Film: Lord of War

Lord of War is een film waarin het levensverhaal verteld word van Yuri Orlov.

Yuri is een wapenhandelaar zonder principes die alles aan iedereen verkoopt. Dat dit een interessante baan is is zeker, maar is het ook een interessante film?

De eerste 5 minuten van de film zijn ook meteen de meest indrukwekkende. Je ziet namelijk het levensverhaal van een kogel. Vanaf de russische fabriek tot aan het doden van een kindsoldaat in Afrika.

Kindsoldaat in Afrika??

Ja, Lord of War is niet bang om wat schokkende beelden te laten zien. Verscheidene keren zie je wat voor ellende Yuri’s wapens veroorzaken en het wordt niet mooier gemaakt dan het is.

Het probleem van de film is alleen dat ze het geheel niet een goede richting kunnen geven. Is het nou een documentaire of een speelfilm? Als het een documentaire is krijg je te weinig informatie, als het een speelfilm is, is het verhaal te langzaam.

De regiseur heeft duidelijk moeite met het personage van Yuri. Je kan hem niet sympathiek over laten komen, want het is een slechte man. Het publiek heeft echter geen zin om al die tijd naar een echte slechterik te kijken.

Het blijft dus allemaal een beetje grijs. Iets wat op zich heel goed bij het personage van Yuri past, maar voor de film heel jammer is.

Eindconclusie: Een verzameling geweldige scenes met een hoop grijze massa ertussen. Heel goed om een keer op de bank te kijken en een flinke discussie over te hebben.

Quote: “There are over 550 million firearms in worldwide circulation. That’s one firearm for every twelve people on the planet. The only question is: How do we arm the other 11?”