Fortune 500: De groten worden sterker

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Voorkant Fortune 500 2006 uitgaveDeze week heeft Fortune weer een overzicht uitgebracht van de 500 grootste ondernemingen wereldwijd. De conclusie van Fortune zelf is dat alles om olie draait. Vijf oliemaatschappijen, vier automakers en één supermarktketen waar iedereen met een benzineslurpende auto naar toe moet.
Ik zie echter een ander verschijnsel. Het gewicht van de grootste ondernemingen in de wereld neemt nog steeds toe. Het overzicht van vorig jaar geeft voor de top 100 een totale omzet van 8140 miljard dollar in 2004. Ten opzichte van het wereld GDP van dat jaar (40895 miljard dollar) is dat 19.9% .
De totale omzet van de top 100 in 2005 is opgelopen naar 9268 miljard dollar. Ten opzichte van het wereld GDP van 2005 (43886 miljard dollar) is dat 21.1%.
Kortom, de top 100 krijgt een steeds prominentere plaats in de wereld. Zal dat zich ook vertalen in meer invloed op de politiek en de samenleving?

Wat verder opvallend is, is de plaats van Nederland. We staan 6e na de VS, Japan, Duitsland, VK en Frankrijk qua gezamenlijke omzet van de bedrijven in de top 500. Niet slecht voor een landje met maar 16 miljoen inwoners.

eKudos icoonDit artikel is ook aangemeld op eKudos. Een interessante site waar zichtbaar wordt welk nieuws in NL gewaardeerd wordt.

Reacties (9)

#1 King

Voor wat het waard is die 6e plek..

Hoe heb je dat eigenlijk bepaald? Mittal steel is een nederlands bedrijf met een hoofdkantoor in r’dam en shell is dan weer engels?

  • Volgende discussie
#2 Steeph

@King: De overzichten geven een land van vestiging (daar waar het hoofdkantoor staat waarschijnlijk). In de papieren editie staat een mooie plaat waarin de totalen per land staan. Zo is snel te zien dat NL op de 6e plaats staat (822 miljard dollar omzet).
Het is alleen maar interessant om te zien dat NL dus kennelijk nog steeds een goede basis heeft voor bedrijven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Oplawaai

Toch is de vraag van King wel aardig. Alleen de 6e plaats zegt inderdaad niet zo veel. Als je even verder kijkt zie je bijvoorbeeld dat die totale omzet van 822 miljard voor meer dan de helft voor rekening komt van maar twee bedrijven: Shell (307 miljard; 37%) en ING (138 miljard; 17%). Ik ben wel benieuwd waar we zouden staan zonder deze twee.
En kun je wel concluderen dat Nederland nog steeds een goede basis heeft voor bedrijven. Of teren we met die zesde plaats vooral op het verleden? Ik zie weinig nieuwe namen in de lijst van 14 Nederlandse bedrijven die in de top 500 staan.
En wat we nou in het echte leven aan die 6e plek hebben? Laat ik daar maar helemaal niet over na gaan denken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Freek

Mittal is volgend jaar al niet Nederlands meer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 King

Er sowiezo weinig “nieuwe” bedrijven in de top 100, dus dat geldt niet alleen voor nederland.
Shell heeft z’n hoofdkantoor in londen, dus die mag je al niet meer meerekenen…
Is het niet een beetje achterhaalt om dat per land te bepalen? Philips kun je al moeilijk nederlands meer noemen. Het grootste gedeelte van de omzet wordt in het buitenland gehaald en veel (de meeste?) aandeelhouders zullen zich in het buitenland bevinden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Hiram

Dat de groten groter worden, steeds groter, nog weer groter, mag geen verrassing zijn. Dat verschijnsel noemt met, sinds honderdvijftig jaar, ‘accumulatie van kapitaal’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Maarten Reijnders

De Nederlandse bedrijven zijn goed voor $ 800 miljard omzet? Niet slecht voor een land met een GDP van ca. $ 500 – 600 miljard. :)

Het grootste gedeelte van de omzet wordt in het buitenland gehaald en veel (de meeste?) aandeelhouders zullen zich in het buitenland bevinden.

Terechte opmerking. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor Philips, maar zeker ook voor Shell (en de meeste andere ‘Nederlandse’ bedrijven in de Fortune 500).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 JSK

@King;

Er sowiezo weinig “nieuwe” bedrijven in de top 100, dus dat geldt niet alleen voor nederland.

Hallo? Wal-mart op een?

@Hiram:

Dat de groten groter worden, steeds groter, nog weer groter, mag geen verrassing zijn.

Geen verrassing, maar wel volledig onwaar. Welke van de Amerikaanse “Trusts” van de 19 eeuw bestaan nu nog?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 London Calling

Hoe groter de bedrijven, hoe meer macht ze hebben. Dat is gewoon logisch.

Net als bedrijven, zouden staten, om het evenwicht te bewaren, ook vaker moeten fuseren en consolideren

  • Vorige discussie