle respondenten in goede aarde. Over wat dat ?meer? is verschillen de meningen wel. ?Onder water laten lopen? werd door sommigen respondenten gesuggereerd, maar ook ?meer sfeer maken? en ?hier en daar een bloemetje zou al schelen? werden genoemd. Over hoe de standpunten gerealiseerd moeten worden, weidt Forza Haarlemmermeer overigens niet uit. Een slimme zet die goed valt bij de kiezer die volgens Wenselaar merendeels positief reageert op de stelling: ?niet lullen maar doen?.

De combinatie van pragmatisme en idealisme wordt volgens hem perfect geformuleerd door de nummer zes op de lijst Yvonne Butter: ?Ik wil mogelijkheden creëren en bieden voor een ?ideale? samenleving (voor zover dit mogelijk is).? Op dezelfde nuchtere wijze geeft zij aan na de gemeenteraadsverkiezing landelijk verder te willen gaan. Butter: ?Nederland is meer dan de Haarlemmermeer, daarom moeten we er ook nog meer uithalen.?

Reacties (3)

#1 Brumwith Gemuniant

Lijkt een parodie, maar wel eentje die dicht bij de waarheid komt. Ik heb het krantje van de gemeenteraadsverkiezingen doorgeplozen en alle partijen willen zo ongeveer hetzelfde: veiligheid, leefbaarheid en dat iedereen meedoet.

  • Volgende discussie
#2 Rob

Wat kan satire de werkelijkheid toch vaak prachtig ontsluiten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Gerben

Ik woon toevallig in de Haarlemmermeer en heb toch op deze club gestemd. Zo een satirisch stuk kan je wel over alle partijen schrijven maar die gasten van Forza! hebben zich goed geprofileerd en hebben TON bijvoorbeeld verslagen. Nu moeten ze zich nog wel waarmaken….

  • Vorige discussie