1. 3

  @2: Rutte mag hoe dan ook langzaamaan zijn conclusies wel eens trekken.

  Verder wil ik nog wel kwijt dat Hollanders enorme na-apers zijn. In België de formatie mislukt? Dan doen ze dat een half uurtje later na.

 2. 4

  Ah, Rutte gaat op de Kok-toer (1994). Een eigen regeerakkoord schrijven en daar dan partijen bij zoeken.

  Overigens [email protected] Die vindt dat de CDA-dissidenten de oordeel van het congres hadden moeten afwachten en dat moeten accepteren. Anders de zetel opgeven.

  Weet Wilders zelf nog wel dat hij zelf van de VVD is afgesplitst?

 3. 5

  Wilders heeft makkelijk praten, hij weet al van tevoren dat zijn partij eenstemmig voor een akkoord zal zijn.

  @3: Zo blijft de race wel spannend.
  Nu we toch bezig zijn met experimentele regeringsvormen zouden we misschien elkaars koning(in) de formatie kunnen laten begeleiden, de frisse blik van een buitenstaander wil nog wel ’s helpen.

 4. 7

  Vreemd dat niemand het heeft over de inhoudelijke verschillen waarom de formatie mislukt is. Inhoudelijk in de zin van aanvullende eisen van het CDA. Dat moet wel, anders zouden de bezwaren nooit ‘op termijn’ weggenomen kunnen worden, daarvoor was de brief van Klink te stellig.

  Deze eisen waren voor Wilders reden er uiteindelijk de stekker eruit te trekken, nadat het verzwakken (vernietigen) van de onderhandelingspositie van de drie dissidenten niet lukte. Uiteraard ontbreekt het ‘vertrouwen’ dan, maar dat is een afgeleide, geen oorzaak.

 5. 8

  Heel vreemd, deze actie van Wilders. Als hij niks had gedaan was er dikke kans dat Verhagen en het congres Klink hadden overruled.

  Of was hij bang dat het CDA ook de macht zou krijgen om de stekker uit het kabinet te trekken ipv alleen de PVV?

 6. 9

  Ik ben er niet rouwig onder maar de PVV heeft gelijk. Er is onder de huidige omstandigheden geen goede basis om verder te onderhandelen over een kabinet en de oorzaak daarvoor ligt bij het CDA.

 7. 10

  Het was weer net zo als de eerste keer met het CDA.

  De eerste keer wilde het CDA niet meedoen (ons past bescheidenheid) en nu deden ze wel mee, maar niet volledig. Als je een 76-zetel constructie wilt bouwen, moet je het HELE CDA mee hebben, anders heb je nog geen meerderheid, dan ben je in feite net zo ver als toen Verhagen niet meedeet met Wilders/Rutte.

 8. 11

  Rutte gaat( als het hare majesteit behaagt) nu een verhaaltje schrijven dat andere partijen dan het CDA en de PVV moet verleiden om het de welgestelden naar de zin te maken.
  Hij kan natuurlijk ook een minderheidskabinet vormen met gedoogsteun van PVV, CDA, SGP en D-66 ;-)

 9. 13

  We moesten en waren toch altijd (v.a. de jaren ’70) zo’n tolerant volkje?!!! Moesten toch allemaal met elkaar te zien samenleven? ….en daar in Den Haag, de politiek? DIE KUNNEN HET NIET!!! Wat een zielig zooitje is het toch geworden!! Stel hypocrieten zijn het! Verhagen? ….”had er wel vertrouwen in…” En die Cohen? Wat verstaat die nog onder SAMENLEVING?
  Luisteren ze daar nog in Den Haag wel wat de meeste kiezers er van vinden?
  Ga nooit meer stemmen, want het wordt toch allemaal voor ons uitgemaakt……democratie? Weinig meer te vinden in dit vergalde landje!

 10. 15

  @Dana 13: Tja, wat vinden de meeste kiezers ervan? Dat wisselt van dag tot dag; in juni mochten we stemmen en met die uitslag moeten we ’t doen.

  En de grootste hypokriet is natuurlijk Wilders, die er nooit een geheim van heeft gemaakt erg rechts te zijn, maar voor de verkiezingen even wat linkse dingetjes zegt om kiezers te lokken en ze meteen na de verkiezingen door het riool spoelt.
  En maar doen alsof hij het Volk vertegenwoordigt. Hij is niet eens de grootste en zelfs die komt niet in de buurt van een meerderheid.

  Luisteren zijn ze in Den Haag inderdaad niet zo goed in. En in demokratie geloof ik ook niet zo, maar er zijn echt ergere landen om in te leven.

  Samen leven doen we ondertussen toch wel en met z’n allen bepalen wij of dat in een beetje prettige sfeer gebeurt. En er is best iemand aan te wijzen die die sfeer aan één stuk door aan ’t vergallen is, door een gedeelte van ons steeds maar weer uit te schelden. Dan denk ik niet aan Job Cohen.

 11. 16

  @8: zie mijn 7. Klink is niet zomaar overstag gegaan. Om zijn bezwaren weg te nemen moest iets aan de politieke stijl van Wilders gedaan worden. Verhagen had in dat geval er het vertrouwen in dat hij ze in het gelid kon houden.

  Die prijs wil Wilders niet betalen, vandaar zijn eis en uiteindelijk opblazen van de formatie.

 12. 17

  @12: eh?

  @16: jij denkt dus dat Verhagen met extra eisen naar de onderhandelingstafel is gestuurd ivm de dissidenten, en dat die eisen de politieke stijl van Wilders betroffen? Niet onmogelijk. Niet onredelijk ook…