1. 1

  Ik denk dat het erg weinig met Fluor heeft te maken en heel veel met verbeterde hygiene en tandarts controle’s e.d. Fluor is al erg lang een onderwerp van veel controverse, waarvan ik overigens niet goed kan beoordelen wat de waarheid is. Ik gebruik mijn hele leven al de tandpaste zonder Fluor en heb twee gaatjes. (Door duwende verstandskiezen)

  http://www.fluoridealert.org/

  http://books.google.com/books?id=q3v_JgjZ6fsC&pg=PA103&lpg=PA103&dq=fluoride+litigation&source=bl&ots=N37rqCylGT&sig=qE_M-hGbnlthDgYoJ7AMAGRUehk&hl=en&ei=KAfLSonuJMHW-QaZn9zpCQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=5#v=onepage&q=fluoride%20litigation&f=false

 2. 3

  @1: Je beide links gaan over fluoride als additief voor inname (aan drinkwater of voedsel). Ik wacht graag op je link die aangeeft dat fluoride als onderdeel van tandpasta niet leidt tot minder caries en ga er tot je met iets geloofwaardigs komt van uit dat wetenschappelijk vast staat dat wel het geval is, al was het maar vanwege overweldigend bewijs in RCT’s.

 3. 7

  @3 Lezen Bismarck… Ik schreef dat ik het ook niet goed kan beoordelen. Wat ik wel uit de vele informatie kan opmaken is dat Fluor nogal wat schadelijke eigenschappen heeft en dat de natuurlijke variant ruimschoots voorhanden is.
  Dat Fluor kan helpen bij het tegen gaan van caries is blijkbaar een feit, of de hoeveelheid die je (met poetsen en andere zaken) binnenkrijgt goed voor je is? Wat ik wel weet is dat mijn tanden er totaal niet onder lijden. Gezien de controverse van Fluor (vooral de concentraties) vind ik genoeg gerede twijfel om het niet toe te juigen..

 4. 8

  @7: Ik weet niet hoe jij je tanden poetst, maar ik spuug de tanpasta na het poetsen altijd uit en spoel daarna mijn mond. Verder staat wel vast dat je tanden baat hebben bij fluortandpasta. De “controverse” over fluoride is (waar het tandpasta betreft) er één in de trend van de “controverse” over evolutie. Als je er niet over kunt oordelen, dan heeft dat alleen te maken met je weigering om er wetenschappelijke literatuur op na te slaan.

  Zover ik kan opmaken haal je voortdurend de fluoride-additie aan drinkwater (waar wel degelijk een controverse over heerst, maar dan vooral waar het baby’s en peuters betreft) door elkaar met fluoride in tandpasta.

 5. 9

  @topic wil ik trouwens voorstellen dat geconcludeerd wordt dat fluoride het creatieve eigendomsrecht van de kunstgebitsmakers ondermijnt en dat er dus een stichting in het leven geroepen moet worden die alle fluoridetoepassers bedreigt en afperst met hoge tarieven en boetes.